keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Parade's End

Parade's End on BBC:n 5-osainen period drama joka sijoittuu aikaan ensimmäisen maailmansodan kieppeille ja joka perustuu samannimiseen kirjasarjaan. Päätin katsoa sarjan koska Downton Abbeyn kauttaa olen todennut, ettei pukudraama ole aina pelkkää tylsää katsottavaa ja päätin siis antaa tälle minisarjalle tilaisuuden. Osasyynä sarjan katsomiseen oli Benedict Cumberbatch joka näyttelee sarjassa miespääosaa.

Minisarja kertoo Christopher Tietjensistä joka menee naimisiin Sylvian kanssa välttääkseen seurapiirikohun Sylvian lapsen isän epäselvyydestä. Sarja käsittelee heidän onnetonta avioliittoaan ja sitä miten he selviävät ensimmäisen maailmansodan aikana. Christopherin ja Sylvian avioliitto toden totta olikin aika surkea liitto. Sylvialla on huhujen mukaan montakin rakastajaa eikä Christopher voi edes olla varma onko hänen poikansa Michael todella hänen. Sylvia ei tunnu viihtyvät Christopherin seurassa koska Christoper on kuulemma pitkäveteinen ja aivan liian kunniallinen mies. Sylvia antaa erikseen aviomiehelleen luvan ottaa itselleen rakastaja jotta heidän välinsä olivat tasoissa. Vaikka Christopher törmääkin kotiseudullaan viehättävään suffragettiin (naisasialiikkeen kannattajaan) Valentineen, ja vaikka Valentine osoittaa kiinnostusta, Christopher kokee olevansa liian kunniallinen tahratakseen neidon mainetta.

Downton Abbey on onnistunut kohottaman pukudraamoja minun silmissäni mutta Parade's End taisi jälleen laskea niiden arvoa. Vaikka sarja oli tosi kauniisti kuvattu ja puvut olivat hienoja, minun on pakko myöntää että se ei ollut kauhean mukaansatempaiseva.

Ehkä kaikkein suurin tökkivä tekijä oli se, että sarja tuntui olettavan että katsoja tietää jo valmiiksi kaiken 1900-luvun alun politiikasta ja muusta historiasta. Jos en sattuisi tietämään jotain englannin naisten äänioikeuteen liittyvästä taistelusta, olisi minulta jäänyt monta oleellista kohtaa täysin ymmärtämättä. Toinen silmäänpistävä seikka oli se, että juoni tuntui aina tapahtuvan jossain muualla kuin paikan päällä. Sarjassa keskusteltiin monista hahmojen elämään merkittävästi vaikuttaneista tapahtumista mutta itse tapahtumia ei kuvattu. Monesti merkittävät kohtaukset kestivät vain hetken jonka jälkeen tapahtui monia mielestäni merkityksettömiä seikkoja.

Mielestäni sarjan tapahtumia olisi pitänyt jakaa hieman erillä tavalla. Ensimmäinen jakso oli aika kiinnostava, kun taas toinen ja kolmas olivat melko tylsiä. Neljännessä jaksossa taas tapahtui vaikka kuinka paljon, joten osa neljännestä jaksosta olisi hyvin voitu siirtää kolmanteen jaksoon. Näin sarja olisi pysynyt tasaisemmin kiinnostavampana.

Vaikka Christopherilla, Sylvialla ja Valentinella oli koko sarjan ajan meneillään jonkinlainen kolmiodraama, se oli tehty jotenkin todella varovasti. Christopher ja Valentine tuskin puhuivat toisilleen mutta olivat silti niin rakatuneita toisiinsa. Sarjassa oli kokoajan myös todella toistuva turhauttavien juonenkäänteiden sarja joka aina lupasi jotain kiinnostavaa tapahtuvan tässä kolmiodraamassa, mutta jossa aina ilmeni joku mutka matkaan. Milloin se on on sodan alkaminen, milloin kuollut sukulainen ja milloin mikäkin huhu.

Olen nyt soimannut tätä sarjaa muutaman kappaleen verran, joten on aika myös mainita joitain hyviä puolia. Tykkäsin todella paljon siitä miten sarja oli kuvattu. Mitä enemmän katson filmejä, sitä enemmän alan kiinnittää huomiota kaikkeen muuhun kuin näyttelijöihin. (Joihin tietenkin kiinnitän edelleen huomiota, mutta olen alkanut huomioda myös muita seikkoja.) Pukudraaman tyylin mukaan sarja on hyvän näyttävä, ja jos ei jaksanut kiinnostaa joku tylsähkö keskustelu kahden herrasmiehen välillä joiden suhteesta päähenkilöihin en ollut ihan varma, saatoin aina tuijottaa vaikka Sylvian hienoja punaisia hiuksia tai jonkun herrasmiehen tyylikästä takkia.

Näyttävyys ei kuitenkaan aina pelasta kaikkea. Näyttelijävalinnat taas voivat pelastaa jotain, mutta valitettavasti minun täytyy todeta että tämä ei ehkä ollut Cumberbatchin parhaimpia suorituksia. Tai sitten se oli vain hänen roolinsa mitä hän näytteli. Minun oli monesti vaikea saada selvää Christopherin puheesta eikä hänen eleensä tai ajatuksensa olleet kovin selviä. Loppua kohti Christopher kuitenkin ryhdistäytyi sodan avustamana ja se tekikin hahmosta paljon kiinnostavamman. Sylvian näyttelijä Rebecca Hall taas oli oikein hurmaava tapaus joka näyttelijä Sylviaa eloisasti. Hän näyttelee myös tulevassa Iron Man 3 elokuvassa, jonka todennäköisesti tulen katsomaan vaikka en suuri Iron Man fani olekaan.

Suosittelisin sarjaa niille jotka rakastavan pukudraamoja eivätkä välitä nopeista juonenkäänteistä. Ehkä jos minulla olisi ollut tekstitykset, olisi muutama kohtaus auennut hieman paremmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...