lauantai 10. maaliskuuta 2012

Sherlock

Olin aluksi hyvin skeptinen kun kuulin että BBC:n uusi Sherlock sijoittuu nykyaikaan. Viktoriaaninen miljöö on aina ollut minulle se yksi suurin tekijä joka tekee Sherlock Holmesin tarinoista kiinnostavia. Kaiken lisäksi olin ottanut Jude Lawin niin hyvin Watsonin roolissa vastaan että en osannut enää kuvitella ketään toista näyttelemään tätä hurmaavaa sidekickiä. Tämän vuoksi en edes vaivaantunut tutustumaan BBC:n uuteen Sherlockiin ennen kuin muutama viikko sitten.

En edes tiedä mikä muutti mieleni. Muutama kaverini oli katsonut sarjaa ja kehunut sitä hyväksi. Sen lisäksi  tumblriin alkoi ilmestyä todella paljon kaikenlaisia kuvia kyseistä sarjasta, joten aloin pikkuhiljaa kiinnostua siitä. Muutama viikko sitten olin tinjamin ja Mäyn kanssa pitämässä Doctor Who maratonia, ja pyysin Mäyn tuomaan minulle lainaan Sherlockin ensimmäisen kauden. Päädyimme lopulta katsomaan koko kauden sinä iltana. Molemmissa kausissa on vain kolme puolentoista tunnin mittaista jaksoa, joten emme siis tapittaneet salapoliisimysteerejä 18 tuntia putkeen.


Nyt kuin jälkikäteen ajattelee, minä olin todella potentiaalinen fani jo ennen kuin olin katsonut yhtään jaksoa. Minulla on ollut jo monta kuukautta tietokoneen taustakuvana Sherlock soittamassa viulua ja ostin heräteostoksena aiheeseen liittyvän julisteen kun olin noin kuukausi sitten Kitaconissa Kemissä. Minulla on myös ollut jaksottaisia kausia jolloin olen ollut hyvinkin innostunut kyseisistä roolihahmoista kaikissa mahdollisissa muodoissa, esimerkiksi Guy Ritchien kahdessa elokuvassa ja itse alkuperäisissä kirjoissa. Kävin myös viime kesänä Lontoossa ja vierailin osoitteessa Baker Street 221B.

Muistan kuinka lukion toisena vuotena kävin katsomassa Guy Ritchien Sherlock Holmesin ja olin sen jälkeen hyvin hämmentynyt Robert Downey Juniorin tulkinnasta. Pian elokuvan jälkeen hankin käsiini paksun kirjan johon oli koottu kaikki Sherlock Holmesin lyhyet seikkailut. Luettuani ne totesin, että RDJ:n versio oli eräänlainen ja omalla tavalla osuva tulkinta Holmesin hahmosta, mutta silti vierastin hieman tätä viktoriaanista action-sankaria joka käyttäytyi välillä kuin pummi. Mutta koska en tiennyt paremmasta, se sai kelvata.

Mielestäni Benedict Cumberbatchin tulkinta Sherlockista on ehkä kaikista lähimmäksi osuva mihin olen törmännyt. Hänkin joskus lyö hieman yli ja tekee Sherlockista ehkä hieman villimmän mitä Sir Arthur Conan Doyle tarkoitti, mutta koska sarja sijouttuu nykyaikaan, se on helposti anteeksiannettavissa. Kaiken kaikkiaan Cumberbatch tekee Sherlockin hahmosta hyvin rakastettavan vaikka tämä käyttäytyykin välillä todella epäkohteliaasti ja tuntuu omistavan sosiopaatin piirteitä.


Watson taas oli minulle hieman vaikempi sulateltava. Kutsun häntä mieluusti nyt Johniksi, koska sarjassa häntä kutsutaan enimmäkseen etunimellään. Nykyään Watson tarkoittaa minulle Jude Lawin viiksekästä herrasmiestä ja John Martin Freemanin roolittamaan hyvin massaan katoavaa mutta silti omalaatuista entistä sotilasta. Watson henkilöhahmona on aina ollut Holmes-universumissa se lempihahmoni, eikä Martin Freemanin versio tee poikkausta. Hän tekee Johnista hyvin rauhallisen henkilön, joka ei silti pelkää raakoja asioita ja hengenvaarallisia tilanteita johtuen hänen sotilastaustastaan. Häneen on helppo samaistua; hän ei koe tarvetta tehdä itsestään suurta numeroa. Olin ehkä ensimmäisen jakson puolessa välissä kun olin ottanut jo tämän Johnin omakseni, enkä haluaisi enää kenenkään muun häntä näyttelevän. Kuulin, että tämän hetken Doctor, Matt Smith, koe-esiintyi Johnin rooliin, mutta olen erittäin tyytyväinen, ettei häntä valittu.


Sherlock Holmesista ei nykyään voi enää puhua sivuamatta niin kutsuttua Johnlockia, eli Sherlockin ja Johnin romanttista suhdetta. Siispä en itsekään voi olla hiljaa. Itse kirjoja lukeneena olen todennut, että niistä löytyy eräänlainen romanttinen jännitys, eikä sitä edes tarvitse aina lukea rivien välistä. Teoriota on esitelty suuntaan ja toiseen. Watson on naimisissa melkein kaikkien kertomusten ajan, mutta tiedämmehän me että Oscar Wildekin oli kulissien vuoksi naimisissa ja kahden lapsen isä, vaikka olikin homoseksuaali.

Mietin voiko Robert Downey Juniroin ja Jude Lawin SH: The Game of Shadowsin valssahtelun jälkeen Holmesin ja Watsonin suhde mennä enää yhtään slashimmaksi, mutta näköjään voi. Koska BBC:n Sherlock sijoittuu nykyaikaan, noin kolmekymppiset poikamieskämppikset herättävät luonnollisesti kaikenlaisia kysymyksiä. Yhtään jaksoa ei kulu ilman jonkinlaista vihjailua. Pidän kuitenkin siitä kuinka asia on tuotu sarjassa esiin. Olen ehkä katsonut liikaa amerikkalaisia sarjoissa joissa huudetaan että OMG BEING GAY IS SO BIG THING kaikilla mahdollisilla neonväreillä ja spottivaloilla, joten brittiläinen suhtautuminen on todella virkistävää. Yli viisikymppinen vuokranantaja Mrs. Hudson vitsailee asiasta, tarjoilija tunkee väkisin ravintolapöytään kynttilän anteekseen romanttisemman tunnelman vakoilukeikalle, John heittelee välillä "Now people will definitely talk" -kommenttejaan... Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Kaiken lisäksi John ja Sherlock käyvät itsekin keskusteluja, jotka ovat mielestäni loistavia sekä käsikirjoitukseltaan että näyttelemiseltään.

Pohjustus videolle: Hieman aiemmin John joutui mystisen henkilöt "kidnappaamaksi" ja kun pääsi sieltä takaisin Baker Streetille, Sherlock sanoi Johnin tavanneen hänen arkkivihollisensa. Tämän jälkeen he lähtevät vakoilukeikalle.

Mietin pitkään, kuinka hieman yli kolmikymppinen entinen sotilas ja lääkäri ei nosta minkäänlaista numeroa mahdollisesta homoseksuaalisuudesta. Sen ikäisellä ihmisellä voi olla takanaan hyvinkin konservatiivinen kasvatus. Tajusin kuitenkin piloottia katsoessa, että siinä mainitaan epäsuorasti että Johnin sisko on lesbo . Tämä antaa loistavan syyn sille, ettei John ole moksiskaan.

Vaikka itsekin myönnän tykkääväni Johnlockin ideasta ja mieltäni lämmittää monet asiaan vihjaavat kohtaukset, en tiedä miten todellisuudessa reagoisin jos käsikirjoittajat päättäisivä oikeasti lähteä kehittämään heidän suhdettaan romanttiseen suuntaan. Itse henkilökohtaisesti olen oikein tyytyväinen tähän tilanteeseen, sillä Johnlock on jo niin canonia kuin se vain voi olla. Voisin olla jopa hieman järkyttynyt. Toisaalta, ottaen huomioon toisen kauden päätösjakson tapahtumat ja mahdolliset tapahtumat tulevassa kolmannessa kaudessa, en ehkä olisi edes yllättynyt jos joku käsikirjoittajista toisi idean esille. Se juonikuvio kyllä tarvitsisi todella paljon ruutuaikaa. (Mikä puolentoista tunnin jaksoissa ei kyllä olisi suuri ongelma.)

Pidän myös todella paljon siitä, ettei kahden kauden aikana John ole vielä tavannut Mary Morstania, jonka kanssa hän on naimisissa melkein kaikkien Conan Doylen tarinoiden aikana. Conan Doylen piti aina keksiä tekosyy miksi Watson ei ole viettämässä aikaa vaimonsa kanssa, ja lopulta päätyy tappamaan Maryn kahden tarinan välillä kuluneena aikana. Johnilla on aika monta tyttökaveria BBC:n sarjassa, mutta mikään suhteista ei tunnu olevan pysyvää laatua. Tarinat pääsevät paljon kätevämmin kulkemaan kun oletetaan että John asuu samassa osoitteessa Sherlockin kanssa, eikä vain aina satu hetken mielijohteesta vierailemaan Baker Street 221B:ssä ohikulkumatkallaan löytäen Sherlockin aina mitä kummallisempien rikosten keskeltä. Kolmannella kaudella tietenkin voi tapahtua mitä tahansa. Minusta olisi ehkä mielenkiintoisinta jos John oikeasti menisi Maryn kanssa naimisiin, mutta myös Mary kuolisi jossain vaiheessa, sillä se voisi tuoda kiinnostavia asioita esille ja mukailisi myös kirjojen tarinankulkua.

BBC:n Sherlock mukailee alkuperäisiä tarinoita todella kiinnostavalla tavalla. Jaksoja pystyy täydellisesti seuraamaan vaikka ei olisi lukenut sanaakaan alkuperäisiä kertomuksia, mutta esimerkiksi minunlaiselleni kirjanörtille pieniä yksityiskohta on aina mukava bongailla. On hauska huomata minkälaisia ratkaisuja on tehty jotta monet asiat sopisivat nykyaikaan. John kirjoittaa päiväkirjan sijaa blogia (joka on muuten olemassa, käykää katsomassa) ja sen sijaa että Sherlock käyttäisi kokaiinia, ja John yrittäisi vieroittaa häntä siitä tavasta, hän on nikotiiniriippuvainen ja käyttää paljon nikotiinilaastareita. Rikostapaukset on otettu kirjoista, mutta niitä on joskus muokattu hyvinkin paljon. Irene Adler on aika kaukana kirjasta esiintyvästä melkein viattomalta vaikuttavalta naiselta verrattuna BBC:n versioon, mutta sekä sarjassa että kirjassa Adlerilla on hallussaan kyseenalaisia valokuvia joita voisi käyttää kiristämiseen. Ensimmäisen kauden päätösjaksoon on otettu monesta lyhyesta tarinasta ongelmia jotka Sherlockin tulee ratkaista, ja jaksoa katsoessa oli hauska tunnistella niitä mitä oli lukenut.

Irene Adler

Ja vaikka aiemmin sanoinkin olleeni hieman epäileväinen ettei viktoriaanisuutta henkimätön Holmes voisi olla yhtä kiinnostava, minulla ei oikeastaan ollut mitään syytä huoleen. Sarja onnistuu välittämään hyvän 1800-luvun lopun tunnelman vaikka kaikki käyttävätkin luentevasti tietokoneita ja kännyköitä. Baker Street 221B on varmasti niiltä ajoilta säilynyt rakennus jonne on vain tungettu sekaan nykyajan välineitä kuten jääkaappi ja televisio. Mrs. Hudsonin vaatteet ovat hyvin vanhanaikaisia omalla söpöllä tavallaan. Sherlock pukeutuu melkein aina pikkutakkiin ja kauluspaitaan. Hahmot liikkuvat paljon paikoissa jotka olivat jo 1800-luvun lopussa pystyssä. Itselleni nämä kuvauspaikat ovat nyt hieman astetta kiinnostavempia, koska kävin Lontoossa viime kesänä ja muistin siis edelleen erittäin hyvin monia paikkoja. Ylipäätänsä pieni Lontoo-visiitti on tehnyt monista brittisarjoista rahtusen kiinnostavempia.

Kaiken kaikkiaan, sarjan katsominen kannattaa. Siinä on loistava käsikirjoitus, oikeasti hauskoja vitsejä, hyvä kuvaus, hyvä musiikki, kiinnostavat henkilöt ja tapaukset, vauhtia ja vaarallsia tilanteita, jännitystä, melkein mitä vain. Sarja on jaksojen pituuden vuoksi pikemminkin elokuva- kuin TV-sarja. Ainoaksi huonoksi puoleksi voisin ehkä sanoa sen, kuinka tuskallisen hitaasti uusia jaksoja tulee. Kolmannen kauden huhutaan tulevan tämän vuoden loppupuolella. Odotettavissa on siis ainakin yli puolen vuodon odotus. Kidutusta.

Tämäpäs on ollut mielettömän pitkä blogimerkintä. Onnitteluni sinulle jos jaksoit lukea sen loppuun asti, ja onnittelut itselleni jos onnistuin pitämään tekstin sen verran kiinnostava että luit tänne asti. Haluaisin vielä loppuun mainita toisen kauden päätösjaksosta kauheasti kuitenkaan spoilaamatta. Päätösjakso on hyvin dramaattinen ja saa odottamaan kolmatta kautta liiankin kivualain mielin. Viimeiset puoli tuntia jaksosta nyyhkytin sohvannurkassa pieneä ihmisrauniona, mutta kun jakso loppui, melkein hyppäsin ilmaan huutaen "LOISTOSARJA!" Minulla on jo pitkään ollut sellainen ongelma, ettei juuri mikään pysty enää liikuttamaan minua vahvasti, mutta vihdoin löytyi poikkeus. Jos joku käsikirjoitustiimi onnistuu kirjoittamaan sellaista joka saa tällaisenkin pokerinaaman vuodattamaan kyyneliä, sille on pakko nostaa hattua.

Niille jotka ovat katsoneet päätösjakson eivätkä ole vielä nähneet KatrinDeppin loistavaan videota, menkääpäs katsomaan.

6 kommenttia:

 1. Hmm, koskahan minunkin pitäisi hypätä tähän kelkkaan, vielä en ole tätä sarjaa katsonut (varmaan maailmankaikkeuden ainoana ihmisenä)... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa hypätä! Tosin uuden kauden odottaminen on kamalaa. Yritän hokea mielessäni että Pottereitakin piti odottaa monta vuotta.
   Sarja vie mukanaan...

   Poista
 2. Onnittelut sekä sinulle että minulle ;)

  Sherlock on huippusarja! En osaa päättää pidänkö enemmän tämän sarjan vai GR:n leffojen pääkaksikosta. Molemmat toimii kuin häkä. Mutta voi apua, pitääkö meidän odottaa seuraavaa kautta vuoden loppuun...? Tuskaa. Agh.

  Niin ja viitsisitkö linkata tuon videon minkä mainitset lopussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne pääset kun klikkaat sanoja "menkääpäs katsomaan". Mutta jos se ei jostain kumman syystä toimikaan, tässä on myös linkki: http://www.youtube.com/watch?v=wRdr9kmeryc&feature=youtu.be
   Wikipedian mukaan kolmas kausi näytetään hyvällä tuurilla tämän vuoden lopussa.

   Poista
  2. Kappas, sori, en tajunnut että se oli linkki. Hieno video!

   Poista
  3. Tuli muuten juuri uutisia että kolmatta kautta aletaan kuvaamaan vasta 2013 alussa. Lisää odotusta!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...