maanantai 15. heinäkuuta 2013

Sunnuntain uutispommit: J. K. Rowling ja Cory Monteith

Ajatukseni ovat pyörineet lähes ainoastaan kahden asian ympärillä.

Toinen niistä on J. K. Rowling. Hän on nimittäin julkaissut kirjan salanimellä Robert Galbraith. Kirja julkaistiin jo viime huhtikuussa. Kyseinen kirja, The Cuckoo's Calling, oli ehtinyt myydä n. 1500 kappaletta ennen kuin kirjailijan henkilöllisyys paljastui. Ei ole kovin yllättävää, että sen jälkeen kirjan myynti kasvoi huimasti, sillä nykyään se on Amazonin Best Sellers -listalla.

Ennen kirjailijan henkilöllisyyden paljastumista The Cuckoo's Calling oli ehtinyt saada positiivista palautetta. Osassa palautteesta ihmeteltiin, miten esikoirkirjailija on kyennyt kirjoittamaan niin hyvän kirjan. Vilkaisin hieman Goodreadsissa kirjan sivua, missä kirja on saanut lähes pelkästään neljää tai viittä tähteä.

Ymmärrän kyllä hyvin, miksi Rowling on näin halunnut tehdä. Hän on maineikas kirjailija, joten tuskin kukaan pystyi lukemaan The Casual Vacancya täysin neutraalisti. Salanimen turvin hän on varmasti saanut arvokasta palautetta tekstistään.

Nyt kuitenkin salaisuus on tullut julki ja tuhannet fanit ryntäävät ostamaan kirjaa. Ei kait siinä mitään pahaa ole. Itsekin lisäsin kirjan vaivihkaa lukulistalleni, sillä olen kiinnostunut lukemaan kaikki kirjat, mikä Rowling on kirjoittanut. Pakko kuitenkin myöntää, etten olisi varmaan koskaan edes kuullutkaan The Cuckoo's Callingista, ellei se olisi kuuluisan kirjailijan kirjoittama. Varmasti satoja hyviä kirjoja menee ohitse vain sen takia, ettei kukaan kuuluisa ole kirjoittanut sitä. Tai koska kaikkea ei käännetä suomeksi.

En vielä ostanut kirjaa, sillä sen hinta oli korkea ja taloudellinen tilanteeni on muutosvaiheessa syksyllä alkavan opiskelun takia. Pitää seurata, tuleeko se kirjastoon, ja suomennetaanko se.

Toinen uutinen on Cory Monteith. Hän ei ollut niin suuri maailmantähti kuin vaikkapa Michael Jackson tai Whitney Houston, joten kaikki eivät häntä ehkä tiedä. Hän näytteli Gleessä Finn Hudsonin hahmoa neljän kauden verran. Ja lauantailtana hänet löydettiin hotellihuoneesta kuolleena.

Minä olen seurannut Gleetä nyt yli kaksi vuotta varsin aktiivisesti. Aluksi olin aika kovakin fani, sillä se iski juuri siihen puoleen minussa, joka rakastaa musikaaleja ja imelää high school draamaa. Nykyään olen seurannut sarjaa hieman maltillisemmin, mutta seurannut kuitenkin. Coryn hahmo on ollut koko ajan mukana. Hänen hahmonsa ei ollut lempihahmoni, mutta en erityisemmin inhonnutkaan häntä. Ja vaikka hahmo olisikin ollut inhokkini, se ei olisi saanut minua inhoamaan itse näyttelijää. Cory Monteith oli todella mukavan oloinen ihminen. Hänellä oli myös päihdeongelmia, joiden takia hän oli ollut hoidossa. Hän oli kuitenkin parantumassa ja menossa naimisiin.

Vaikka olen kokenut useiden julkkisten kuoleman ja fanien suremisen, muun muassa edellä mainitsemani Michael Jacksonin tapauksen, tämä on ensimmäinen kerta, kun minusta tuntuu, että jonkun julkkiksen poisnukkuminen koskettaa minua hieman henkilökohtaisemmin. Olen katsonut useita haastatteluita, jossa Cory on mukana, ja joskus myös seurasin hänen twitteriään. Cory Monteith ei ollut idolini, mutta silti minusta tuntuu, että jokin aikakausi on nyt päättynyt.

Aina ajattelee, että vasta vanhempana joutuu tilanteeseen, jossa kuulee uutisia tiettyjen henkilöiden kuolemasta. Vaikka kyseessä olisi "vain julkkis", se on kuitenkin oikea ihminen, ja julkisuuden henkilö voi merkitä paljon fanille, vähintään inspiroivana ihmisenä.

Kun seuravaan kerran katson Gleetä, se ei enää tunnu samalta.


9 kommenttia:

 1. En ollut yllättynyt tästä uutisesta, että Rowling vielä kirjoittaa kirjan salanimen turvin, mutta että Coreyn piti mennä kupsahtamaan! D: Ei Gleetä voi enää kattoa sillain ku ennen, oot ihan oikeassa

  VastaaPoista
 2. Tuo Cory Monteithin poismeno on kyllä surullista :( aivan liian nuorena lähti.

  Rowlingin kirjasta en ole kuullutkaan. Ehkä vaivihkaa laitan sen lukulistalle minäkin..

  Pääsitkö muuten haluamaasi opiskelupaikkaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo pääsin :) Pääsin oikeastaan kahteen haluamaani, niin nyt pitäisi valita.

   Poista
 3. Rowling-uutinen on kyllä jännä ja kiinnostava. Ymmärrettävää, että nainen halusi hieman testata kykyjään. Jos suomennokseen (luulisi) päätyy jossain vaiheessa, eiköhän se tule luettua.

  Cory... =( <3 Todella surullista. En meinannut uskoa silmiäni kun luin asiasta. En ollut nimittäin niin tietoinen edes hänen päihdeongelmistaan, mutta nyt kun ne tulivat ilmi, niin eihän poismenoa voi pitää niin valtavana yllätyksenä. Vaikka silti sitä pitää. Minäkin yli-ikäisenä olen seurannut Gleetä alusta asti ja pidän sarjasta todella paljon (en varmaan koskaan lopeta tiettyjen teinisarjojen katsomista, vaikka käyn neljääkymppiä =D ), joten erittäin tutuksi mieheksi Cory kävi. RIP.

  VastaaPoista
 4. Ai pääsit opiskelemaan? Tällaisita asioista pitää mainita blogissa! (Tai sitten oot maininnut ja mä en vain oo huomannut) Minne pääsit? :)

  Musta kyllä tuntuu että Rown uusin saadaan suomeksi ja varmaan ihan piakkoinkin vielä. Kys naisella on sen verran paljon nimeä että mikä tahansa kustantamo vetää hyvät rahat kirjan kääntämisestä. Sitten vielä toivotaan, ettei kyseessä ole mikään joulumarkkinoiden pikakäännös. Itsekin lisäsin lukulistalle ihan vaan kirjailijan perusteella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitteilla on blogipostaus, jota en vain vielä ole kirjoittanut! Kun joillakin on to be read -lista, mulla pitäis olla to be blogged - lista :D

   Pääsin opiskelemaan suomen kieltä. Joku stalkkeri on ehkä huomannut, että oon muokannut infoboksini sanomaan niin, välivuoden sijaan. Tarkempaa tietoa myöhemmin, stay tuned ;)

   Rowlinging uudessa kirjassa kiinnostaa se, että suomennetaakohan se Rowlingin nimellä.

   Poista
 5. Olin kyllä ällikällä lyöty Rowling-uutisesta! Mutta en sinänsä siitä, että hän halusi kirjoittaa salanimellä. Lähinnä yllätti se, että ajattelin, että hänen seuraavaa kirjaansa saadaan odottaa pitempään... Pistän kyllä lukulistalle. Gleetä en ole seurannut, mutta surullinen uutinen. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä hänellä on kirjoja puoliksi kirjoitettuna ja sitten hän päättää, minkä tekee seuraavaksi loppuun? En tiedä. Tai sitten mikä vaan tuntuu helpolta Potter-urakan jälkeen.

   Poista
 6. Juuh, minun piti oikein tarkistaa kalenterista varman päälle, että ei ole aprillipäivä kun kuulin Glee-tähden kuolemasta. Sinun tapaasi minäkin olen seurannut Gleetä aktiivisesti ja luonut jonkunlaisen kummallisen suhteen kaikkiin hahmoihin. Vaikka Finn ei ollutkaan suosikkihahmo, on näyttelijän kuolema ollut minullekin aikamoinen shokki. Kuinkahan Lea Michele pärjäilee rakkaansa kuoltua? Veikkaan, että seuraavalla kaudella on omistusjakso Corylle.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...