torstai 9. helmikuuta 2012

Ian McEwan: Rannalla

Luin Ian McEwanin Sovituksen viime vuonna, ja koska tykkäsin kirjasta, halusin myös tutustua kirjailijan muihin teoksiin. Löysin tämän kirjan Akateemisen kirjakaupan pokkarihyllysä joulukuussa, mutta pihiyden iskiessä en ostanut sitä. Tammikuun alejen koittaessa Akateeminenkin pisti kirja-alen pystyyn. Vietin yhden lauantain nuuskimassa koko kirjakaupan läpi, jolloin löysin samaisen kirjan noin neljän euron hintaan.


Tämä painos on vain 183 sivun mittainen, mutta mielestäni se sivumäärä on oikein sopiva. Tarina kertoo vasta naimisiin menneestä pariskunnasta, Florencesta ja Edwardista. On heidän ensimmäinen yönsä avioparina. Koska tapahtumat sijoittuvat 60-luvulle, kyseessä on pariskunnan molempien osapuolien ensimmäinen kerta, eikä tilanteesta siis voida säästyä ilman ongelmia.

Luvassa ei kuitenkaan ole 180 sivua hääyötä. Itse hääyötä on yllättävän vähän, sillä tarina keskittyy loppujen lopuksi päähenkilöiden nuoruuteen ja pohditaan siitä miten tähän tilanteeseen on jouduttu. Sekä Edward että Florence palaavat ajatuksissaan opiskeluaikoihinsa ja perhesuhteisiinsa, kunnes lopulta siirrytään muistelemaan heidän seurustelunsa alkuaikoja. Kaikki vaikuttaa olevan osapuilleen kunnossa, mutta silti hääyö ei meinaa ottaa onnistuakseen.

Ehkä suurin ongelma heillä on puhumattomuus. Jos joku on lukenut Ian McEwanin kirjoja ennenkin, kirjoista voi huomata kuinka McEwan tuntuu keskittymään siihen, mitä tapahtuu kun ihmiset eivät puhu keskenään vaikeista asioista. Sekä Florencella että Edwardilla on omat oletuksesta, eivätkä he ole halunneet tai uskaltaneet keskustella niistä tulevan aviopuolisonsa kanssa. McEwanin kirjoissa tuntuu toistuvan samankaltainen teema: mitä seuraa jos ei sano pieniä asioita ääneen.

Kirjan loppuratkaisu oli myös samankaltainen kuin Sovituksessa. Molempien kirjojen jälkeen tuli hieman huijattu olo, aivan kuin kirjailija olisi viilannut tahallaan lukijaa linssiin. Mutta koska kirjoitustyyli, henkilöhahmot, kerronta ja pienistä asioista muodostuva draama ovat kiinnostavaa luettavaa, aion kyllä jossain vaiheessa tarttua kolmanteen McEwanin kirjaan.

-----

Minulla on tällä hetkellä aivan liikaa luettavaa...


Kaikki hyllyn reunalla olevat odottavat lukemista, ja lisäksi yöpöydällä on kaksi keskeneräistä ja hyllyssä muutama on kirja jotka ovat vielä lukematta. Kaiken lisäksi kohta alkaisi pääsykokeisiin luku. Mutta en voi itselleni mitään. Aina kun menen kirjastoon, mukaan tarttuu muutama uusi kirja matkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...