perjantai 19. heinäkuuta 2013

Päivä 16 – Paras naishahmo

Kun aloitin tämän haasteen, ensimmäisenä vilkaisin kohtaa 16. Keksin silloin jo, kenestä haluan puhua, ja sitten harmittelin, että kohtaan 16 on kauhean kauan aikaa, sillä vedän tätä haastetta eteenpäin varsin hitaalla tahdilla.

Hahmosta josta haluan puhua, on Millenium-trilogian Lisbet Salander. Hän on hahmo, johon olen samaistunut eniten mistään hahmoista, joihin olen kirjallisuudessa törmännyt. Samaan aikaan olen ehkä hieman huolissani itsestäni, sillä Lisbet ei oikein ole hahmo, johon on mukava samaistua. Kirjasarjassa ei koskaan anneta minkäänlaista diagnosia, mutta minun mielestäni hänellä voisi olla aspergerin oireyhtymä.

Minulla on ilmeisesti joku taipumus tykätä hahmoista, joilla on mahdollisimman kurjaa. Lisbetillä on takanaan väkivaltainen lapsuus, huonot välit siskoonsa, huonoja ihmissuhteita, ymmärtämättömyyttä ja hyväksikäyttöä. Hän on vetäytynyt kuoreensa ja haluaisi vain, että hänet jätettäisiin rauhaan. Hän on loistava siinä mitä tekee, mutta ihmiset haluavat hyötyä hänestä väärin tavoin.

Ensimmäisessä kirjassa, Miehissä jotka vihaavat naisia, Lisbet tuntuu olevan pikemminkin väline, jolla kirjan juoni, kadonneet Harrietin tapaus, saadaan selvitettyä, kuin oikea ihminen. Kahdessa seuraavassa osassa Lisbet kuitenkin nousee sarjan selkeäksi päähenkilöksi. Tai no, joidenkin mielestä Mikael Blomkvist on päähenkin - ehkä hän onkin, mutta Lisbet on kuitenkin se, jonka ympärillä kaikki pyörii. Voisiko tähän heittää kommentin, että kirjallisuudessa on pakko olla n. 35-vuotias tavismies päähenkilönä, jotta kirja saa mahdollisimman paljon lukijoita?

Jälkikäteen ajateltuna on pelottavaa, kuinka paljon Lisbetin hahmo pääsi vaikuttamaan omaan ajatteluuni. Minulla sattui silloin olemaan vielä varsin epäsosiaalinen ajanjakso elämässäni. Lisbet on kirjoitettu niin, että aloin ihailla hänen periksiantamattomuuttaan ja symptisoitumaan häneen niin paljon, että hetken halusin olla kuin Lisbet Salander. Kukapa ei haluaisi olla yhtä taitava tekniikassa ja huomaamaan tärkeitä yksintyiskohtia joita muut eivät huomaa?

Samaan aikaan olisi kuitenkin tehnyt mieli ravistaa Lisbetiä olkapäistä. Hänellä ei ole lainkaan sosiaalisia taitoja (tämän kyllä laittaisin autismin kirjon piikkiin). Hän tuntuu olettavan omituisia asioita ihmisten käytöksen perusteella, muun muassa, ettei Mikael ole kiinnostunut hänestä koska tämä viettää aikaa jonkun toisen naisen kanssa. Hänellä oli myös kummallisia pukuleikkejä, joita lukiessa tuli sellainen olo, että kirjailijalla on ollut vähän liian hauskaa niitä suunnitellessaan.

Lisbet Salander on kaiken kaikkiaan erittäin kiinnostava hahmo, ja ilman häntä en olisi edes halunnut lukea Millenium-trilogian kahta viimeistä osaa. Hän on kirjasarjan henki. Onhan englanninkielisessä versiossa hänet nostettu päähenkilöksi myös käännettyjen nimien perusteella.

Ps. Terveisiä kaikille uusille seuraajille! :)

4 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Minä en kyennyt lukemaan Millennium-trilogiaa ensimmäisiä kahta sivua enempää yksinkertaisesti huonon kielen takia, mutta olen katsonut ruotsalaisen elokuvatrilogian, ja pakko sanoa, että pidän Lisbethin hahmosta (hahmona) valtavasti. Ehkä sen vuoksi pinnistän itseni vielä joskus lukemaan kirjatkin.

  Pakko vielä jälkeenpäin oli lisätä tähän perään, kun ryhdyin miettimään tuota Lisbethin diagnoosia. Ainakin elokuvien lopussa hänet lopussa todetaan minun muistini mukaan "papereiltaan puhtaaksi", mutta niissähän toistuvasti viitattiin erityisesti vastapuolen väitteisiin hahmon sosiopatiasta. Kieltämättä hahmossa on tällaisiakin vivahteita. Asperger tuntuu siinä mielessä hassulta, että voisi kuvitella hahmon "outouden" johtuvan enemmän hänen traumaattisesta taustastaan. Asperger taas on aivosairaus, ei mielenterveyden sairaus, joka voisi syntyä tällä tavalla, joskaan ei se poissulje sitä, etteikö hahmolla voisi sellaista olla.

  Ammatillisen suuntaumuksen puolesta kiinnostavat aina tällaiset spekulaatiot :)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisbetin sisko muistaakseni oli aika "normaali". No, tämä on vain spekulointia :)

   Poista
 3. Minulle trilogia on tuttu ainoastaan (ruotsalaisena) elokuvaversiona, josta pidin. Lisbet oli leffatrilogian perusteella erittäin vaikuttava hahmo, olisi kiva tutustua myös hänen kirjalliseen hahmoonsa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...