maanantai 1. lokakuuta 2012

Bye Bye Ponds

Viime lauantaina näkyi Doctor Whon seitsemännen kauden viides jakso The Angels Take Manhattan, joka kuitenkin kulkee fanien keskuudessa nimellä Bye Bye Ponds tai Moffat Makes You Cry. Kyseessä on viimeinen jakso jossa Doctorin uusien kausien pitkäaikaisin companion Amy Pond joutuu jättämään Doctorin. Tässä postauksessa aion kertoa ajatuksiani seitsemännestä kaudesta tähän mennessä, joten tämä ei ole turvallista tekstiä jos haluat välttyä spoilereilta.


Seitsemän kausi alkoi Dalek-jaksolla, jossa kaikkien yllätykseksi näimme Jenna-Louise Colemanin näyttelemässä hahmoa nimeltään Oswin Osward. Meille kaikille oli kerrottu, että Coleman liittyisi Doctorin companioniksi joulujaksossa ja että hänen hahmonsa nimi olisi Clara Oswin. Heti jakson näyttyä alkoi hirveä spekulaatio. Kuka oli tämä Oswin Osward? Onko hän sama henkilö kuin tuleva companion, vai onko hän vaikka joku sukulainen? Jokainen Oswinin katse analysoitiin. Aivan kuin hän olisi lopussa osoittanut että tuntee jo Doctorin. Doctor ei kuitenkaan tuntenut Oswinia. Doctor ei kuitenkaan koskaan nähnyt Oswinia kasvotusten, joten olisiko mahdollista, että kyseessä olisi jälleen monimutkainen aikakiemura jonka seurauksena Oswin on jo matkustanut Doctorin kanssa oman aikajanansa mukaan, mutta Doctor ei ole vielä tavannut häntä? Joku esitti mahdollisuuden, että Coleman oli vedetty ensimmäiseen jaksoon mukaan esittämään jotain aivan eri hahmoa antamaan kunnianosoituksen Freema Agyemanille, Catharine Tatelle ja Karen Gillanille, jotka kaikki näyttelivät Doctor Whossa vain yhden jakson roolia ennen kuin päätyivät virallisiksi companioneiksi.

Toisessa jaksossa seikkailtiin aika satunnaisessa avaruusaluksessa jonne oli päätynyt dinosauruksia. Mielestäni tämä on ollut tähänastisen kauden heikoin jakso. Siinä oli kuitenkin hetkensä, esimerkiksi hauska sanailu joka käytiin hienoja sivuhahmojen kanssa. Minua kuitenkin häiritsi että Nefertitillä oli hiukset. Tämän jakson jälkeen huomattiin kuitenkin yksi asia: molemmissa jaksoissa toistuivat kolme asiaa: välkkyvät valot/ongelmia valaistuksen kanssa, joulu ja munat.

Kolmannessa jaksossa, A Town Called Mercyssä, teoriat sen kuin kasvoivat. Villiin länteen sijoittuvassa jaksossa nähtiin taas välkkyviä valoja ja mainittiin joulu, ja alienin avaruusalus oli munan muotoinen. Mihin tämä kaikki oikein viittaa? Huomattiin myös, että joka jaksossa alkutunnari on muuttunut tummemmaksi ja tummemmaksi.

A Town Called Mercy oli mielestäni aivan loistava jakso. Siinä oli hauska juoni ja todella hienoa musiikkia ja lopetus osui juuri nappiin. Pidin kuitenkin vielä enemmän seuraavasta jaksosta, The Power of Threestä, joka kertoi miten Doctorin olemassaolo vaikuttaa Amyn ja Roryn normaaliin elämään. Jakso oli juuri sopiva pohjustusjakso syksyn päätöstä, jota monet ovat odottaneet kauhulla. The Power of Threessä taas mainittiin kaikki nämä kolme asiaa, mutta huomattiin lisää outoja juttuja. Jakson aikana Amy meni vahingossa naimisiin kuningas Henry VIII:n kanssa ja Rory unohti puhelimensa laturin kuninkaan hoviin. Edellisessä jaksossa Doctor oli kuitenkin jo maininnut Roryn pikku mokan. Sitä edellisessä jaksossa Amy oli sanonut olevansa kuningarat. Mitä ihmettä? Menivätkö jaksot nyt aivan väärässä järjestyksessä? Asia olisi aivan yksinkertainen ellei Roryn isä olisi sotkemassa kuvioita. 


Odotin, että kaikkiin kysymyksiin vastattaisiin viimeisessä jaksossa. Nyt olen kuitenkin aivan sekaisin. Mikä tätä sarjaa vaivaa? Kaikki on kerrottu niin monimutkaisesti. Ja minä rakastan sitä! Jotkut eivät tykkää uusista kausista niiden monimutkaisuuden takia, mutta minusta sarja vain tuntuu menevän kokoajan paremmaksi ja paremmaksi.

Uusimassa jaksossa Rory joutuu Wheeping Angelsien hyökkäyksen kohteeksi ja päätyy New Yorkiin vuoteen 1938. Amyn ja Doctorin pitää palata pelastamaan Rory vaikka vuodessa 38 onkin jotain kummaa mikä estää sinne pääsyn helpoimman kautta. Doctor löytää takkinsa taskusta kummallisen kirjan, jossa tuntuu olevan koko Roryn tarina valmiiksi kirjoitettuna.

Koska kyseessä on jakso jossa on mukana Wheeping Angelsit, osasin jo aika hyvin arvata mitä tapahtuu. Katkeran kiitoksen saa osoittaa suoraan niille BBC:n tyypeille jotka päättävät mitä mistäkin jaksosta promotaan. Kaikkien niiden kuvien ja trailereiden perusteella osasin jo melko hyvin aavistaa, mitä sellaista tapahtuu, ettei Amy voi enää matkustaa Doctorin kanssa. En kuitenkaan osannut aavistaa aivan lopussa olevaa käännettä. Hetken aikaa luulin jo, että kaikki on oikeasti hyvin ja Amy jättäytyy Doctorin seurasta samalla tavalla kuin Martha aikoinaan, mutta tietenkin vielä oli luvassa jotain dramaattista. Nyt minun täytyy nostaa hattua ja kohteliaasti taputtaa, sillä jakson lopetus todella nosti tämänkin jääkuningattaren silmiin tipan ja onnistui siinä vielä toisellakin katselukerralla. Mistään Sherlockin The Reichenbach Fallin kaltaisesta parkumisesta ei kuitenkaan ole kyse. Se on aivan asia erikseen. 
Jakson lopetusta on aika hyvä verrata Doomsdayhin, sillä se on aika lailla yhtä lopullinen. Rose jäi kuitenkin rinnakkaismaailmaan aivan yksin ilman omaa tahtoaan, kun taas Amy ei jäänyt yksin vain sai vanhentua Roryn kanssa. Periaatteessa Amylla ja Rorylla oli onnellinen loppu. Vaikka itkinkin lopussa, minulle jäi kuitenkin ihan hyvä mieli. Eniten minua surettaa Doctor, joka aina vain jää yksin. Onneksi hänellä on vielä seuranaan River Song, joka lupasi viettää jonkin aikaa Doctorin companionina. En kuitenkaan tiedä, näemmekö häntä seuraavassa jaksossa. Riveristä on tullut professori, ja kaikki tietävät että River oli professori kun hän saapui neljännessä kaudessa kirjastoon.

Vaikka The Angels Take Manhattan oli mielestäni loistava jakso, uutta Whota parhaimmillaan, se ei kuitenkaan selittänyt aiempien jaksojen mysteerejä. Vai oliko se vain käsikirjoittajien pilailua? Halusivatko he huvikseen mainita joulun, munat ja valot joka jaksossa sekoittaakseen fanien päitä? Ja mitä ihmettä oli se aikajanan pyöriminen kuningas Henry VIII:n ympärillä? Saatan ehkä kallistua käsikirjoittajien pilailuun, mutta koskaan ei voi tietää jos ne ovatkin merkittäviä juttuja jotka liittyvät tuleviin jaksoihin.

Seuraavaa jaksoa saakin sitten odottaa. Doctor Who palaa jouluna omassa joulujaksossaan, jossa vihdoin näemme kunnolla minkälainen on Doctorin uusi companion. Muutaman pätkän perusteella minulla on syytä toivoa, että hän voisi olla hyvin samanlainen kuin Rose, omalla tavallaan tietenkin. Mielestäni sellainen companion tekisi hyvää Doctorille. Doctor Who on siitä jännä sarja, että vaikka pelkää kauhulla sitä hetkeä kun companion tai jopa Doctor vaihtuu, odottaa aina innolla mitä uudet näyttelijät ja hahmot tuovat tullessaan. Tässä sarjassa mikä tahansa on mahdollista. Vaikka Amyn lähtö olikin surullista, eniten minulle ehkä tulee ikävä Rorya. Ei enää uusia jaksoja Roryn kanssa. :(

Saimme huikean noin 14 sekunnin mittaisen trailerin tulevasta joulujaksosta. Tuo ei oikeasti kerro mitään jakson juonesta, mutta ainakin näemme vilauksen uudesta companionista ja näemme että jaksi sijoittuu menneisyyteen. Entäpä jos Doctor nappaa mukaansa uuden seuralaisen menneisyydestä? Siitä olisin hyvinkin kiinnostunut.
Ps. Uusimmassa jaksossa esiintyvä kirja on oikeasti kirjoitettu kokonaan ja se julkaistaa e-kirjana 4.10. Hinta on vain kaksi puntaa. Minua hieman harmittaa julkaisuformaatti sillä tuo kirja näyttäisi todella hyvältä kirjahyllyssäni.

1 kommentti:

  1. Eikö sitä julkasta muuna ku e-kirjana? D: MITÄ SHITTIÄ TÄMÄ ON! :CCC Mutta ah ihana postaus jälleen ja kerran. :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...