tiistai 3. syyskuuta 2013

Osta normaalihintainen kirja -päivä

Siihen meni se lupaus, että kirjojen ostelu loppuu nyt kun siirryn opiskelijan köyhäily-elämään. Kirjabloggaajien facebook-ryhmässä nimittäin lähti liikkeelle tempaus, että tänään ostamme normaalihintaisia kirjoja ja bloggaamme niistä. Tempaus sai inspiraationsa siitä, kun väitetään että kirjabloggaajat ainoastaan ostavat edullisia kirjoja divareista, lainaavat kirjat kirjastosta tai jopa kehtaavat vastaanottaa ilmaisia arvostelukappaleita. 

Tempauksen tarkoitus on osoittaa, että normaalihintaisiakin kirjoja voi ostaa. Se tukee sekä kirjailijoita, kustantajia että kirjakauppoja. Toki on ymmärrettävää, että kirjan mielellään ostaisi edullisesti. Jos harrastaa kirjojen ostamista, voi harrastus tulla kalliiksi jos aina hankkii täyshintaisia kirjoja, mutta se ei tarkoita, ettei niitä täytyisi kokonaan välttää. Itse yleensä pyrin ostamaan kaikki kirjani mahdollisimman edullisesti, mutta tiettyjä poikkeuksia on. Joitakin kirjoja odotan niin paljon, että ostan ne saman tien niiden ilmestyttyä, maksoi mitä maksoi. Totta on myös se, että blogiin tulee useinmiten ilmoitettua vain edullisista löydöistä. Katsokaa, kuinka halvalla tämä lähti! Kyllähän sitä tekee mieli hehkuttaa, jos löytää jotain hyvää halvalla. Usein jopa tuntuu, ettei normaalihintaisesta kirjasta viitsi blogata. Menit sitten käyttämään noin paljon yhteen kirjaan.

Minä valitsin kirjakaupakseni Suomalaisen kirjakaupan, vaikka tempauksen yksi idea olikin nostaa esille myös pienempiä kirjakauppoja. Syynä tähän kuitenkin on se, että olen muuttanut uuteen kaupunkiin, jonka kirjakauppatarjontaa en tiedä. Minulla ei ollut aikaa etsiä kaupungin jokaista kirjapuotia ja valita niistä se mukavin, vaan menin siihen ainoaan, jonka sijainnin muistin entuudestaan.

Kaupassa huomasin yhtäkkiä sen, kuinka kamalan kalliita normaalihintaiset kirjat ovat! Olin odottanut suunnilleen jotain 20-30 euron luokkaa, mutta monet hipoivat jo melkein neljässäkympissä! Ei ihme, että hyllyssäni on niin paljon pokkareita ja kirpparilöytöjä. Mistä näin korkeat hinnat johtuvat? Ymmärtäähän sen, että siitä kolmestakympistä pitää maksaa rahaa vaikka kenelle, mutta silti korkeat hinnat saa ihmettelemään. Olen kuitenkin ostanut englanninkielisiä kovakantisia kirjoja normaalihintaisina ja ne ovat aina maksaneet alle 20€. Suomenkieliset kirjat ovat kalliita, olivat ne sitten käännöskirjallisuutta tai eivät.

Hyllyjä selatessani kävin ensiksi läpi lanu-osaston. Haaveilin hieman Magdalena Hain Kerjäläisprinsessan ostosta, koska trilogian toisen osan omistan, niin pitäähän se ekakin hyllyyn saadan. Mutta voi! Kaupassa ei ollut sitä. Lanu-osastolta ei löytynyt mitään muuta kivaa, joten siirryin muiden hyllyjen pariin. Riittapulkkiset ja sofioksaset eivät innostaneet, joten pian löysin itseni scifi-fantasia-hyllyn äärestä. Olihan tämä oletettavissa.

Ensimmäisenä meinasin ostaa Verenhimo - Suomalaisia vampyyritarinoita -kirjan. Juri Nummelinin toimittama novelliantologia olisi vastannut kriteereitä aika hyvin, onhan se normaalihintaisuuden lisäksi myös suomalaista tuotantoa. Vampyyrijutut myöskin kiinnostavat, sellaiset kunnon veriset ja raa'at. Käänsin kuitenkin kirjan toisin päin ja - 38€! Ei hyvänen aika. Melkein neljäkymppiä yhdestä pokkarista. Hampaat irveessä oli pakko hylätä kirja hyllylle.


Siinä vieressä oli kuitenkin jotain muuta. Normaalihintainen kauhufantasia-sarjan ensimmäinen osa. Sarja, jonka toinenkin osa oli jo suomennettuna hyllyssä, eli jos se osoittautuu hyväksi, ei käy niin kuin liian monien sarjojen kanssa käy, eli suomennos lopetetaan ensimmäisen osan jälkeen.


Mukaan kaupasta lähti siis Sergei Lukjanenkon Yöpartio. Harkitsin hetken pokkarin ja kovakantisen väliltä, ja antakaa nyt anteeksi, mutta ostin pokkarin. Kuten Katrikin blogissaan sanoi: "Ja jos vieressä on 10 euron pokkari, niin tuntee itsensä hieman kaistapäiseksi, jos maksaa 20 euroa enemmän kovista kansista. Ihan oikeasti." Olen ilmeisesti erikoinen kirjaholisti kun tykkään pokkareista. Niitä on kiva lukea. Hinnaksi tälle ostokselle tuli 11,95€ ja kirja oli normaalihintainen.

Kirja on takakannen mukaan paranormaali trilleri joka sijoittuu Moskovaan, jossa ihmisten joukossa elää Muita - velhoja, noitia, vampyyreja ja ihmissusia. Päähenkilö luonnollisesti ajautuu keskelle salaperäisiä juonitteluja. Odotan kirjalta urbaania fantasiaa jonkinlaisella twistillä. En ole pitkään aikaan lukenut Venäjälle sijoittuvaa kirjaa, joten toivon sen antavan jotain uutta lukukokemukseen.

Mutta - menkää ostamaan kirjoja! Niitä on kiva omistaa. Ja juttelin tässä eräänä päivänä yhden tuttuni kanssa ja totesimme että baarissa menee usein kirjan verran rahaa, joten järkevämpää ostaa kirja kuin kolme drinkkiä ;)

Muoksis/
Tempauksen emäntänä toimii Marissa blogissaan Café Pour Les Idiots.

7 kommenttia:

 1. Hyvä kirjaosto! Tuon minäkin haluan lukea.

  Turussa kannattaa ainakin piipahtaa Sammakon kirjakauppaan, joka sijaitsee Kauppiaskadulla, lähellä kirjastoa. Se on minusta yksi parhaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistetäänpä korvan taakse. Nyt kun se on sanottu, mieleeni paloi hetki siitä kun kipitin kirjastoon hakemaan kirjastokorttia ja näinkin Sammakon kirjakaupan. Ei vain eilen tullut mieleen.

   Poista
 2. Tosi monet ovat tänään ostaneet Innon kirjoja. Olen iloinen siitä, sillä pienkustantamoille ostajien tuki on erityisen tärkeää ja Innolta ilmestyy paljon kiinnostavia ja laadukkaita kirjoja.

  Ymmärrän hyvin, miksi Nummelinin kirja jäi hyllyyn, samoin kuin sen, että päädyit pokkariin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, hienoa! En edes tiennyt, että Into on pienkustantamo :)

   Poista
 3. Nappasin itsekin saman pokkarin hyllyyn elokuussa. Olen nähnyt näistä tehdyt elokuvat (tunnelmallista, hyytävää, omalaatuista), joten halusin ehdottomasti lukea kirjatkin. Hyviä lukuhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla kehuja, koska tosiaan, ostin kirjan aika heräteostoksena. Luin takakannen, vähän selailin ja sitten luin pari ekaa sivua jotta näkee minkälainen kieli kirjassa on. Saa nähdä minkälainen on oikeasti.

   Poista
 4. Pieni kirjapuoti kävelykadulla Subwayn vieressä on myös ihana. Muistaakseni siellä myydään enimmäkseen normaalihintaisia kirjoja, mutta siellä on myös ihania postikortteja ja kaikkea muuta kivaa pientä tavaraa :) Henkilökunta on myös ihan huippua, todella mukavia naisia! Alfa antikvasta (http://alfaantikva.kotisivuni.org/) taas löytyy kirjojen lisäksi sarjakuvia, levyjä ja leffoja. Niin, ja Sammakkoa suosittelen minäkin, liikkeen edessä jalkakäytävällä on usein parin euron kirjoja.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...