perjantai 18. tammikuuta 2013

AIKAMATKA 2013Sheferijm-blogia lainaten:

Mitä on aika? Se  tulee ja menee ja on arvaamaton, sillä ensin se  kiirehtii ja mennä viuhtoo tai  sitten se ei liiku, ei  sitten millään,  Aika voi - pysähtyä! Kaikella on aikansa ja aikansa kaikilla. Ja jotta nyt olisimme oikein ajan hermolla annan teille näin Uuden Vuoden alkajaisiksi lukuhaasteen ja kutsun tulla  mukaan AIKAMATKALLE!

Haaste kuuluu seuraavasti:

Lue vuoden aikana yksi tai useampi kirja, joka vie sinut matkalle ajassa (kuvaa siis jotain muuta aikakautta kuin omaamme)  Ideaa helpottamaan olen tehnyt seuraavat teemakategoriat, joista voit valita mieluisimman tai osallistua niin halutessaan vaikka kaikkiin.

1. Ritarit ja linnanneidot

Tämä kategoria pitää sisällään  Kirjat ja tarinat, jotka sijoittuvat aikaan n. 1000-luvun molemmin puolin.

2. Muinaisilla poluilla

Kategoriaan voi sisällyttää kaikki eaa olevat/sijoittuvat tarinat  sekä muista kategorioista väliin jäävät aikakaudet (nykyisen ajanlaskun alkuvuosisadat, pimeä keskiaika).

3.  Myllynkivikauluksia ja pönkkähameita

Tämä kategoria sisältää aikakaudet renesanssista romantiikkaan, eli tähän voi sijoittaa hyvin monenlaisia tarinoita eikä niiden kategorian nimestä huolimatta tarvitse sisältää pukuloistoa.

4. Seikkailijoita ja tieteentekijöitä

Tarinat ja seikkailut jotka sivuavat löytöretkiä  niin maalla, merellä kuin  ilmassa, niin kuin myös ihmsmielissä. Esim. suuret löytöretket, naparetket ja myös tieteelliset löydöt ja viritelmät.

5.  Ajan tuolla puolen

Tämä kategoria on varattu puhtaalle fantasia- ja science fiction -kirjallisuudelle, tarinoille, joiden aikamääritelmää on vaikea sijoittaa mihinkään elettyyn historialliseen ajanjaksoon tai teemaan.

Koska aikamääritelmä on Einsteinia lainatakseni aika suhteellinen käsite, otan esimerkiksi Jules Vernen tarinat. Nehän sijoittuvat fyysisesti kirjailijan elämään aikakauteen, mutta näin jälkikäteen luettuna niissä on nähty kauas tulevaisuuteen. Aikanaan ne olivat ehkä täysin fiktiota, mutta moni niissä kerrottu juttu on nykyään faktaa. Sijoittaisin tämän seikkailijoihin ja tieteentekijöihin.

Haasteeseen voi siis ottaa osaa sekä faktalla että fiktiolla, ja kirja voi olla vastikään ilmestynytkin, kunhan se kertoo jostain muusta ajasta/aikakaudesta kuin omastamme. Haaste päättyy vuoden lopussa 31.12.2013, jolloin viimeistään toivon postauksia aiheesta.

Koska monissa muissa haasteissa on jonkinlainen asteikko, jonka mukaisesti voi kivuta ja "tavoitella kaukaisuutta", lisäsin tähän tälläisen arvonnousuportaikon, jotta voit kokeilla ylenemismahdollisuuksiasi aikamatkan aluksella.

Matkustaja - Yksi satunnainen kirja mistä tahansa kategoriasta
Jungmanni - kolme kirjaa mistä tahansa kategoriasta
Matruusi - yksi kirja jokaisesta kategoriasta tai  yhteensä viisi kirjaa
Perämies - yhteensä kymmenen kirjaa
Kapteeni - Yhteensä 25 kirjaa

Tervetuloa siis ja hyvää ja mielenkiitoista  AIKAMATKAA!
Löysin vihdoin vuodelle 2013 lukuhaasteen, joka vaikuttaa kiinnostavalta, ja aion sen toteuttaa. Kuluvan vuoden aikana aion lukea vähintään yhden kirjan jokaisesta kategoriasta. Aion yhdistää haasteen ikuisuusprojektiivi, joka tarkoittaa kirjahyllyni kirjojen lukemista, mutta voin myös lainata kirjat kirjastosta (tai ostaa uusia, apua) Olen jo lainannut kirjastosta muutaman kirjan, jotka sopivat tähän haasteeseen. Mieleen hiipii kysymys: onko tämä minulle jopa liian helppo haaste? Luen oikeastaan aika harvoin nykypäivään sijoittuvia kirjoja.

Aikamatkustus on aina ollut yksi minun suurista kiinnostuksenkohteista, tämän vuoksi Doctor Who uppoaa ja kolmas Potter on lempipotterini. Erityisesti minua kiinnostaisi lukea joku Jules Vernen teos.

2 kommenttia:

  1. Hmm, tähän olisi kiva itsekin osallistua! Kun ei kerran voi aikamatkailla oikeesti, niin vois tehdä sen kirjojen avulla.. :)

    Aikamatkustus on hyvin kiinnostavaa minustakin, mutta jos rupean pohtimaan sitä liikaa niin menee liian monimutkaiseksi :D Esimerkiksi Audrey Niffeneggerin Aikamatkustajan vaimo oli vähän liian monimutkasta mulle, piti koko ajan miettiä. Doctor Who'ssa kuitenkin oon pysynyt onneksi kivasti mukana, ja se kyllä uppoaa minuunkin varmaan paremmin kuin mikään muu tv-sarja! 8)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...