perjantai 3. toukokuuta 2013

Camp nanowrimoSekin sitten loppui. Viime marraskuussa aloitin tekstin, josta paisuikin 10 000 sanan mittainan käsikirjoitus, joka ei vielä noiden 10k:n kohdalla saanut tyydyttävää päätöstä, joten päätin kirjoittaa tarinalle jatko-osan. Huomaamattani olen suunnitellut kirjasarjan, jossa on vähintään kolme osaa, mutta jonka julkaisuaikeista en osaa sanoa juuta enkä jaata.

Camp nanowrimoon pystyi perinteisestä marraskuun nanowrimosta poiketen asettamaan oman sanämäärätavoitteen, joten minä asetin tavoitteekseni 30 000 sanaa, eli 1000 sanaa päivässä. Ajattelin, että siinä on noin 1/3 jatko-osan sanamäärästä. Ajattelin, että pienempi sanamäärän olisi helpompi.

Se osoittautui yllättävän haastavaksi. Mikä teki marraskuusta loistavan, ei toiminut huhtikuuhun. Marraskuussa minulla oli mielessä alku ja lopetus. Tehtäväni oli aloittaa ja paukuttaa 1667 sanaa päivässä, muotoilla tarina niin että jotenkin päästään lopputilanteeseen. Lähes kaksi tonnia päivässä oli huima kannustin. Aivoni kävivät ylikierroksilla, koska juonta oli pakko keksiä jotta pystyi kirjoittamaan. Camp nanossa taas taisin ottaa liian rennosti. 1000 sanaa ei ole homma eikä mikään, joten saatoin helposti lusmuilla koko päivän ja kirjoittaa illalla alle tunnissa sen vaadittavan sanamäärän.

Ongelmaksi muodostui se, että teksti on jatko-osa. Nyt tuntuu, että pitäisi alkaa lukea kirjasarjojen jatko-osia, jotta voin hieman katsoa, miten jatko-osa kannattaa aloittaa. Koska tarinan kohdeyleisö on nuoret aikuiset, en näe siinä mitään järkeä, että referoisin ensimmäisen luvun aikana nopeasti kaiken, mitä edellisessä osassa on tapahtunut. En kuitenkaan halunnut hypätä suoraan toisen osan actioniin. Lopulta päädyin kirjoittamaan alkuun lyhyehkön toimintakohtauksen, jonka jälkeen tulee päähenkilöiden fiilistelyä ja tuntemuksia kuinka elämä on lähtenyt kulkemaan ensimmäisen osan tapahtumien jälkeen.

Toiseksi ongelmaksi muodostui se, että olen unohtanut kauheasti yksityiskohtia. Vihdoin ymmärrän sen, miksi monissa TV-sarjoissa yksityiskohdat heittelevät. Niitä on mahdoton muistaa! Vain fani kykenee ne muistamaan. Unohtelen sellaisia yksityiskohtia kuten hahmojen silmien värejä tai ovatko he vasen- vai oikeakätisiä ja kuka siitä porukasta olikaan paras kokki. Samaan aikaan kun unohdan vanhojen hahmojen ominaisuuksia, mukaan pitää tuoda uusia, jotta tarina pääsee eteenpäin.

Kolmas ongelma: se itse juoni. En tiedä kuinka ammattikirjailijat kirjoittavat, mutta ainakin minä keksin tapahtumat ensin ja vasta sitten räätälöin hahmojen motiivit toimia niin, että tapahtuvat tapahtuvat. Koska en ole keksinyt eräälle hahmolle motiivia erääseen tekoon, en ole vielä voinut kirjoittaa kohtausta, joten jouduin hyppäämään sen yli. Se ei ole hyväksi minulle, koska olen huomannut, että kronologisesti kirjoittaminen on minulle sopivin vaihtoehto.

Viime marraskuussa puhkikulutin Mumford & Sonsin levyt, sillä bändin monitulkinnalliset sanat olivat täydellistä inspiraatiomusiikkia. Kirjoitin jopa yhden neljännen seinän rikkomisen, jossa eräs hahmoista kuuntelee Mumford & Sonsia, vaikka tarinan maailmassa ei sellaista bändiä ole. Camp nanoon taas pääsi huimasti vaikuttamaan Supernatural. Oli oikeastaan todella pelottavaa katsoa sarjaa, kun huomasin kuinka paljon se omalla tavallaan muistuttaa nano-tekstiäni.

No, 30 000 sanaa saatiin kasaan, vaikka viimeiset pari tonnia ovat sellaista roskaa joka joutuu pian ankaran muokkaamisen kohteeksi. Seuraavaksi aion käydä ensimmäisen osan uudestaan läpi, laatia tarkan listan jokaisen hahmon ominaisuuksista ja vähän lisäillä foreshadowingia jatko-osaa silmällä pitäen.

Joskus mietin, kuinka paljon käytän aikaa tähän tarinaan, sillä en tosiaankaan tiedä, haluanko julkaista sitä. En ainakaan vielä.

Hyvää myöhäistä vappua kaikille! Tämä teksti piti alunperin julkaista 30.4, mutta suunnitelmat muuttuvat.

8 kommenttia:

 1. Melkoisen urakan olet tehnyt! :)

  VastaaPoista
 2. Onnea tavoitteiden saavuttamisesta! Campiin osallistuneita tuntuu vaivaavan kollektiivinen kevätväsymys, sillä nihkeää on ollut melkein kaikilla, jotka ovat antaneet kuulla etenemisestään. ;)

  Välillä on ihan hyväkin vaan kirjoittaa pöytälaatikkoon ja olla miettimättä julkaisukelpoisuutta jne. Kuka tietää, tekstihän voi vaikka tehdä comebackin joskus vuosien jälkeen!

  VastaaPoista
 3. Onnea! Mulla oli sama homma, lusmuilin usein ysiin asti, sitten tonni tuli täyteen yhden sanasodan aikana (tavoite oli mullakin tuo 30k).

  Olen harrastanut aiempien käsisten kanssa tarkkaa hahmolistaa, jossa on kaikkien iät, pituudet, silmienvärit ja muuta tärkeää triviaa, ettei yksityiskohdat unohtuisi. (Camp)nanossa sellaista ei oikein ehdi päivittää. Mutta onneksi voi editoida. Ja itse asiassa se on välillä ihan kivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli kaikki kontrollissa vielä marraskuussa, mutta sitten tuli kirjoitustauko, niin pääsi yksityiskohdat unohtumaan. Osa yksityiskohdista on kyllä ylhäällä, esim iät ja tärkeät käännekohdat hahmojen elämässä, mutta ne ovat ihan levällään huonosti organisoidun suunnitteluvihkoni sivuilla.

   Kokeilin ensin, etten laatisi kauhean tarkkoja listoja, koska mulla on taipumista tosi tarkkaan organisoitiin. Useimmat kirjoitukseni ovat kaatuneet siihen, että olen käyttänyt enemmän trivian ylöskirjaamiseen kuin itse kirjoittamiseen, ja olen keksinyt hahmoille kaikkea turhia tietoja sen sijaan että suunnittelisin itse juonta. Mutta pakko näköjään vähän laittaa juttuja ylös.

   Poista
  2. Tuttu fiilis. Mulla on paha tapa poukkoilla käsiksestä toiseen, joten yksityiskohdat eivät todellakaan pysy mielessä.

   Yksi toimiva tapa on myös kirjoittaa tärkeät triviat ylös toiseen tiedostoon, kun ne tulee maininneeksi kässärissä. Mulla on omat word-dokkarit itse käsikselle, henkilöille, kalenterille johon merkkaan tärkeät tapahtumat ym ja muille muistettaville asioille, niin niihin on kätevä laittaa ylös, kun ei aina jaksa selata käsistä läpi ja miettiä, että minkähänväriset ne silmät oli. :D

   Poista
  3. Kalenterikin mulla on ylhäällä. Harkitsen jopa, että ostaisin taskukalenterin, johon kirjoitan ylös tapahtumat. Silloin kyllä maailman kalenteri olisi sidoksissa vuoteen 2013, mutta eipäs sillä ole mitään väliä.

   Poista
 4. Onnea campin voitosta! Minä kirjoitin vain 25 000 sanaa, pari tuhatta sanaa lopusta ei onnistunut mielestäni niin hyvin kuin alku.

  Minä en kirjoita melkein ikinä mitään triviaa ylös. Vaikka kehitänkin sellaista hirveästi. Yritän pitää sen päässäni. En tiedä kuinka moni kirjoittaja tietää hahmojensa oikea- tai vasenkätisyyden jne., vaikka sillä ei tarinan kannalta ole merkitystä. No, on meitäkin näköjään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sillä vasen- oikeakätisyydellä ole yleensä juonen kannalta merkitystä (ellei hahmo menetä parempaa kättään ja siitä aiheutuu ongelmia), mutta kun olen jossain maininnut tämän asian hahmosta tuodakseni siihen hieman enemmän aitouden tunnetta, on paha jos unohtaa sen joskus myöhemmin :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...