perjantai 21. joulukuuta 2012

Yösirkus

Koska maailmanloppu ei ole vielä koittanut, jatkanpa vanhaan malliin ja kirjoitan jotain siitä mitä olen lukenut.

Kirjoittanut Erin Morgenstern, 399 sivua.

Rehellisesti sanottuna kiinnitin huomiota tähän kirjaan koska huomasin kirjailijan sukunimen olevan Morgenstern, joka on siis The Mortan Instrumentissa esiintyvä sukunimi ja törmäsin nyt nimeen jossain muualla kun sen kirjasarjan yhteydessä. Luin takakannen, joka kertoo kirjan keskittyvän Celiaan ja Marcoon, jotka on väärätty eräänlaiseen kilpaan keskenään. Luin aluksi, että kyseessä olisivat Cerdic ja Marco, joten kohotin kulmiani kun seuraavassa lauseessa sanotaan heidän rakastuvan toisiinsa. Cerdic olikin Celia, mutta päätin lainata kirjan, koska olen aina ollut kiinnostunut sirkuskirjoista eikä edellinen lukemani sirkuskirja Vettä elefanteille oikein täyttänyt odotuksiani. Vasta kotiin tultuani huomasin, että kirja on saanut huomiota muissakin blogeissa.

Kirja kertoo kahdesta nuoresta taikurista Celiasta ja Marcosta, joiden isä ja huoltaja laittavat heidät kilpaan, jonka sääntöjä he eivät suostu kertomaan edes kilpaan osallistujille. Pelikentäksi kilpailulle asetetaan Marcon työnantajan perustama Yösirkus, jonne Celia värväytyy taikuriksi. Kirjan takakansi lupaa ainutlaatuisen ja lumoavan rakkaustarinan, sillä kilpailun vastapuolet kokevat kiinnostusta toisiaan kohtaan, vaikka heidän kouluttajansa yrittävät kieltää sen.

Pitää heti sanoa, että mielestäni takakansi paljastaa aivan liikaa. Minulle olisi riittänyt jo kuvaus taianomaisesta yöllä toimivasta sirkuksesta jossa kilpailee kaksi taikuria, mutta takakansiteksti menee vielä pidemmälle ja kertoo kilpailun yksityiskohdista ja jopa siitä, mitä aivan lopussa tapahtuu. Kun olin lukenut takakannen, aloin ihmetellä, mikseivät Marco ja Celia ole puoleen väliin mennessä edes kunnolla tavanneet ja milloin tämä luvattu maalaispoika tekee merkittävät tekonsa.

Takakannen yksityiskohtaisuus sai minut hämmenyksiin monesta muustakin asiasta. Koska tarinaa kerrotaan eri ihmisten näkökulmista ja jokainen ihminen ei tunne kaikkia nimiä, erehdyin monesti kuka ihminen oli missäkin kohtauksessa kyseessä. Luulin esimerkiksi useaan otteeseen, että joku toinen henkilö tapasi Celian, vaikka kyseessä olikin joku toinen nainen. Luulin myös, että Yösirkus on jo olemassa ja Celia varttuu siellä, joten vasta kun Yösirkusta alettiin perustaa, tajusin, että eihän Celia ole koskaan voinut ollakaan siellä.

Kirja on yllättävän nopealukuinen, vaikka sen kieli onkin ehkä haastavaa. Luin ensimmäiset 50 sivua tosi hitaasti (muutaman luvun illassa) mutta toissapäivänä aloin kunnolla lukemaan ja olinkin yhdessä illassa lukenut yli 200 sivua. Eilenillalla luin koko kirjan loppuun. Kirjassa on hyvin lyhyitä lukuja, jotka monesti ovat minun ansani, mutta joskus ne kannustavat lukemaan, kuten tässä kirjassa. Vielä yksi luku, se on vain neljä sivua. Vielä toinen.

Kerronta on hyvin hienovaraista. Pidin siitä. Olisin kuitenkin halunnut joidenkin asioiden tulevan hieman selkeimmiksi. En saanut kunnolla kiinni, miten nämä upeat kellot toimivat. Tykkäsin kirjan kuvailusta. Päähenkilöt jäivät hieman latteiksi, mutta heitä ei loppujen lopuksi ollut kovin paljon. Suosikkejani olivat Bailey ja kaksoset Poppet ja Widget sekä Friendrick Thiessen jonka innostus sirkusta kohtaan oli suloista.

Annoin kirjalle sekä Risingshadowsissa että Goodreadsissa neljä tähteä. Neljä tähteä annoin siksi, että vaikka pidinkin kirjasta, sen lumoava rakkaustarina ei saanut minua niin lumoutuneeksi kuin olisin odottanut ja vaikka kerronta olikin kivaa, se oli silti pikkuisen liian rikkonaista. Olen tosi huono antamaan tähtiä, joten välttelen sitä täällä blogissa. Tähdet eivät anna täydellistä kuvaa. Annoin Goodreadissa esimerkiksi sekä Fifty Shades of Greylle ja Vampyyri Lestatille vain kaksi tähteä, mutta täysin eri syistä

Valitan tästä usein, mutta tässäkin kirjassa oli jonkinlaista elokuvamaisuutta, jota en aina haluaisi kirjoissa lukea. Kuulinkin, että kirjasta on ehkä tulossa elokuva. Sillä on mahdollisuuksia olla todella hienon näköinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...