tiistai 30. huhtikuuta 2013

Päivä 07 – Aliarvostettu kirja

Kolmenkymmenen päivän kirjahaaste on ollut hieman tauolla, koska jumituin seitsemännen päivän kohdalle. Aliarvostettua kirjaa on yllättävän vaikea keksiä. Yleensä mielestäni useat kirjat ovat pikemminkin yliarvostettuja.

Päätin valita kirjan, jonka olen lukenut useampaan kertaa, mutta jota en tiedä kenenkään muun lukeneen, mutta johon löyhästi perustuvan elokuvan, Villin tusinan, useat ovat varmasti nähneet. Elokuva ei kyllä anna kirjasta lainkaan oikeaa kuvaa. Jos en olisi tarkistanut, en olisi edes hoksannut, että Villillä tusinalla ja Tusinoittain halvemmalla on jonkinlainen yhteys. Elokuva on modernisoitu, hahmojen nimet ja luonteet muutettu eikä mikään muu taida olla samaa kuin perheen lapsimäärä.


Kyseessä on Frank B. Gilberth Jr:n ja Ernestine Gilberth Careyn kirjoittama tositapahtumiin perustuva kirja, jossa kirjoittajat kertovat 14-henkisen perheensä vaiherikkaasta elämästä 1920-30 -luvuilla. Perheeseen kuuluu isän ja äidin lisäksi kaksitoista laste, joita äiti yrittää kasvattaa yksilöinä, mutta joita isä ohjailee kuin Von Trappin isä aikanaan. 

Löysin kirjan mummulasta monta vuotta sitten aivan sattumalta. Kirja on julkaistu vuonna 1949 ja minun painokseni on painettu 1969, eli kyseessä on erittäin suloinen 70-lukumainen pokkari, jonka sivut on värjätty reunoilta vaaleanpunaiseksi. Lainasin kirjan mummulasta, mutta jotenkin se on vain... jäänyt hyllyyni. Kirja on todella nopeasti luettava välipala, mutta mielestäni tarina on hauska. Vaikka kirjaa mainostetaan 12-lapsisen perheen tarinana, useimmat tapahtumista tapahtuvat silloin, kun perheessä on "vain" 8-10 lasta. Jokaisessa luvussa käsitellään yksi suurperheeseen liittyvä hauska tapaus. Läpi käydään sekä koulunkäynti, sukulaisissa vierailu, lasten ihmettely mistä vauvat tulevat ja isän kummalliset järjestyssäännöt ja lahjonnat, joilla hän pitää perheen kasassa. Koska kirja on perheen kahden lapsen kirjoittama, tarinat ovat varmasti hieman värittyneitä, mutta se ei lukukokemusta haittaa.

Mukana on hauskaa kuvitusta

En sanoisi tätä kirjaa aliarvostetuksi, sillä en ole koskaan kuullut kenenkään haukkuvan sitä, mutta minua ei haittaisi, jos useampi ihminen päättäisi lukea tämän. Kirjan saatavuus saattaa olla vaikeaa, mutta ainakin minun lähikirjastossani näyttää haun perusteella olevan yksi kappale hyllyssä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...