tiistai 12. marraskuuta 2013

Päivä 20 – Paras rakkausromaani

Yritin vilkuilla viime aikoina lukemiani kirjoja ja päättää mikä niistä on ollut paras rakkausromaani, mutta lopulta minun oli pakko todeta, että en lue rakkausromaaneja! En ainakaan sellaisia, joissa rakkaus on selkeästi kaikista suurimmassa roolissa.

Se ei kuitenkaan johdu siitä, että jotenkin halveksuisin rakkausromaaneja tai tietoisesti välttelisin niitä. Mutta jos valittavana on kirja joka kertoo miehestä ja naisesta, jotka tapaavat ja rakastuvat, ja kirja jossa luvataan seikkailua ja juonittelua kiinnostavassa miljöössä, yleensä valitsen jälkimmäisen vaihtoehdon.

Miksi sitten valitsen kirjan, jossa on vähän rakkautta?
Useimmiten olen saanut huomata, että jos kirjassa käsitellään rakkautta, mielestäni siinä on aina jokin väärin. Aina ei tarvitse samaistua hahmoihin ymmärtääkseen niitä, mutta rakkausteemassa halusisi päästä hahmojen kanssa jotenkin samalle tasolle. Harvoin niin käy. Liian usein rakkausaihe tuntuu menevän vain siihen "komea mies tapaa kauniin naisen, rakkautta ensisilmäyksellä!", joka on mielestäni hyvin tylsää luettavaa. Yleensä mukaan sotketaan vielä kolmas pyörä. Young Adult -kirjallisuus sortuu vielä kolmiodraamoihin, joissa kaksi poikaa piirittävät yhtä tyttöä eikä tyttö osaa päättää.

Haluan pohjustusta, perusteluja, hitaan etenemisen! Noin 350:en sivuun ei tunnu mahtuvan rakkaustarinaa joka saa minut huokailemaan haikeasti pariskunnan perään, sillä harvoin jaksan lukea yli 300-sivuisen kirjan joka käsittelee pelkkää rakkautta, eli mukana on aina oltava jotain muutakin. Sen seurauksena ihmissuhteen kehitykselle jää hyvin vähän aikaa ja kun kirjan lopussa lausutaan kuolemattoman rakkauden tunnustuksia, en ole lainkaan tunteessa mukana. Missä vaiheessa hahmot ehtivät rakastua? En tiedä, keskityin siihen kun he jahtasivat kirjan konnaa.

Listaa nyt edes joitain! Kyllä niitä sun blogista löytyy!
Niin, löytyyhän niitä, joten listataanpas.

- Aloitetaan vaikka Kirjavarkaasta. Tässä kirjassa ei ollut kauheasti romanttista rakkautta, mutta mielestäni kirja kertoi erittäin kauniisti perheen sisäisestä rakkaudesta, vieläpä sellaisesta perheestä, jossa kaikki eivät ole sukua toisilleen. 
 - Ole luonani aina on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen, tosin ei siinä esiintyvän romanssin takia. 
 - Fifty Shades of Grey: Hmm, oliko tässä edes rakkautta? Erotiikkaa kyllä löytyy, pikkaisen liikaakin, mutta rakkautta? Enpä tiedä. Ehkä myöhemmissä osissa, joita en ole lukenut. Kirja pikemminkin käsittelee nuoren naisen seksuaalista heräämistä ja kuvaa erittäin huonosti toimivaa ihmissuhdetta, joka on kyllä antanut paljon ajattelemisen aiheitta. Nyt kun lueskelin tuota teksti uudelleen, huomasin kuinka paljon 50Shadesin blogipostaukseni poikkeaa kaikista muista kirja"arvosteluista" joita olen naputellut.
 - Rannalla: Tämä Ian McEwanin kirjanen on yksi kirjoista, jonka haluan aina nostaa esiin. Vaikka kirjan pariskunnan osapuolet ehkä rakastivatkin toisiaan, huono kommunikaatio osoittautui heidän epäonnekseen. Suosittelen lukemaan! 
 - Skandaalilehdistön hampaissa: Sanoisin melkein, että tämä on häpeäpilkkuni tänä vuonna luettujen kirjojeni listalla. Hui kauhistus, menin lukemaan harlekiinikirjallisuutta! Pakko se on kuitenkin listata, sillä se edustaa oikein hyvin aiemmin kuvaamaani "komea mies tapaa kauniin naisen, rakkautta ensisilmäyksellä!" tyyliä. 
 - Tyttö joka muuttui lasiksi: Lukuhetkellä kirja ei tehnyt minuun kauhean suurta vaikutusta, mutta jälkeenpäin olen todennut, että kirja onnistui rakkausteemassa ihan kiitettävästi. Kirjassa perusteltiin miksi Midas ja Ida tarvitsevat toisiaan ja sen vuoksi loppu oli hyvin haikea. 
 - Siipirikon ongelmana mielesäni on se sama juttu kuin niin monessa romanssissa: romanssin osapuolet eivät oikeastaan kommunikoi keskenään. En oikein lämpene pariskunnalle, jos he vain vilkuilevat toistensa perään. Muuten kirja oli kyllä oikein hyvä! 
 - Aseenkantajan kunnia: Kuten bloggauksessa jo olen sanonut, 80 sivua on aika vähän luomaan eeppinen rakkaustarina, mutta pienoisromaani onkin vasta sarjan aloitus. Ken tietää mitä tulemaan pitää. 
 - Viimeiseksi tässä listassa haluan mainita Makeannälän. En luokittele tätä(kään) kirjaa puhtaaksi rakkausromaaniksi, mutta onhan Serenan ja kirjailijan suhde aika isossa osassa ja pystyin jopa vähän huokailemaan haikeasti pariskunnan perään.

Entä sitten Young Adult? 
YA:ssahan teinirakkaus kukoistaa. Jos olisin edelleen kohdeiässä, tykkäisin YA:n rakkaustarinoista varmasti paljon enemmän. Yleensä 16-vuotiaiden ikuisen rakkauden julistaminen vähän huvittaa minua. Varmasti jotkut ovat jo 16-vuotiaina kuin luodut toisilleen, mutta omalla kohdallani olen niin kyyninen, etteivät teiniromanssit saa sydäntämi läpättämään. Ainakaan ihan joka tapauksessa.

Kävin blogiani läpi YA:n kohdalta ja tällaista löysin:

 - Lumoava kirous: Jälkeenpäin ajateltuna aika mitäänsanomaton rakkaustarina, vaikka lukuhetkellä vähän välitinkin pariskunnasta. Mielestäni pääjuoni ei kuitenkaan ollut Ethanin ja Lenan romanssi, vaan kirja on tarina Lenan vaikeista päätöksistä ahdasmielisessä amerikkalaiskylässä, kerrottuna Ethanin näkökulmasta. 
 - The Infernal Devices: Claren kirjojen pääidea tuntuu olevan siinä, että taustalla on joku puolieeppinen juoni, mutta oikeasti kirjan sivuilta löytyy pelkkää melodraamaa. The Infernal Devices -trilogia upposi minuun paremmin kun The Mortal Instruments
 - The Fault In Our Stars: John Greenin erittäin surullinen ja koskettava rakkaustarina. Mielestäni kirja käsittelee elämän peruskysymyksiä rakkauden kautta. 
 - Boy Meets Boy: Jotenkin aina onnistun tuomaan tämän kirjan esille. Tämä oli erittäin söpö tarina, lukekaa kaikki jos haluatte lukea jotain sokerista.

Yhteenveto
Olen nirso silloin kun puhutaan rakkausromaaneista.

4 kommenttia:

 1. Liittymättä nyt erityisesti tähän postaukseen, mutta oletkos muuten lukenut Ken Follettin "Taivaan pilarit" tai "Maailma vailla loppua"? Voisin kuvitella, että ehkä pitäisit niistä. Itse luin molemmat aika lailla ahmien, vaikka ne ovatkin melkoisia järkäleitä sivumääriltään. Niissä yhdistyy mielestäni mukavalla tavalla historia ja jännittävä tarina. Kirjailija on myös nähtävästi perehtynyt hyvin aikakauteen, josta kertoo ja epähuomiossa noita kirjoja lukiessaan oppiikin asioita muun muassa keskiaikaisten katedraalien rakenteesta!
  Voin yhtyä ihmettelyysi siitä, miksi tuosta Fifty Shadesistä on niin mahdottomasti vouhkattu. Luen ikään kuin vängällä vääntäen jo kolmatta osaa sarjasta parhaillaan ihan sen takia, että tietäisin mistä puhutaan ja kykenen jo kertomaan sen, että eivät nämä seuraavat kaksi osaa ainakaan mielenkiintoisemmiksi muutu. Kyllähän siinä matkan varrella paljastuu niitä Christianin traumoja, joista se kaikki omituinen käyttäytyminen juontaa juurensa, mutta samat älyttömistä asioista kiukuttelut jatkuvat edelleen. Ana ei esimerkiksi saisi olla yläosattomissa rannalla missä muutkin tekevät niin, koska Christian on niin mustasukkainen ettei se vain käy päinsä... Tuntuu, että henkilöhahmoina kumpikaan ei pahemmin ole kehittynyt mihinkään suuntaan vielä tähän mennessä. Ainoa muuttunut asia on se, että heidän suhteensa on vain muuttunut vaniljaisemmaksi ja ne seksikohtaukset ovat vieläkin tylsempiä kuin ennen! Niitä sähköpostikeskusteluja on kyllä edelleen jopa viihdyttävää lukea, mutta toisaalta tuntuu aika surkealta, että se on oikeastaan paras anti koko kirjoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menin Goodreadsiin tutkiaan antamiasi ehdotuksia. Huomasin kiinnostavan ilmiön: kaikki kirjaa arvostelleet ovat joko antaneet tosi hyvät kehut tai haukkuneet kirjan aivan lyttyyn. Ilmeisesti Ken Follett uppoaa tiettyihin ihmisiin tosi hyvin. Laitoin Taivaan pilarit Want to Read listalle, ehkä joskus sen sieltä luen :) Lukulistani on kuitenkin hyvin pitkä ja lueskelen sitä lyhyemmäksi todella epäloogisessa järjestyksessä, vähän fiiliksen mukaan. Kiitos kuitenkin suosittelusta!

   Poista
  2. Ole hyvä vain! Minäkin huomasin tuon "ei välimuotoa"-ilmiön, kun olin jo nuo molemmat ehdottamani lukenut ja katselin sitten ohimennen toisten mielipiteitä muistaakseni librarythingissä. Poimin blogistasi jo vaihtoon itselleni jokusen kirjan, mikä pitänee lukea. Lukemattomia lukemattomia kirjoja, kirjatoukille tuttu tilanne! ;)

   Poista
  3. Ihan mielenkiinnosta kysyn, että mitä kirjoja bongasit? :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...