sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Päivä 03 – Paras kirjasarja

Yhtäkkinen tajuaminen: enhän minä edes lue kauhean montaa kirjasarjaa! Lapsena luin aika montaa, kuten replica-sarjaa, muutaman Mysery Clubin ja koskin jopa yhteen Sweet Valley Highiinkin, mutta en ole kirjoihin noin 13. ikävuoden jälkeen koskenut, joten en voi nimittää sitä lempisarjakseni.

Ajattelin ensiksi esitellä George R. R. Martinin Tulen ja jään laulun, mutta koska aloitin haasteen Valtaistuinpelillä, en halua tuoda samaa sarjaa koko ajan esille. Mietin hetken myös Pottereita, mutta päätin jättää senkin pois. Cassandra Claren Varjojen kaupungit tai The Infernal Devices? Enpä tiedä. Luen hänen kirjojaan, koska niissä on tahatonta komiikkaa ja olen onnistunut tykästymään muutamiin hahmoihin... Mustesydän? Ei...

Kunnes tajusin! Philip Pullmanin Universumien tomu -sarja!

Luin sarjan vasta vähän myöhemmällä iällä, aika tarkalleen ottaen vuosi sitten. En ole kirjoittanut siitä mitään tänne blogiin, vaikka blogi oli silloin olemassa. Tarkoitus kyllä oli, mutta se vain jäi... Minulla oli kyllä otsikko jo valmiiksi mietittynä: Kultainen kompassi - eskapismia parhaimmillaan! Vuosi 2011 oli minulle huono lukuvuosi. Aloitin Universumien tomun joululoman 2011 aikaan, jolloin muistin pitkästä aikaa, että hei, lukeminenhan olikin kivaa! Pitää vain löytää oikea kirja, joka muistuttaa.

Olen nähnyt ensimmäisestä kirjasta tehdyn elokuvan monta vuotta sitten, mutta muistaakseni se on todella tylsä. Jostain syystä kuitenkin lainasin kirjan ja se osoittuikin hyväksi. Elokuva noudattaa juoneltaan hyvin kiltisti kirjan tapahtumia, mutta kirja onnistui tekemään kaikesta paljon kiinnostavamman. Tykkäsin lukiessa siitä, etten voinut arvata, mihin kertomus oikein on menossa, ja sen tämä kirjasarja tekeekin. Tietenkin elokuvan takia muistin muutaman tärkeimmät juonenkäänteen, mutta se ei lukemista haitannut. Kolmannen kirjan lopussa ollaan ihan eri tilanteessa kuin ensimmäisen kirjan alussa.

Mielestäni Universumin tomussa olevat maailmat on kuvattu niin hyvin, että pystyn kuvittelemaan ne tarpeeksi elävästi. Philip Pullman ei kuitenkaan sorru yltiöpäiseen kuvailuun. Hän on saavuttanut jonkinlaisen kultaisen keskitien, jossa kerrotaan tarpeeksi, mutta ei puuduteta lukijaa kertomalla jokaisen puun ja pensaan muotoa ja jokaisen sivuhahmon olemusta pikkutarkasti. Sarjassa kikkaillaan rinnakkaistodellisuuksilla, ja varsinkin se maailma, josta Lyra on kotoisin, on mukavan steampunk makuuni. Tietenkin kirjaan tuo myös loistavan lisämausteen eläinhahmoissa kulkevat ihmisten sielut, daimonit. jotka kertovat yllättävän paljon ihmisistä, joille sielut kuuluvat.

Valitettavasti tässä sarjassa käy kuitenkin niin kuin useille trilogioille käy. Ensimmäinen osa on todella hyvä, keskimmäinen sellainen joka jatkaa siitä mihin jäätiin ja pohjustaa tulevaa, ja kolmas osa se, jossa langat vedetään joskus hieman hätäisesti yhteen. Tykkäsin siis eniten aloitusosasta, mutta kyllä se viimeinenkin kirja tuli luettua nopeasti ja lopussa vähän tunteiltua. Spoiler: Daimonien erotus oli todella traaginen kohta, samoin se kun selvisi, etteivät Will ja Lyra voi olla yhdessä. Toisaalta, Lyra/Will ei aiheuttanut kauhean suuria tunteita, sillä he ovat kuitenkin jotain... 12-13v? Alan olla liian vanha kunnolla samaistumaan tuonikäisten suhteisiin. Spoiler loppuu. Sarja on kuitenkin lukemisen arvoinen.

Kolmannen kirjan kohdalla näkökulmia ja tapahtumapaikkoja alkoi olla jo niin paljon, että minun piti luoda tällainen kaavio, jotta pysyin juonessa mukana.

Kun mietin aiemmin tällä viikolla, mitä aion haasteen tähän kohtaa kirjoittaa, satuin olemaan kirjastossa. Huomasin siellä sattumalta Pullmanin pienoisromaanin - tai no kirja on niin lyhyt, että ehkä sitä voi novelliksin sanoa - joka kertoo Lyran elämästä Oxforidssa Universumin tomun tapahtumien jälkeen.


Luin kirjan noin tunnissa. Tarina on ihan mukava, mutta ehkä vähän turha. Seikkailu on liian irrallinen kaikkeen muuhun tapahtuneeseen. Olisin halunnut lukea muutaman ajatuksen siitä, miten Lyra suhtautuu sillä hetkellä trilogian tapahtumiin. En kylläkään tiedä tarinaa kirjan takana, eli miksi se on päätetty kirjoittaa. Mukana kyllä tulee Oxfordin kartta, jota on mukava tutkia, plus muutamia kuvia ja lehtisiä, joiden merkitystä koko Universumin tomu -sarjaan en ole keksinyt.

PS. Vau, yli 50 seuraajaa! Se on noin 49 seuraajaa enemmän mitä ajattelin blogini koskaan saavan. Kiitoksia kaikille.

6 kommenttia:

 1. Olen lukenut sarjan pariin otteeseen ja olen fani :D (leffa on kyllä huono) Muistaakseni taisin kyllä enemmän tykätä 2. ja 3.osasta kuin ensimmäisestä... Täytyy tässä joskus taas kerran lukea nämä ja virkistää muistia!

  VastaaPoista
 2. Luin sarjan kertaalleen nuorena, ja pidin siitä silloin. Viimeisen kirjan kanssa muistan kuitenkin olleeni ongelmissa. Junnasin muistaakseni pitkään paikoillani. Nyt luen sarjaa uudestaan. Olen lukenut ensimmäisen, ja siitä ainakin pidin paljon. Toinen on kirjastosta lainassa odottamassa lukuvuoroaan. Aika huonosti muistin ainakin ensimmäisen kirjan tapahtumat, joten luultavasti toistakin kirjaa lukiessa joutuu oikein jännittämään, mitenköhän tässä käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minäkin kun katseiln tuota kolmososasta laatimaa juonitaulukkoa, tajusin, etten oikeastaan muista enää kauheasti. Muistan vain sen, miten kaikki päättyi ja minkälaiset fiilikset kirjoista jäi.

   Poista
 3. Yritin lukea Kultaista kompassia joskus 10-vuotiaana ja keskenhän se jäi, jostain syystä. Nyt kuitenkin voisin ehkä kaivaa sen uudestaan käsiini kirjastosta ja tutustua sarjaan uudestaan, jos kymmenen vuoden jälkeen kiinnostaisi hiukan enemmän :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjaa markkinoidaan ehkä vähän liikaa lastenkirjana, koska musta siinä on paljon aiheita ja tapahtumia jotka uppoavat paremmin aikuisiin, muun muassa uskontokriittisyys. Valitettavasti vieläkin ajatellaan, että lapsipäähenkilö = lastenkirja, vähän niin kuin piirretty = lastenelokva.

   Poista
  2. Joo, Suomessa tätä lähdettiin ihan tietoisesti markkinoimaan lastenkirjana, vaikka esimerkiksi Englannissa ja olikohan Norjassa tätä markkinoidaan aikuisille... voi Suomi Suomi...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...