sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Vajojen kaupungit - Luukaupunki (elokuva)

Ah, young adult literature ja niistä kiihtyvällä tahdilla kuvattut elokuvat. Joku jossain sanoi, että on oikeastaan parempi, että kirjoista kuvataan elokuvia kuin että käsikirjoittajat toisivat omia ideoitaan valkokankaalle, sillä kirjoihin pohjautuvissa on juontä käyty ehkä hitusen enemmän läpi. Toisaalta, elokuvan tiimiin pitäisi palkata vakiovarustuksena henkilö, joka aina lyö ohjaajaan päähän kirjalla silloin kun hän katsoo käsikirjoitusta ja sanoo: "Niin, mutta entä jos ...?"

Varjojen kaupungit on ollut elokuva, jota olen odottanut omituisin tunnelmin. Hieman seurailin minkälaisia behind the scenes -kuvia julkaistiin ja minkälaisia promokuvia ja trailereita faneille näytettiin. Odotukseni eivät olleet korkealla, mutta toivoin kuitenkin, ettei elokuva ole aivan floppi, sillä olen tykännyt Cassandra Claren toisesta sarjasta, The Infernal Devicesta. Jos Luukaupunki menestyy elokuvana, mahdollisuus että TID kuvataan saattaa kasvaa. Viime aikoina on tullut muutama kirjaan perustuvan elokuvan, joihin olen ollut aivan tyytyväinen (esim. Nälkäpeli ja Hobitti), joten toivoa saattaa, että jossain joku on tajunnut jotain ja elokuvat parantuneet. Tai sitten minä olen parantunut asennevammasta.

Elokuva perustuu siis Cassandra Claren Luukaupunki-nimiseen kirjaan ja kertoo Clary Fray -nimisestä tytöstä, joka menee ystävänsä Simonin kanssa yökerhoon, jossa Clary päätyy todistamaan outoa murhaa. Kukaan muu yökerhossa ei tunnut huomaavat tapahtunutta. Myöhemmin Claryn äiti kidnapataan ja Clary ajautuu hyvin toiminnantäytteiseen seikkailuun, jossa hän samalla saa kuulla olevansa sukua varjometsästäjille, enkelien jälkeläisille, joiden tehtävänä on tappaa demoneita.

Elokuvaa spoilaamatta pystyn sanomaan saman tien, että tykkäsin siitä tosi paljon. Koska en ole sarjan ykkösfani, minua ei haitannut, että joissain kohdissa hieman poikettiin alkuperäisestä juonesta. Ymmärsin hyvin, miksi moniin ratkaisuihin oli tultu. Elokuva esimerkiksi alkaa hieman eri kohdasta kuin kirja, mutta uskon että elokuvan aloitus olisi tuntunut eriskummalliselta, jos se olisi aloitettu suoraan samasta kohdasta. Vaikka elokuvassa olikin joitain kirjasta poikkeavia ratkaisuja, mielestäni ne eivät olleet suuria juttuja. Yksikohtia. Elokuvan jälkeen minulla oli tismalleen samanlainen olo kun kirjan luettua: tuntui että naamalleni olisi heitetty aivan liian iso annos toimintaa, ihmissuhteita ja juonenkäänteitä, mutta se ei oikeastaan haitannut. En usko, että pystyn puhumaan elokuvasta enempää ilman että spoilaan joitain juttuja, joten lopeta lukeminen nyt jos halua suojata itsesi juonisaloilta!

Yksi sarjan suurimpia ongelmiani on ollut jo viiden kirjan verran Clary Fray. Siinäpä vasta hämmentävä päähenkilö. Hän on todella välitön ja suoraviivainen, hän osaa toimia ja on itsenäinen, mutta samaan aikaan hän on todella naiivi eikä tunnu tajuavan mitään. Silti hän huomaa joitain juttuja tosi helposti. En ole koskaan kunnolla päässyt Claryn pään sisälle ja ajoittain, aika usein, hän on ärsyttänyt minua. Valkokankaalla Claryn roolia vetävä Lily Collins tuntuu kuitenkin ymmärtävän Clarya. Hän sai minut ymmärtämään Clarya paremmin. Clary on myös harvinainen naissankari, sillä elokuvan edetessä hän muun muassa sotkee hiuksensa, levittää meikkinsä ja on välillä hikinen. Hän hengästyy ja kiroaa korkokenkiä. Hän tuntuu oikealta ihmiseltä.

Samaan aikaan kun elokuva-Clary kokee positiivinen muutoksen, myös Jacelle on tapahtunut ihmeitä. Jace-fanit ovat olleet harmissaan Jamie Campbell Bowerin suorituksesta, mutta minä olin siitä positiivisesti yllättynyt. Kun sekä Clary että Jace kokivat kasvojenkohotuksen, myös heidän ihmissuhdettaan oli miellyttävämpää seurata. Kasvihuonekohtaus oli oikein söpö ja kaunis ja siinä oli tunnetta mukana.

Varjojen kaupunkien näyttelijävalinnat olivat mielestäni kaikin puolin osuneet nappiin. Hieman hymyilytti joidenkin tuttujen näyttelijöiden esiintyminen, esimerkiksi Game of Thrones TV-sarjassa Cerseitä näyttelevä Lena Headey ja suloista Kili-kääpiötä Hobitti-trilogiassa näyttelevä Aidan Turner. Robert Sheehan oli loistava Simon Lewis. Olin hieman skeptinen ensiksi Simonin näyttelijävalinnasta, sillä epäilin ettei Sheehan ole sopiva näyttelemään niin suloista poikaa kuin Simon on, mutta onneksi olin väärässä. Simon oli aivan yhtä ihana valkokankaalla kuin kirjassakin. Ainoa nihkeäksi jäänyt näyttelijä on Kevin Zegers, Alecin näyttelijä. Olisin vielä voinut katsoa läpi sormien poikkeavuuden ulkonäössä (omaan miekuvaani Alecista siis) mutta Alecista oli menty tekemään täysi idiootti. Miksi ihmeessä? Hänhän on niin lutunen kirjoissa. Oliko joku kokenut, että elokuva tarvitsee vähintään yhden hahmon joka on ärsyttävä ilman minkäänlaista syytä?

Luin juuri wikipediasta, että jatko-osa on tulossa, vaikkei elokuva saanut kauhean hyviä arvosteluja kriitikoilta. Luukaupunki oli kuvattu niin, että vaikka jatko-osaa ei tulisi, ainoaksi jäänyt elokuva muodostaisi tarpeeksi ehjän tarinakokonaisuuden. Onneksi mukaan oli kuitenkin ujutettu joitain juttuja, jotka paljastuvat vasta seuraavissa osissa, esimerkiksi Simonin vampyyripurema. Olin myös erittäin tyytyväinen siitä, kuinka paljon Simonilla ja Isabellella oli yhteisiä kohtauksia. :)Kävin katsomassa elokuvan kahden kaverini kanssa, joista toinen on syyllinen siihen, että aloin sarjaa lukea, ja toinen raahattiin seuraamme katsomaan elokuva ilman että hän oli lukenut kirjoja lainkaan. Kuulemma elokuva toimi oikein hyvin sellaisellekin, joka ei ole kirjoja lukenut. Saatoimme olla joidenkin mielestä kummallinen yleisö sillä nauroimme aina kohdille joissa ei huumoria näennäisesti ollut lainkaan. Mutta sellainen se Cassandra Claren tyyli on minulle. Huumoria kohdissa joihin sitä ei ole tahallisesti lisätty.

Ps. Tämä on 200. postaukseni!

9 kommenttia:

 1. Trailerin ja postauksen perusteella voisin käydä katsomassakin, ja kirjakin alnoi kiinnostaa! Olen lukenjt fantasiaa kamalan huonosti viime aikoina, olisi aika lukea joku opus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on varmaan ihan ok kirja jos haluaa taas hypätä fantasiagenreen. Ei ole liian korkealentoista, mutta yliluonnollisuutta löytyy tarpeeksi :D

   Poista
 2. Tykkäsin tästä tosi paljon! En ehtinyt lukea kirjaa ennen leffaa, mutta leffan jälkeen tuli sellainen olo että se on pakko lukea seuraavaksi. Sitten katson leffan uudestaan, niin ymmärrän sen vielä paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin tuli fiilis että haluan lukea kirjat uudestaan.

   Poista
 3. Minulla on hiukan monimutkainen suhde Cassandra Claireen ihmisenä. Hänhän aloitti kirjoittamisen fanifiktiolla ja oli Harry Potter fandomissa äärimmäisen suosittu. Samalla hän harrasti teksteissään plagiointia, eli kopioi vanhoista kirjoista lauseita ja kappaleita ja muutti niihin vain nimet. Hän ei myöskään tuntunut itse ymmärtävän, miksi oli tehnyt jotain väärin. :(

  Periaatteesta en suostu ko. kirjailijaa tukemaan rahallisesti.

  Ei ole kuitenkaan kivaa, että hänen faninsa joutuvat pettymään, kuten sarjan filmaamisen kanssa näyttää käyvän. Jatko-osa on "vahvistettu", mutta ensimmäinen elokuva on saanut odotettua heikommin lipputuloja (vasta n.50% budjetista). Jatko-osan suunnitelmat saattavat siis hautautua lähiaikoina vähin äänin, kuten monelle muullekin YA filmatisoinnille on käynyt viime vuosina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, en muistanutkaan, että Cassandra Claire oli tämä tapaus. En taidakaan lukea. En halua tukea plagiointia.

   Poista
  2. Enkä nyt tarkoittanut että hänen lukijansa tukisivat, varmaan suurimmalle osalle suomalaisista lukijoista tällaiset käänteet ovat tuntemattomia...

   Poista
  3. Olen Claren plagiointitapaukseen perehtynyt, mutta päätin siitä huolimatta jatkaa hänen kirjojensa tukemista. En kannata plagiointia, mutta olen huono boikotoimaan, enkä muutenkaan kauheasti välitä kirjailijoiden taustoista vaan annan heidän kirjojensa puhua. Jotkut hieman vanhemmat fandom-ihmiset ovat kokeneet Claren tapauksen vahvemmin ja he häntä boikotoivat aktiivisemmin, minä olin liian nuori ja liikuin vain Vuotiksessa.

   Tietääkseni Varjojen kaupungitkin on jonkinlainen Potter-fikki ollut alun perin. Clary: Ginny, Jace: Draco, Simon: Harry, Luke: Lupin jne.

   Ja joo, voi olla, ettei toista elokuvaa kuvata koskaan. Tietenkin aina jätetään jatko-osien mahdollisuus auki. Mutta sitten vasta kokeekin myötähäpeää jos katsoo jonkun aivan surkean elokuvan jolle on selvästi kaavailtu jatko-osaa ja se ei koskaan ilmesty. :D

   Poista
 4. Olen lukenut suomeksi ilmestyneet viisi osaa ja olen aivan koukussa. :)
  Mahtava sarja, odotan innolla että Luukaupunki ilmestyisi nmyös elokuvassa,
  VArsin hyvä arvostelu, ainakin kirjan osalta.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...