lauantai 27. huhtikuuta 2013

Kuinka katsoa TV-sarjoja: Epävirallinen opas

 1. VAIHE: tiedostaminen

Jossain vaiheessa kuulet tästä sarjasta. Ehkä kaveri kehuu sarjaa tai näet mainoksen televisiossa. Jonkin kiinnittää huomiosi ja laitat korvan taakse, että tähän sarjaan pitää joskus tutustua.

 2. VAIHE: ensimmäinen jakso

Ei ole väliä, aloittaako alusta vai sattuuko näkemään jonkun satunnaisen jakson. Kun ensimmäinen jakso on nähty, voi tehdä päätöksen haluaako jatkaa.

 3. VAIHE: päätös jatkaa

Kronologiaa rakastava perfektionisti aloittaa pilootista, vähän rennompi tyyppi vain jatkaa siitä mistä sattui ensimmäisen jakson katsomaan. Tärkeintä on se, että jatkaa sarjan seuraamista.

 4. VAIHE: hämmennys

joka seuraa yleensä sen jälkeen kun sarja osoittautuu joksikin muuksi mitä on aiemmin luullut. Hämmennystä voi aiheuttaa myös tuttu näyttelijä, jonka on aivan varmasti nähnyt jossain muualla, tai satunnainen jakso/kohtaus, jonka on joskus nähnyt TV:stä, mutta ei tiennyt sen olevan kyseisestä sarjasta.

 5. VAIHE: ensimmäisen kauden lopetus

Tässä vaiheessa on tehtävä suuri päätös. Jos sarja on osoittautunut huonoksi, on helppoa lopettaa ja sanoa sille kaverille, joka sarjaa suositteli, että eipäs napannut. Jos sarja taas on osoittautunut hyväksi, mieli tekisi jatkaa saman tien, varsinkin cliffhangerin jälkeen, mutta amerikkalaiset sarjat tuntien toinen kausi on usein kauheaa roskaa.

 6. VAIHE: toinen kausi

Se voi osoittautua kuraksi, tai sitten se onkin ensimmäistä kautta parempi. Kirjoittajan tekemän erittäin tieteellisesti pätevän tutkimuksen mukaan toinen kausi on useinmiten huonoin, mutta positiivisia poikkeuksia löytyy. Jos on niin onnekas, että toinen kausi nappaa, on koukkuuntuminen taattu ja olet jo pulassa.

 7. VAIHE: fanitus

Yhtäkkiä tajuat, että kaikki muut TV-sarjat, joita olet ikinä katsonut, eivät olet mitään verrattuna tähän sarjaan. Käsikirjoitus on täydellistä, kuvaus kekseliästä, one linerit kuolettavan hauskoja, hahmojen tarinat sydäntäriipaisevat traagisia, lempihahmot erittäin hyvännäköisiä ja jopa fillerit ovat loistavia. Jos on taipumusta fan artin piirtoon (kuten kirjoittajalla) se alkaa yleensä tässä vaiheessa.

 8. VAIHE: turhautuminen

Yleensä ensimmäinen fanituspiikin jälkeen seuraa jyrkkä lasku. Ehkä joku jakso sai sinut tajuamaan sarjan loistavuuden, mutta kun seuraava jakso onkin huono, petyt siihen aivan liikaa. Turhauttaa, kun lempihahmosi ei ole ruudussa. Turhauttaa joku juonenkäänne. Turhauttaa aukko juonessa. Turhauttaa se, kuinka paljon vapaa-aikaansa käyttää sarjaan. Tämä yleensä tapahtuu noin puolessa välissä sarjaa, joten onneksi on aikaa päästä siitä yli ennen loppua.

 9. VAIHE: tyhjyys

Ja niin sekin sarja tuli katsottua loppuun. Jos olet niin onnekas, että sarja vielä näkyy TV:stä, joudut totuttelemaan yhteen jaksoon per viikko, mutta joskus sarjan esittäminen on jo lopetettu. Huonolla tuurilla esittäminen on lopetettu kesken kaiken, jolloin käteen jää vain cliffhanger jota ei ikinä pureta. Joudut kohtamaan suuren kysymyksen: mitä seuraavaksi?

 10. VAIHE: tutkimus

Nyt kun sarja on katsottuna, enää ei tarvitse vältellä wikipediaa, twitteriä, tumblria, deviantartia, fanisivuja yms. Luet wikipediasta triviaa ja mietit kuinka paljon hyödyllisemmin olisit voinut käyttää aikasi jos olisit päättänyt viiden tuotantokauden katsomisen sijasta lukea viisi oppikirjaa.

Jokainen vaihe sisältää riskitekijöitä, mutta jos pääset kymmenenteen vaiheeseen, mitään ei ole enää tehtävissä. Pahoitteluni, TV-sarja pilasi juuri elämäsi.

_______________________________

Tämä on huumorimielellä kirjoitettu teksti, sillä olen onnistunut koukuttamaan itseni Supernaturaliin ja ihan huvittaa kuinka innokkaasti ryntään TV:n ääreen heti kun siihen tulee mahdollisuus.

Tällä hetkellä ei romskujen lukeminen innosta. Luin alkuvuodesta epätavallisen kiivasta tahtia, joten nyt tuntuu, että ähky tuli vastaan. Pikku tauon paikka.

Suosittelen Supernaturalia jos tykkäät siitä, että samaan jakson aikana et tiedä pitäisikö kiljua kauhusta vai naurusta. Kuvittelin sarjan olevan jotain tosi laimeaa ja mustavalkoista demoninmetsästystä, mutta se osottautuikin vähän muuksi.


6 kommenttia:

 1. Jes, mahtavuutta! Vaiheet ovat hyvin tunnistettavissa omallakin kohdalla. Ja minä olen myös Supernatural-fani! Sarja on mielestäni paras sarja ikinä, vaikkakaan taso ei ole niin huippua kuin kausilla 1-5. Nuo kaikki DVD:t löytyy hyllystä, loppujakin pitäisi hankkia. Supernaturalin ohella on olemassa vain yksi sarja, jota katson USA:n tahtiin, ja se on Dexter. =D Kiitos piristyksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon parhaillaan menossa viidennessä kaudessa ja totta, aivan loistava sarja. Tykkään varsinkn siitä, kuinka sarjassa ei alettu luomaan pyhimysmäisiä hyviä enkeleitä jotka leijailevat ympäriinsä pelastamassa kaiken, vaan ne enkelit ovat aika ärsyttäviä ja idiootteja :D Kuinkahan monta kertaa Uriel tai Zachariah ovat saaneet raivon nousemaan...

   Poista
 2. Haha, mahtava kirjoitus! Minäkin oon vähän niin kuin koukussa Supernaturaliin (ja moniin, moniin muihin), vaikkakin viime aikoina oon katsellut sitä vähän vähemmän. Olen kolmoskauden puolivälissä menossa, mutta nyt pitää keskittyä vähän muihin hommiin, esimerkiksi pääsykokeisiin. Lisäksi koukutuin minulle uuteen sarjaan, Weedsiin, jossa on nyt ehkä tuo turhautumisvaihe menossa. Yksinkertaisesti liikaa sarjoja, joihin olen koukuttunut, välillä on mahdotonta valita mitä katsoa seuraavaksi :P

  VastaaPoista
 3. Hauska postaus. :) Vaiheet ovat tunnistettavissa, joskin turhautumisvaihe ei tule minulla yleensä kovin äkkiä, jos jostain sarjasta pidän. Supernaturalia olen nähnyt muutaman jakson, siihen en ole vielä koukuttunut.

  VastaaPoista
 4. Kyllä vain... Koukutin itseni True Bloodiin, tosin ärsyttää kun pääsin seuraamaan sitä vasta 4. kaudesta. Onneksi sarjan pohjana olevat kirjat (6 ensimmäistä) on luettuna eli olen edes hieman kärryillä ;)

  Muita koukutuksia on mm. Twin Peaks ja Frendit (kaksi ikisuosikkiani), Californication ja Gilmoren tytöt. Niin ja Oi ihana toukokuu! Se odottaa tuolla hyllyssä katsomista :)

  VastaaPoista
 5. toveli: Jep, pääsykokeet. Sain juuri Supernaturalin viidennen kauden lopetettua ja päätin pitää tauon jotta keskitys opiskeluun, mutta nyt jo kauheat vieroitusoireet! Pahuksen cliffhangerit. Weedsistä olen kuullut, mutta en ole vielä yhtään jaksoa katsonut.

  B.N.: Musta tuntuu, että mulle tulee turhautumisvaihe tosi nopeasti, jos loistavaksi osoittanut sarja ei yhtäkkiä täytä enää odotuksiani :( Pitää yrittää päästä siitä eroon.

  Villasukka kirjahyllyssä: Frendit ovat se ensimmäinen koukutussarja! Katsoin ne tosin DVD:ltä vasta sarjan loputtua. En edes uskalla ajatella, kuinka monta sarjaa seuraan tällä hetkellä, mutta nimeäisin ykkössuosikeiksini Gleen, Supernaturalin, Doctor Whon ja Sherlockin, joista jälkimmäisen jaksomäärän vähyys on lähes kivuliasta.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...