sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Päivä 13 – Lempikirjailija

Jos lempikirjailija pitäisi nimetä sen mukaan, kenen kirjoja on eniten hyllyssä, minun tapauksessani se olisi J.K. Rowling. Mutta hän on kirjoittanut vain yhden kirjan Potter-sarjan lisäksi, joten minusta tuntuu, etten kunnolla voi sanoa, että hän olisi lempikirjailijani.

Toinen vaihtoehto olisi Astrid Linsgren: neljä kirjaa. Hänen kirjoistaan kyllä pidin lapsena, mutta nyt on kulunut monta vuotta siitä, kun viimeksi luin hänen kirojaan. Saattaisin olla aivan eri mieltä nykyään.

Sitten on tapaus George R. R. Martin, kuusi kirjaa. Hänen kirjasarjansa on todella hyvä, mutta samaan aikaan minulla on sitä kohtaan kauhean ristiriitaisia tuntemuksia. On paljon asioita, joista en Tulen ja jään laulussa tykkää. En ole GRRM:lta lukenut muita kirjoja sarjan ulkopuolelta, joten jälleen kerran on vaikea sanoa, nimeäisinkö hänet lempikirjailijakseni.

Yleensä tykkään sanoa, että Ian McEwan on suosikkini, mutta en ole enää aivan varma siitäkään. Hänen kirjansa ovat luottokirjoja. Voin luottaa siihen, etten kadu hänen kirjansa lukemista. Hänen tyylinsä on kuitenkin sellainen, etten lue paljon samankaltaisia kirjoja. Voiko lempikirjailija olla sellainen, joka kirjoittaa kirjoja, jotka poikkeavat paljon normaalista lukemistostani?

Lempikirjailijan valitseminen on erittäin vaikeaa. Jos valitsisin sen mukaan, kenen kirjoja olen kuluneen vuoden aikana lukenut eniten, se olisi Cassandra Clare, mutta korkea lukumäärä johtuu siitä, että hän on kirjoittanut kahdeksan nopealukuista nuortenkirjaa jotka lukaisin.

Sitten on kirjailijoita, joilta olen lukenut vain yhden teoksen tai jotka ovat julkaisseet vain yhden, esim. Oscar Wilde ja Diane Setterfield. Googlasin juuri ja huomasin, että Setterfieldin seuraava kirja ilmestyy ensi syksynä, joten ehkä jossain vaiheessa pääsen lukemaan lisää hänen tekstejään.

Lapsena aina sen jälkeen kun luin hyvän kirjan, painoin kirjailijan nimen mieleeni ja lainasin kirjastosta hänen kaikki muut kirjansa siinä toivossa, että nekin olisivat hyviä. Tällaisia tapauksia olivat muun muassa Tapani Bagge ja Angie Sage.

On myös kirjailijoita, joita en ehkä nimeäisi lempikirjailijoikseni, mutta joiden julkaisuista olen kiinnostunut ja seuraan milloin heiltä ilmestyy jotain uutta.

Lopputulos: en tiedä kuka on lempikirjailijani. Kysymyksen vaikeuden huomaa jo siitä, että haasteeni aina jumittaa, kun en keksi seuraavaan kohtaan hyvää vastausta. Päätin kuitenkin ottaa niskista kiinni ja kirjoittaa ajatuksia ylös.

Ps. Bongaa Godric Rohkelikko.

10 kommenttia:

 1. Tämä oli tosiaan tässä haasteessa varsin kinkkinen kohta. Minulla tuppaa lempikirjailija vaihtumaan tai sitten pidän tietyn kirjailijan jostakin kirjasta älyttömän paljon (esimerkkinä Paul Austerin Sattumuksia Brooklynissä, Anja Snellmanin Äiti ja koira sekä Ian McEwanin Sovitus) mutta muista kirjailijan kirjoista en niinkään. Todella vaikeaa löytää kirjailija, jonka kaikista kirjoista olisin pitänyt. Yksi on Adichie, jonka myös lopulta valitsin tämänhetkiseksi lempikirjailijakseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sovitus oli mulle se kirja, jonka kautta rakastuin Ian McEwanin kirjoihin.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen aihe pohtia.

  Minä valitsen lempikirjailijani pääosin tunteella. He ovat niitä, jotka ovat antaneet eniten sykähdyttävät, pakahduttavia, fantastisia ja avartavia tuntemuksia minulle. Top Neljäni on J.K. Rowling, George R.R. Martin, Ursula K. Le Guin ja Joe Abercrombie. Kaikilta muilta paitsi Le Guinilta olen lukenut koko kirjallisen tuotannon ja Le Guiniltakin lähes 30 teosta. Jos jaksaisin, pystyisin varmaan perustelemaan pitämiseni myös muilla kuin tunnesyillä. Suosikkikirjailijalistani ei ole muuttunut vuosiin. Tuohon porukkaan on vaikea päästä...

  Yhden tai ehkä vielä kahdenkaan kirjan perusteella en välttämättä kirjailijaa nostaisi suosikiksi, vaikka erinomaisia olisivatkin.

  Hmmm, en muista nähneeni tuota kuvaversiota Godricista, olen tainnut nähdä vain piirrettyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnepohjainen perustelu on oikein hyvä perustelu!

   Ja tuo on peräisin Harry Potter -maasta Floridasta, kaveri lähetti sieltä suklaasammakon ja sain siinä keräilykortin. (Ennen kun luin nimen, luulin että se on Hagrid)

   Poista
 3. Minulla ei ole muistaakseni koskaan ollut lempikirjailijoita. King hölli aikoinaan kovastikin, mutta nykyään en jaksa paneutua hänen kirjoihinsa.

  Eräs kaverini on sitä mieltä, että hän ei kuuntele bändejä vaan biisejä ja että jokaisella bändillä on kuitenkin huonojakin kappaleita. Luulen että suhtaudun kirjailijoihin samalla tavalla. Musiikissa sen sijaan se muutama huono biisi ei tahtia hidasta. Mutta nämä ovat kai osittain asioita, joihin fanattisuusasteet vaikuttavat ja minulle lukeminen ei ole ykkösharrastus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kaverisi on valinnut viisaat sanat. Kirjailijan kaikista tuotoksista ei tarvitse pitää.

   Poista
 4. Sinulla on siis monta suosikkia! =D Minulle lempikirjailija on uskomattoman helppo valinta: Stephen King. (Kauhea ylläri.)Ei ole toista Kingiä, eikä hänen voittanutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole yhtään Kingiä lukenut! D: pitäisi korjata tämä vääryys

   Poista
 5. Minullekin Stephen King on ykkönen, ollut sitä jo jostain ala-asteen ja yläasteen taitteesta saakka :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...