maanantai 31. joulukuuta 2012

TV-sarjat vuonna 2012

Vuosi 2012 on ollut minulle mullistava TV-sarjojen osalta. Ennen tätä vuotta seurasin ainoastaan Gleetä, mikä oli välillä hyvin kuluttavaa, sillä jos odotin koko viikon vain yhtä uutta jaksoa, rakensin jaksolle hirveät odotukset, minkä seurauksena olin lähes aina pettynyt. Sitten löysinkin BBC:n taianomaisen maailman, mistä seurattavien sarjojeni määrä nousi huimasti.

Listaan nämä suunnilleen siinä järjestyksessä, missä olen alkanut niitä katsomaan. Laitan linkit aiempiin kirjoituksiini, mutta monet niistä ovat jo aika vanhoja, joten mielipiteeni ja kirjoitustyylini alkuajan postauksista ovat saattaneet muuttua joten en ota vastuuta jos siellä lukee jotain höpsöä.

Glee (x)
Pitkäaikaisin seuraamissuhde täyttää ensi tammikuun lopussa kaksi vuotta. Tätä ennen olen seurannut monta vuotta Täydellisiä naisia, jonka lopetin loppukausien kohdalla, sillä sarja ei ollut enää kiinnostava. Ennen Gleetä ja Täykkärien jälkeen en seurannut oikein mitään sarjaa, enkä oikeastaan kaivannutkaan mitään, sillä mielestäni kaikki mitä näkyi suomalaisesta TV:stä oli todella tylsää.
Vuonna 2012 olen enimmäkseen vain jatkanut sarjan seuraamista hieman ristiriitaisin tuntein, sillä en pitänyt kolmannen kauden lopusta, mutta neljäs kausi on ollut yllättävän hyvä ainakin ensimmäisten kymmenen jakson ajan. Olenkin kuullut huhuja, että sarja olisi suunnittelemassa päätöstä viidenteen kauteen, jolloin käsikirjoittajilla on jo suunnitelmat mitä kenellekin hahmolle tapahtuu, joten he ovat jo viemässä heitä niihin suuntiin. En oikeastaan olisi kauhean harmissaan, jos Glee loppuisi viidenteen kauteen (uskon siis, että viides kausi vielä tulee), sillä mielestäni on hyvä lopettaa sarjoja ennen kuin ne alkavat venyä liikaa ja toistaa itseään.

Avatar: The Last Airbender (x)
Katsoin tätä joululomalla ollessani Rukalla kun siskoni oli ottanut DVD-boksin mukaan. Ensireaktioni oli: "Mikä ihmeen piirretty tämä oikein on?" Mutta kun pääsin mukaan, olin yhtäkkiä koukussa. Loistava piirretty, lapsille ehkä suunnattu, mutta ei aliarvioi vanhempia katsojia. Tästä ilmestyi tänä keväänä myös jatko-osa, The Legend of Korra, mutta en pitänyt siitä yhtä paljon, sillä sitä oli länsimaalaistettu. Siinä missä A:tlassa seikkaillaan muinaiskiinaa muistuttavissa maisemissa, Korrassa kehitys on mennyt eteenpäin, ja nyt siellä seikkaillaan varsin eurooppalaisessa 40-luvun ympäristössä. Vaikka Korra onkin hieman steampunk, siitä lähti pois se viehätys, joka A:tlassa oli.

Downton Abbey
Tähän sarjaan rakastun koko ajan yhä enemmän ja enemmän. Katsoin uudestaan kaikki jaksot ihan vasta, sillä Yle esitti tänä syksynä kaikki uudet jaksot TV:ssä uusinta joulujaksoa lukuunottamatta. Pienen googlettamisen jälkeen sain selville, että joulujaksokin esitetään ensi viikolla, eli vain viikko sen jälkeen kun se on näkynyt Briteissä. Ihan hyvin. Mitä enemmän katson tätä sarjaa, sitä enemmän tunnun tajuavan sitä ja ymmärtämään kaikki pienet nyanssit ja syy-seuraussuhteet. Loistava sarja, ja pääsääntöisesti vain yhden miehen käsikirjoittama, joten hatunnosto sinne päin.
Sarja on opettanut minulle kamalasti englantilaisesta yhteiskuntaluokista ja 1900-luvun alun historiasta, muodista ja tavoista. Olen oppinut minkälaisia palvelijoita tarvitaan mihinkin tehtävään ja millä tittelillä lordeja ja ladyja ja kaiken maailman yläluokkaisia herroja tulee milloinkin nimittää, ja että palvelijoita kutsutaan yleisesti alakerran porukaksi ja muut ovatkin sitten yläkerran porukkaa.
Minua tuntuu aina kiinnostavan paljon enemmän alakerran porukan tapahtumat, sillä heille aina sattuu ja tapahtuu. Yläkerrassa vain keskustellaan rahasta ja avioliitoista. Lempihahmojani ovat Daisy Mason ja Thomas Barrow, mutta ihailen myös Anna Batesin luonnetta ja tunnen suurta sympatiaa Lady Edithiä kohtaan. Päähenkilöpari Matthew ja Mary ovat siinä mielessä harvinainen pääpari, että en pidä heitä ärsyttävinä, mutta samaan aikaan he ovat aika tylsä pariskunta, joten minua ei haittaa, jos heitä ei näy ruudussa.
Tämän pukudraaman takia juuri mikään muu pukudraama ei tunnu enää olevan tarpeeksi vauhdikas. Vaikka Downton Abbey onkin hidastempoinen, siinä ei kuitenkaan ole romansseja joissa vain vaihdetaan kaihoja katseita viiden vuoden ajan, kuten Parade's Endissä. (x)

Olen postannut tämän piirustuksen tänne jo aiemmin, mutta eilen sain vihdoin skannatuksi sen, joten laitetaanpas uudestaan, sillä sehän on Thomas Barrrow.


Doctor Who (x)(x)
Hyppäsin sarjan matkaan aika kiinnostavassa vaiheessa, sillä companion on vaihtumassa sekä ensi vuonna juhlitaan sarjan 50-vuotista taivalta, joten luvassa on varmaan todella mahtipontisia jaksoja. En ollut aluksi kauhean innostunut hölmöstä scifisarjasta, mutta kunhan pääsin sisälle, olin jo auttamattomasti sarjan koukussa.
Joulujakso näkyi joulupäivänä, ja siinä esilteltiin uusi companion, Clara, joka onkin aika kummallinen tapaus. Harmi vain, että sarja jatkuu vasta huhtikuun puolella.

River Song on ehkä lempihahmoni.


Sherlock (x)
Ehdottomasti paras sarja johon olen tänä vuonna tutustunut. Sarjan ainoa heikkous on hidas jaksojen tuotanto. Kuusi jaksoa kuitenkin ovat tarjonneet todella paljon iloa kuin myös suruakin. Uutta kautta aletaan kuvata todennäköisesti ensi maaliskuussa, mikä tarkoittaa, että kolmas kausi nähdään aikaisintaan vuoden 2013 lopussa, mutta turvallista on odottaa sitä vasta vuotena 2014. Nyt kun päätähdet Benedict Cumberbatch ja Martin Freeman ovat suuria tähtiä, kiitos Hobitin ja Star Trekin, olen kuullut huhuja, ettei sarja ehkä jatkuisi neljännelle kaudelle. Cumberbatch ja Freeman molemmat kuitenkin sanovat, että tykkäävät sarjassa näyttelemisestä, joten jos se heistä vain on kiinni, sarjaa aiotaan jatkaa niin kauan kuin mahdollista.
Sarja yski tekijöistä, Steven Moffat, on kertonut kolme sanaa liittyen kolmanteen kauteen, yksi sana per jakso, ja ne sanat ovat bow, wedding ja rat. Näistä sanoista on tietenkin lähtenyt paljon teoriota. Wedding viittaa ilmeisesti John Watsonin avioliittoon Mary Morstanin kanssa, mutta Conan Doylen tarinoissa on monia muitakin tarinoita, joissa käsitellään avioliittoa. Bow voi viitata viimeiseen Sherlock Holmesin tapaukseen, mikä tietenkin saa fanit stressaamaan. Entäpä jos kolmas kausi todella on viimeinen? Rat on kaikista kummallisin, enkä ole nähnyt siitä mitään yksiselkoista tulkintaa. Ehkä Steven Moffat on tahallaan näin epämääräinen.

Merlin (x)
Merlinin faneille koitti suru-uutinen tänä syksynä, kun ilmoitettiin, että sarja päättyy viidennen kauden jälkeen, sillä sarjan tekijöiden mielestä tarina on nyt saatu päätökseen. Sen jälkeen alkoikin sitten jäljelläolevian jaksojen kiihkeä seuraaminen, sillä halusin tietää, miten koko sarja päättyy. Minun suhteeni Merlinin kanssa jäi lyhyeksi, sillä löysin sarjan vasta kesällä.
Viides kausi oli huomattavasti synkempi kuin aiemmat kaudet. Ehkä jopa liian synkkä. Aloin kaivata alkukausien kepeitä jaksoja joissa Camelotiin hyökkäsi jälleen kerran jonkin sortin velho ja Merlin joutuu taas pelastamaan päivän, ja matkan varrella muodostuu hauskaa komediaa siitä, että Merlin yrittää peitellä taikuuttaan Arthurilta. Lopulta Merlin varmaan tajusi, ettei Arthur huomaa, vaikka Merlin taikoisi hänen nenän edessään, joten viidellä kaudella Merlin aivan surutta loitsi suuriakin loitsuja täysin tietämättömän Arthurin seurassa, eikä kuningas silti tajunnut mitään.
Päätösjakso oli mielestäni hienoinen pettymys, mutta en sano siitä sen enempää siltä varalta että tätä lukee joku, joka ei vielä ole sitä nähnyt. Toisaalta, päätökset eivät ikinä tunnu tyydyttävän minua, mikä ei kuitenkaan tarkoita, ettei kaikesta muusta voisi iloita. Enhän minä pidä Potterinkaan viimeisestä luvusta. Yleensä yritän kuvitella, ettei 19 vuotta myöhemmin tapahtunut. Se ei kuitenkaan estä minua nauttimasta koko muusta sarjasta.

Game of Thrones
Tätä olen pikemminkin katsonut DVD:ltä, sillä en ehtinyt kakkoskauden TV-tahtiin mukaan. Olen uskollisesti lukenut ensiksi kirjat ja vasta sitten katsonut sarjan, mutta olen silti pitänyt jaksoja hyvin jännittävinä. Vaikka tiedänkin lopputuloksen, on ollut kiinnostavaa katsoa kirjan maailman heräävän eloon. Sarja on todella uskollinen kirjalle, tiettyjä pieniä poikkeuksia lukuunottamatta, esimerkiski Daeneryksen kummallista juonikuviota kakkoskaudella. Näyttelijävalinnat ovat osuneet nappiin, varsinkin lempihahmojeni Tyrionin ja Aryan kohdalla, joten koko sarjaa on ollut ilo seurata. Jotkut eivät ole lukeneet kahta kirjaa pidemmälle, jotta eivät spoilaantuisi sarjan tapahtumista, mutta suosittelen kyllä lukenaan kirjat. Vielä ehtii lukea Miekkamyrskyn (x) ennen kolmannen kauden alkamista.

The New Normal
Ryan Murphyn uusi sarja, joka käytönnässä katsoen kertoo aikuisiksi kasvaneista Kurtista ja Blainesta, Bryanista ja Davidista. Bryan ja David haluavat adoptoida lapset, joten he saavat suloisen Goldien vuokraamaan heille kohtunsa ja kantamaan heidän vauvansa. Goldie muuttaa tyttärensä Shanian kanssa Bryanin ja Davidin katon alle, ja soppaan heitetään vielä vanhollinen isoäiti Jane Forrest joka yrittää kaikin keinoin kaiken tämän tapahtumasta.
Luin juuri viihdeuutisen, joka kertoo Ryan Murphyn ja hänen kumppaninsa saaneen pojan jouluna, joten on olettavaa että Bryanin (huom, kirjoitettu y:llä) ja Davidin vauvakohellukset ovat saaneet inspiraatiota Murphyn omasta elämästä. Sarja oikein kiljuu omaelämänkerrallisuutta, mutta koska se on muuten niin suloinen ja elämäniloinen, pystyn helposti katsomaan sen läpi sormien ja vain nauttimaan söpöistä jaksoista. Katson niin paljon elämääkin vakavampia TV-sarjoja, että pieni sokerinen hömppä on oikein tervetullutta vaihtelua.

Once Upon a Time
Tämä on uusin tuttavuuteni, ja kaiken lisäksi ainoa sarja jota seuraan Suomen tahtiin. Minulla ei ole vielä paljon sanottavaa, sillä olen katsonut vain noin puoli kautta, mutta tähän asti olen pitänyt. Menneisyys ja satumaailma on sarjassa huomattavasti kiinnostavampaa kuin nykyhetki. Tykkään sarjassa siitä, kuinka se ei kerro menneisyyttä kronologisessa särjestyksessä, vaan asioita paljastuu pikkuhiljaa. Odotan edelleen sitä suurta paljastusta, joka antaa Evil Queen Reginalle syyn olla paha, sillä he ovat jo antaneet syyn Tittelintuurellekin.
Lempihahmoni on kyllä Tittelintuure.

Doctor Whosta ei tule uusia jaksoja kuin vasta huhtikuussa, Downton Abbeysta vasta ensi syksynä, Merlin on loppunut, Sherlockia ei edes kannata odottaa, The Legend of Korra tulee joskus mutta en oikein odota sitä ja Game of Throneskin jatkuu vasta keväällä. Minulle jää alkukeväälle vain Glee, Once Upon a Time ja The New Normal, ja amerikkalaiset sarjat tuntuvat kokoajan olevan vain tauolla. Tulee hieman syksyä tylsempi kevät TV-sarjojen parissa.

Ratkaisu: Lue enemmän kirjoja. Minun To Be Read -listani sen kuin vain kasvaa.

Luvassa on vielä vuoden 2012 kirjat ja elokuvat, kunhan saan ne kirjoitettua.


PS. Olen unohtanut päivittää nanowrimon sanalaskuria, mutta ei se haittaa. Tilanne on tämä: Sain sen valmiiksi! Kyseessä on kuitenkin vasta raakaversio, jota pitää muokata ahkerasti. Tämä on kuitenkin käännekohta kirjoittajana, sillä en ole koskaan ennen saanut pitkää tekstiä edes raakaversiona valmiiksi.

1 kommentti:

  1. Ah, toinen Avatariin haksahtanut :). Itse katsoin sarjan putkeen saraslomalla pari vuotta taaksepäin. Ei todellakaan vain lapsille. Korra oli minullekin aikamoinen pettymys. Ehkä siksi, että kausia on vain kaksi ja jaksoja vähemmän. Näin ei ehditä pääsemään syvemmälle hahmoihin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...