perjantai 18. toukokuuta 2012

Elementary


Lainatakseni Whitney Milamia, Sherlock Holmes taitaa olla uusi vampyyrit. Yleisö innostuu siitä, isot kihot näkevät paksuja tilejä, ja yhtäkkiä uusia Sherlock-variaatioita syntyy kuin sieniä sateella.

Kun kuulin ensimmäisen kerran BBC:n nykyaikaan sijoittuvasta Sherlockista, olin hyvin epäileväinen, sillä ihan vastahan Guy Ritchien Sherlock Holmes elokuva oli ollut teattereissa ja johon olin silloin hyvin tyytyväinen enkä edes kaivannut mitään uutta versiota kyseisistä hahmoista. Päädyin kuitenkin katsomaan TV-sarjan, yllätyin erittäin positiivisesti ja nyt tykkään molemmista versioista, tosin eri syistä.

Sitten alkoi kuulua huhupuheita Amerikan omasta nykyaikaan sijoittuvasta Sherlock Holmes TV-sarjasta, jossa Holmes asuu New Yorkissa ja jossa Watsonin sukupuoli on vaihdettu. Yritin olla mahdollisimman neutraali asian kanssa, vaikka tämä versio kuulostikin aivan liian kauaksi alkuperäisestä viedyltä. Nyt kuitenkin traileri/preview/mikälie on julkaistu enkä pysty pitämään suutani kiinni.

En ole koskaan ollut suuri Lucy Liu -fani. Olen tosin nähnyt hänet vain Charlien enkeleissä ja Sinkkuelämässä, mutta ainakaan niiden roolisuoritusten jälkeen en ole ollut kauhean vakuuttunut. Ei minulla ole häntä mitään vastaan, en vain pysty näkemään häntä gender swapattuna John Watsonina. Trailerin perusteella hänen hahmonsa vaikuttaa liian tiukalta ja ehkä hieman bitchmäiseltä. Trailerin mukaan hän on Sherlockin "sober friends". En tiedä tarkkaan miten AA-jutut toimivat, mutta ilmeisesti Sherlockin huumeidenkäyttöä on tässä sarjassa korostettu ja Joan Watson pakotetaan Sherlockin seuraksi jotta tämä ei sortuisi aineisiin uudestaan. Monet ovat BBC:n Sherlockia katsoessaan valittaneet sitä, ettei Sherlockin huumeidenkäyttö ole tarpeeksi esillä. No, Elementaryssa se näköjään nostetaan pöydälle. Siinä sentään jotain uutta.

Kaikissa Sherlock Holmes versioissa mihin olen tutustunut (alkuperäiset kirjat, Guy Ritchien elokuvat, BBC:n TV-sarja, Disneyn Basil Hiiri - Mestarietsivä) Watson on aina ollut hahmo joka ei ehkä tykkää kaikesta mitä Holmes tekee, mutta on jollain lailla ymmärtäväinen ja viihtyy kaikesta huolimatta Holmesin seurassa. Tämän trailerin perusteella ainakin minulle jäi sellainen kuva, että Watson on pakotettu Holmesin seuraan eikä hän ehkä tee sitä mielellään.

Missä muuten ovat kaikki ne elementit jotka tekevät Watsonista Watsonin? Entinen armeijan lääkäri? Juuri palannut rintamalta ja siksi elämä hieman tyhjän päällä? Trailerissa ei kerrota Joan Watsonin tarkempia taustoja, toivon että itse sarjassa kerrotaan enemmän.

Holmes taas vaikuttaa minusta ihan kiinnostavalta. Tuota aksenttia kyllä kuuntelee mielellään. Benedict Cumberbatchin loistavan suorituksen jälkeen minun on kuitenkin mahdotonta katsoa tätä uutta Holmes-versiota vertaamatta sitä siihen versioon jonka olen todennut parhaaksi näkemäkseni. Voisinpa unohtaa BBC:n sarjan ja katsoa tätä traileria täysin avoimin mielin. Holmes-tulkinta ei ole niin kamala kuin oletin, mutta paikoittain se vaikuttaa jo hieman nähdyltä. Tykkään kuitenkin trailerin lopussa siitä kohdasta jossa Holmes puhuu siitä kuinka uhri on todennäköisesti pystynyt näkemään kuristajansa silmät hyvin tarkasti koska kuristaja ei kirjaimellisesti voi olla kädenmittaa kauempana. Se on erittäin holmesmainen kohtaus, samalla myös jotain mitä ei olla vielä BBC:n versiossa nähty. Alussa oleva kommentti "Sometimes I hate when I'm right" on kuitenkin hieman kummallinen kommentti, sillä Holmeshan rakastaa kun hän on oikeassa, aivan sama kuinka kamala murha olisi kyseessä.

Jos katsoitte linkkaamani Whitney Milamin videon, saatoit ehkä jo kuulla hänen muutaman mielipiteensä Watsonin sukupuolen vaihtamisesta. Olen hänen kanssaan samaa mieltä; vain toisen henkilöhahmon sukupuolen vaihtaminen haiskahtaa hieman heteronormatisoimiselta. Gleetä katsoessa olen huomannut, että Amerikalla tuntuu olevan aivan mieletön ongelma esittää mitään "normaalista poikkeavaa" mainoskanavilla ilman että siitä nousee kauhea haloo, joten minulla on sellainen tunne, että Watsonin sukupuoli on vaihdettu jotta siitä ei syntyisi mitään "epäsopivaa" kemiaa hyvään katseluaikaan. En tietenkään voi olla varma. Kukaan sarjan tekijä ei sano sitä ääneen. Minulla on vain tällainen tunne. BBC:n Sherlockin toista kautta esitetään parhaillaan jenkeissä ja olen kuullut että siitä on leikattu paljon Johnin ja Sherlockin suhdeviittauksia pois.

Jos Joanille ja Sherlockille kehittyy suhde sarjan mittaa, se saa ainakin minulta muutaman hyvin ilkeän katseen.

Kuten Whitney Milan sanoi, molempien hahmojen sukupuolen vaihto voisi olla itseasissa kiinnostavaa ja uutta. Sellaista ei ole (ainakaan suuren yleisön tietoon saatettuna) vielä tehty. Minunkin mielestäni sellainen idea voisi olla kiinnostava. Joan Watson ja Sherilyn Holmes. Gender Swappaus on yksi ihan hauska fanittamisen muoto, satuin itsekin eilen piirtämään piirrokset minun mielikuvistani Joanista ja Sherilynistä.

Tällaisissa muutoksissa kuitenkin kannattaa aina muistaa se, miten säilyttää edes jonkinlainen alkuperäinen tunnelma. Mielestäni Sherlock Holmes nykyajan New Yorkissa apunaan sober friend Joan Watson selvittämässä rikoksia alkaa kuulostaa liian kaukaiselta 1800-luvun lopun lontoolaiseen Sherlock Holmesiin jolla on apunaan John Watson jonka kanssa he ystävystyivät sen seurauksena että tarvitsivat vain jonkun puolittamaan kämpän vuokran. Miksi Elementarya pitää edes kutsua uudeksi Holmes-versioksi? Jos sitä mainostettaisiin vain sarjana jossa John Smith on hieman erikoinen päihdemenneisyyden omistava etsivä joka saa seuraukseen sober friendin Mary Jonesin, voisi suhtautumiseni olla hieman erilainen. Okei, uusi rikossarja. Mutta kun päähenkilön nimen pitää olla Sherlock Holmes, alkaa hieman tökkiä. Miten käsikirjoittajat onnistuvat pitämään näin kauaksi alkuperäisesä viedyn idean pysymään uskollisena kirjoille edes jollain tasolla? Ei siitä että hahmoilla on samat nimet ja että päähenkilö on hieman kummallinen ja töykeä.

Samaan aikaan minua käy sääliksi koko sarjaa. En ole ainoa jonka suhtautuminen siihen on enemmän negatiivinen kuin positiivinen. Sarjaan kuitenkin käytetään aikaa, ihmiset tekevät työtä sen eteen, näyttelijät näyttelevät rooleja. Tuskin sitä kuitenkaan tehdään kieli poskessa ja väärällä kädellä. Siispä olen päättänyt antaa sarjalle edes jonkinlaisen mahdollisuuden. Kun Elementary alkaa syksyllä näkyä, aion katsoa sarjaa ainakin muutaman jakson verran ottaakseni selvää mistä nyt oikein on kyse. Jos se on hyvä, niin hurraa uudelle Sherlock Holmes tulkinnalle! Perhe johon se liittyy on jo valmiiksi hyvin suuri. Jos se ei ole, pyrin vain pitämään suuni kiinni kun siitä puhutaan. Tässä maailmassa on kuitenkin jo hyvin monta rikossarjaa. Miten olisi seuraavaksi CSI - Sherlock?

1 kommentti:

  1. Sherlock Holmes on uusi vampyyrit, totta tuo - Holmes-musikaalin uutta tulemista siis odotellessa, se ei kahdeksankymmentäluvulla ollut mikään iso menestys... ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...