keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Hobitti: Odottamaton matka

Ei sisällä spoilereita elokuvan tapahtumista.Yksi ensimmäisistä asioista mitä sanoin lopputekstien alettua oli: "Vitsit mää rakastan tätä kappaletta!"

Syy miksi en voinut pitkään aikaan sanoa mitään, oli se, että olin niin vaikuttunut elokuvasta, etten pystynyt mitään muuta kuin istumaan hiljaa ja tuijottamaat lopputekstejä.

Olen elänyt henkiksesti Keskimaassa siitä lähtien. Näin kääpiöunia, eikä edes kuuden tunnin joulukorttilajittelu postilla saanut päätäni palaamaan takaisin arkitodellisuuteen. Eli oli aika hyvä elokuva kun sai tämänkin nirson tytön ihan sekaisin. Luvassa ei siis ole minkäänlaista kriittistä analyysiä, pelkkää fanityttöilyä.


Kun eilen sain kirjoitettua edellinen postaukseni, lähdin siitä saman tien Finnkinolle odottamaan elokuvan alkua. En muista, milloin olen viimeksi oikeasti jännittänyt jotain elokuvaa näin paljon. Pottereiden elokuvista en ole koskaan kauheasti pitänyt ja muutenkin lähes kaikki leffat mitä menen katsomaan ovat extempore päätöksiä enkä oikein odota koskaan mitään. Kun kuitenkin pääsin saliin, vuoden kestänyt odotus tuntui purkaantuvan juuri sillä hetkellä.

Elokuvayleisö oli muuten erilaista kuin mihin olen tottunut. En ole varmaan koskaan ennen ollut teatterin suurimassa salissa jossa on niin paljon parikymppisiä poikia. Mistä he oikein tupsahtivat paikan päälle? Ehkä he viettävät vapaa-aikansa pelaten videopelejä ja lukien korkeafantasiaa ja purkautuivat koloistaan ihmisten ilmoille ihan vain Hobittia varten ;)

Paikalla oli myös teemapukeutuneita. Suosikkini oli kyllä Gandalf joka oli todella panostanut asuunsa. Paikalla oli myös useita hobitteja ja muutama kääpiö, ainakin kirveistä päätellen. Hobittia näytettiin useissa saleissa, minkä vuoksi Finnkino oli jopa täydempi kuin päiväsaikaan.

Siellä se Gandalf menee.

(Lasketaanko elokuvateatterin sali julkiseksi tilaksi? 
Julkisesta tilasta otettuja kuviahan saa julkaista ilman että kysyy siinä esiintyviltä ihmisiltä luvan.)


Itse menin katsomaan 3D HFR -näytöksen, koska se oli isoimmassa salissa ja halusin nähdä elokuvan isoimmalta valkokankaalta, eikä HFR-tekniikka tuonut lisäeuroja hintaan. En oikeastaan odottanut tältä 48-kuvaa-sekunnissa-entisen-24:n-kuvan-sijasta tekniikalta mitään mullistavaa, mutta pakko myöntää, ettei 3D-elokuva ole koskaan ennen näyttänyt yhtä hyvältä. Vihdoin 3D alkaa näyttää siltä, miltä olisin kuvitellut sen näyttävän silloin kun se alkoi yleistyä. Nyt kun Finnkino vielä vaihtaisi epämukavat lasit sellaiseen malliin joka ei valu koko ajan nenänvartta pitkin...

Mainitsin jo eilisessä tekstissäni, että trilogia hieman epäilyttää minua. Nyt olen kuitenkin sitä mieltä, että eiköhän se trilogia onnistu. Hobitti alkoi todella rauhallisesti ja siinä oli yllättävän pitkä prologi, mutta pidin siitä. Se loi kunnon motiivit kääpiöille, sillä itse kirjassa he käytännössä vain kiskovat Bilbon mukaansa sen enempää selittelemättä. Hobitin kaikki kohtaukset olivat todella pitkiä, mutta se oli pikemminkin positiivista, sillä minua ärsyttää nykyajan elokuvien aivan liian nopea tempo. Lähes kolmetuntisessa elokuvssa en ehtinyt pitkästyä, sillä pitkät kohtaukset oli onnistuttu pitämään mielenkiintoisina.Elokuva näytti todella upealta. Uusi teknologia teki oikeutta hienoille maisemille ja elokuvaan oli sisällytetty jo TSH-trilogiasta tuttuja kohtauksia joissa juoksennellaan pitkin Keskimaata (Uutta-Seelantia) mahtipontisten musiikkien tahtiin. Musiikkikin kuulosti hyvältä, vaikka tällä hetkelle en pysty palauttamaan mieleeni mitään muuta kuin teemakappaleen.

Näyttely oli myös mainiota. Eniten pystyn kyllä sanomaan Martin Freemanista, sillä häntä olen nähnyt muissakin filmeissä. Bilbossa ei ollut mitään muuta John Watsonmaista kuin rykäykset, mutta sitä Bilbo harrasti paljon vähemmän kun John Watson. Aluksi kiinnitin hieman huomiota Freemanin tyyliin näytellä Bilboa melko teatraalisesti; Bilbon eleet olivat ehkä hitusen liioiteltuja. Siihen kuitenkin tottui hyvin nopeasti ja loppujen lopuksi olen sitä mieltä että se sopi hahmolle oikein hyvin.

Luin juuri, että Peter Jacksonin mielestä Martin Freeman oli ainoa oikea vaihtoehto Bilbon rooliin, eikä Freemania meinattu saada rooliin, sillä hän oli jo lupautunut Sherlockiin mukaan. Jotta Freeman saatiin näyttelemään Bilboa, piti Hobitin kuvaukset keskeyttää hetkeksi siksi aikaa kun Freeman kävi kuvaamassa Sherlockin toisen kauden. Olen kyllä samaa mieltä Jacksonin kanssa, Freeman sopi rooliin täydellisesti.

Ja sitten ne kääpiöt. En ole koskaan ollut suuri kääpiöiden ystävä (mitä nyt meinasin ostaa jonkun kääpiötrilogian Tukholman Sciense Fiction Bokhandelnista, mutta jätin sen sitten hyllyyn), mutta Hobitti onnistui vähän kirkastamaan niiden asemaa minun pääkoppani sisällä. Yleensä elokuvissa nähdään vain yksittäisiä kääpiötä tai he esiintyvät yksilöttömänä massana. Hobitissa oli kuitenkin kolmetoista yksilöityä persoonallista hahmoa, joiden nimet minun kyllä pitää opetella ennen seuraavan osan ilmestymistä. Olen myös edelleen hieman hämmentynyt, sillä osa näistä kääpiöistä oli stailattu erittäin hyvännäköisiksi... Enpäs ole ennen ajatellut että kääpiö voisi olla komea.

Elokuva päättyi mielestäni ihan sopivaan kohtaan. Ensimmäinen osan teemana tuntui olevan Bilbon sopeutuminen kääpiöiden seuraan, mihin saatiin lopussa vastaus kaiken sen eeppisyyden jälkeen. Vielä olisi kaksi elokuvaa edessä. Aloin muistella, että mitä kaikkea kirjassa vielä tapahtuikaan. Olen unohtanut aika paljon. En tiedä, haluanko lukea kirjaa uudestaan ennen seuraavan osan ilmestymistä vai annanko mennä vanhalla muistilla. Kirjoihin perustuvia elokuvia on rentoa katsoa silloin kun ei enää muista jokaikistä yksityiskohtaa.

Minua aina harmittaa kun me suomalaiset olemme niin ujoa kansaa, ettei elokuvateatterissakaan uskalleta reagoida. Onneksi yönäytöksiin yleensä tulee kovimmat fanit, jolloin reagointi on parempaa. Kun lopputekstit lähtivät pyörimään, salissa annettiin aplodit. :)

Joko mennään katsomaan se uudestaan?

1 kommentti:

  1. Mulla soi koko illan se elokuvan score päässä (no nyt lähti taas luupille). Olen myös uneksinut kääpiöistä unessa ja valveilla :).

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...