sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Päivä 05 – Kirja joka saa sinut hyvälle tuulelle

Olen parin viime viikon aikana vähän jumittanut lukemisen suhteen. Kirja on koko ajan kesken, mutta on muutakin tekemistä, joten en lue ehkä niin nopeaan tahtiin kuin parin viime kuun aikana. Onneksi oli kirjahaaste jolla voin esitellä muita kirjoja!

Kirjaksi, joka saa minut hyvälle tuulelle, valitsin Sir Arthur Conan Doylen kirjoittaman Sherlock Holmesin kootut seikkailut. Mietin aika pitkään, mikä kirja saa minut hyvälle tuulelle, sillä yleisesti ottaen pelkkä lukeminen saa minut hyvälle tuulelle, ellei tarina ole jostain syystä aivan hirveän kehno. Päätin lopulta valita fyysisesti kirjan, joka saa minut hyvälle tuulelle, en pelkkää tarinaa.


Kirjaan on koottu kaikki lyhyet kertomukset ja siinä on esipuhe ja liitteet, joissa annetaan lisätietoa tarinoista, muun muassa jos jossain kertomuksessa mainitaan joku oikea historiallinen tapahtuma, se on mainittu liitteissä. Mukana on myös kuvitusta, joka on valitettavasti osittain pikselöitynyt, eli muuttunut rakeiseksi. Tykkään kirjan kannesta, vaikka siinä onkin metsästyshattu, jota canon-Sherlock ei ikinä käytä.

Sain tämän kirjan noin yhdeksän kuukautta myöhäisenä syntymäpäivälahjana muutama vuosi sitten. Kirjasta on sen jälkeen ollut paljon iloa. En ole koskaan lukenut sitä läpi järjestelmällisesti, mutta koska olen lukenut Sherlock Holmes -kertomuksia ennenkin kirjaston kirjoista ja tuosta ne mitä en ollut ennen lukenut, voin aika turvallisesti sanoa, että olen lukenut kaikki lyhyet Holmes-kertomukset. Romaanien laita onkin sitten vähän eri. Ja se, muistako enää kaikkia kertomuksia. Paksu Holmes-kokoelma on kuitenkin hienoa omistaa, sillä saatan joskus lukea sieltä tarinan tai pari ja sieltä on helppo tarkistaa asioita jos tulee tarkistamisen tarvetta.

Joku on ehkä saattanut huomata blogin sivupalkissa I believe in Sherlock Holmes -kuvan. Olen suuri BBC:n modernisoidun Sherlockin fani, ja (elokuva)sarjaa katsoessa on hauskaa bongailla viittauksia alkuperäisiin kertomuksiin. Ennen BBC:n versiota fanitin todella paljon elokuvaa jossa näyttelee Robert Downey Jr. ja Jude Law. En silloin tiennyt paremmasta. Edelleenkin ensimmäisen elokuvan soundtrack saa minut hieman nostalgiselle tuulelle.

Löysin joskus samaisen kirjan kirjakaupasta ja huomasin, että se on ollut aika arvokas. En ehkä olisi itse koskaan viitsinyt ostaa sitä, mutta olen iloinen että sain sen lahjaksi. En keksi kirjasta enempää sanottavaa, sillä kaikki varmaan tietävät suunnilleen, mistä Sherlock Holmesissa on kyse. Jos et ole vielä lukenut yhtään kertomusta, suosittelen. Voit oikeastaan aloittaa mistä kertomuksesta tahansa, sillä nitä ei kerrota aikajärjestyksessä eikä tarinoissa ole minkäänlaista yhtenäistä jatkuvaa juonta.

Minulle kävi niin, että kun luin tarpeeksi monta tarinaa peräkkäin, aloin lopulta arvata miten rikokset ovat menneet.

4 kommenttia:

 1. "Voit oikeastaan aloittaa mistä kertomuksesta tahansa, sillä nitä ei kerrota aikajärjestyksessä eikä tarinoissa ole minkäänlaista yhtenäistä jatkuvaa juonta."

  Tosin jotkut on kuitenkin hyvä lukea tietyssä järjestyksessä, esimerkiksi "The Final Problem" ennen "Adventure of Empty Housea" (en nyt millään muista, mitkä näiden nimet ovat suomeksi...).

  Minullakin on tuo sama kokoelma hyllyssä, mutta englanniksi olen lukenut sekä alkupään kirjat että olennaisimmat lyhyttarinat. Adventure of Empty House on suosikkini, johtuen kai siitä, että itsekin fanitan BBC:n Sherlockia kovasti ja 2. kauden lopun jälkeen tämä novelli vähän kevensi seuraavan kauden odotusta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, totta tuo, en tullut ajatelleeksi. Minä aloitin jostain satunnaisesta tarinasta eikä se haitannut ollenkaan.
   The Final Problem tuli aikoinaan ihan puun takaa, en tiennyt SH:sta juuri mitään ennen kun aloin lukea kirjoja.

   Periaatteessa kuitenkin Watson kertojahahmona palaa itsekin koko ajan menneisyyteen. Tietenkin ajassa mennään hieman eteenpäin, kuten myöhemmissa tarinoissa keskitytään enemmän seikkailuihin jotka tapahtuivat Watsonin ja Holmesin ollessa kypsemmässä iässä.

   Suomennosten nimet vaihtelevat jatkuvasti. Mikä edes A Study in Scarletin nimi on suomeksi? Tulipunainen tapaus?

   Poista
 2. Tämä pitää joskus lukea! Hyvä muistutus tämä postaus ^^

  VastaaPoista
 3. Mä oisin valinnut juuri tuon saman kirjan! Se saa jo olemassaolollaan niin hyvälle mielelle, ja varsinkin sitten, kun sitä alkaa lukemaan! :)

  Mä olin lukenu melkein kaikki tarinat eka kirjaston kirjoista myös ja vasta sitten ostin kirjan itselleni. Kyllä kannatti!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...