keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Anna Karenina

Kuulin elokuvasta sen maailmanensi-illan aikoihin, mutta vasta trailerin nähtyäni päätin mennä sen katsomaan. En ole kirjaa lukenut, enkä tiedä luenko koskaan, sillä se on hyvin pitkä ja joskus kiinnostaa enemmän muut kirjat kuin klassikot, ja klassikoilla on tapana jäädä lojumaan yöpöydälleni liian pitkäksi aikaan.

En tiennyt juonesta mitään, minulla ei ollut mitään ennakko-odotuksia. Tiesin, että kyseessä on jonkinlainen venäläinen kolmiodraama, jossa näyttelee Keira Knightley ja Jude Law, ja jossa on upeita tanssikohtauksia. Menin katsomaan elokuvan täysin avoimin mielin, ja täytyy sanoa, että pidin siitä todella paljon.

Aluksi elokuva tosin oli hieman vaikea seurata. Minusta tuntui, että kuva oli hieman epätarkka (onko tästä olemassa myös 3D-versio? Minä menin katsomaan perinteisenä.) ja kuvaus oli hyvin erikoista. Ensimmäisessä kohtauksessa en vielä tajunnut, että näyttömä, jossa osa kohtauksista tapahtui, ei oikeastaan ollut oikea näyttämö, vaan oli ohjaajan ratkaisu esittää jotkut kohtauksen teatterin lavalla, vaikka oikea tapahtumapaikka olisi vaikka lastenhuone tai tanssisali, tai rautatieasema. Osa kohtauksista olivat pitkiä yhden oton kohtauksia, jotka ovat taatusti vaatineet hirveästi suunnittelua. Elokuvaa piti katsoa vähän samalla tavalla kuin Moulin Rougea: kaikki ei ole aivan totta, osa asioista on symbolisia.

Kun pääsin kunnolla elokuvan kuvakulmiin mukaan, pääsin myös tarinaan sisälle. Itse tarina kertoo Anna Kareninasta, joka on mennyt naimisiin 18-vuotiaana, mutta ei rakasta aviomiestään. Hän matkustaa tapaamaan veljeään, joka on pettänyt vaimoaan, ja tapaa matkan aikana Aleksei Vronskiin, joka ihastuu Annaan ja alkaa piirittää häntä. Aleksei Vronskin on oletettu menevän naimisiin Kittyn, Annan aviomiehen vaimon siskon, kanssa naimisiin, jonka vuoksi Kitty torjuu Konstantin Levin kosissan. Tanssiaisissa, joissa Vronskin uskotaan kosivan, Vronski kuitenkin haluaa tanssia ainoastaan Annan kanssa. Anna palaa hämmentyneenä kotiinsa, mutta Vronski seuraa perässä eikä jätä Annaa rauhaan ennen kuin he ryhtyvät rakastajiksi.

Minulla oli sellainen olo, että itse tarina on jo aika lailla nähty, ja arvasin etukäteen jo loppuratkaisun, mutta se ei ollut kaikki mitä elokuvassa oli annettavaa. Keskityin enemmän siihen, miten kaikki on kuvattu. Ohjaaja Joe Wright (Ylpeys ja ennakkoluulo, Sovitus, Hanna) oli tehnyt todella kiinnostavia ratkaisuja, todella upeita tanssikohtauksia ja hienoja kohtaustenvaihtojaa. Useat symbolistiset hetket palvelivat hyvin hahmojen tunteiden välittymistä katsojalle.

Näyttelijät suorittivat roolinsa hyvin. Yksi elokuvan miinuspuolista on tosin se, että Jude Lawilla oli parta joka peitti hänen kasvonpiirteensä. Kun sellainen näyttelijä saadaan elokuvaan, on melkein rikos peittää ne kasvot paksun parran peittoon! ;) Keira Knightley oli hyvä Anna Kareninana. En ole oikeastaan kauhean suuri Knightley-fani. Minä olen kuitenkin sattunut näkemään melkein jokaisen elokuvan jossa hän näyttelee. Useimmat katsomat Keiran elokuvia hänen ulkonäkönsä vuoksi (kyllähän hän on hyvännäköinen), mutta minulle on käynyt niin, että hän vain sattuu näyttelemään elokuvissa joista minä olen kiinnostunut.

Kun elokuva, joka ei sijoitu Amerikkaan, Brittien saarelle tai muualle missä puhutaan englantia, alan tietenkin heti arvioida, onko elokuvan miljöö muuttunut liian englantilaiseksi. Mielestäni Anna Kareninassa välittyi venäläisyys. Elokuva oli mukava virkistävä välipala, sillä useinmiten venäläiset ovat elokuvissa pahiksia jotka asuvat likaisissa ja huonoissa oloissa (kiitoksia kylmän sodan). Anna Kareninassa tanssahdeltiin loistossa venäläisiä piirteitä unohtamatta. En kieltä osaa, mutta minusta tuntui, että taustahälyssä oleva puhe oli venäjää, vaikka päähahmot puhuivatkin englantia.

Kerrankin jossain elokuvassa oli myös uskottavat talvimaisemat! Suomalaiseen talveen tottuneena nauran lähes aina kun joku elokuva yrittää luoda "aidon" talven studioon, eikä se näytä ollenkaan aidolta. Lumi ei sula siihen koskiessa, ja selvästi -30 asteen pakkaselta näyttävässä ilmassa on mahdollista seikkailla ilman pipoa ja lapasia. Tässä elokuvassa kuitenkin melkein tunsi kylmyyden. Välillä näytti siltä, että oliko kuvausryhmä matkustanut suomalaisiin metsiin ottamaan maisemakuvaa. Hauskana yksityiskohtana voi mainita junat, jotka olivat aina ihan jäässä.

Ei ihme, että elokuva on saanut Oscar-ehdokkuuksia kuvauksesta, puvustuksesta, musiikista ja production desingista (mitä tämä olisi suomeksi?) Elokuvasta tulee mieleen vain yksi selkeä huono puoli: muutama suutelukohtaus oli aivan liian läheltä kuvattu tai aivan liian intiimi. En pystynyt katsomaan niitä kunnolla, vaan keskityin silloin avaamaan limsapulloa.

Koska Briteissä on vain 12 näyttelijää, yksi elokuvan iloista olikin bongailla tuttuja näyttelijöitä. Sivurooleissa nähtiin sekä Pottereista, Downton Abbeysta että monista elokuvista tuttuja kasvoja.


Ennen elokuvaa näytettiin Les Miserablersin traileri. Toivon todella, että se on hyvä, sillä olen odottanut sitä pitkään.

3 kommenttia:

 1. Mulla on ollut ja on edelleenkin suunnitelmissa mennä kattomaan tämä. Kirjaa en ole lukenut enkä todennäköisesti tule lähiaikoina lukemaankaan (nokun se on niin paksu ja entäs jos se onkin tylsä tai muuten vaan epämukavaa ja yyyyh tekosyitä riittää) mutta jonkunlaisen tarttumapinnan haluan tähänkin klassikkoon :D Toivottavasti leffa ei tule olemaan pettymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, se on pitkä. Olen kirjaa hieman selannut, ja kerronta vaikuttaa kivalta, mutta voi olla, että se on hyyyyyvin hitaasti etenevä. Lisäksi venäläinen lempinimikäytäntö on todella ihmeellinen, siinä kirjassa pitää kuulemma olla tarkkana kenestä puhutaan, kun hahmoilla on vaikka minkälaisia lempinimiä.

   Poista
 2. Katsoin trailerin taas ja huomasin, että sen katsomalla saa nauttia tiivistetysti kaikesta mikä elokuvassa oli parasta! On viiksiä ja katseita ja pukuja ja niitä hienoja tanssikuvioita ja maisemia. Turha siis tulevaisuudessa katsoa koko kaksituntista, hieman pitkäveteistä elokuvaa, kun traileri on oikeastaan parempi. ;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...