perjantai 21. helmikuuta 2014

Extempore 24h lukumaraton

Mielessäni on kummitellut ajatus lukumaratonista jo jonkin aikaan. Tulin juuri kotiin kirjastosta, ja yhtäkkiä kaikki oli selvää: vetäisen lukumaratonin juuri nyt.

Inspiraationa tälle idealle toimi kuitti, jonka kirjatotäti tulosti minulle. Siinä on kaikki tämänhetkiset lainani, 12 kappaletta (mukaan ei lasketa yhtä oppikirjaa toisesta kirjastosta). Kaiken lisäksi yksi tilaukseni tippui postiluukusta sisään ja hyllyn reunalla muutenkin lymyilee kirjoja, jotka haluaisin lukea piakoin. Miten tässä näin pääsi käymään?


Listataanpa siis tämän maratonin kirjoja!

 • Anders Larsson: Laiskojen Kalevala. Vahingosta kirjastosta löydetty, huumorimielellä lainatu, en tiedä luenko lopulta ollenkaan.
 • Johanna Sinisalo: Auringon ydin. Olen halunnut ilmestymisestä asti lukea, mutta en ole saanut aikaiseksi. Nyt käveli kirjastossa vastaan, joten oli pakko lainata, kun sai näin helposi ilman varausrumbaa.
 • Maggie Stiefvater: The Dream Thieves. The Raven Boysin jatko-osa, jonka sain kirjastosta nopeammin kuin kuvittelin.
 • Philip K. Dick: A Scanner Darkly. Joululahjakirja.
 • Pasi Ilmari Jääskeläien: Sielut kulkevat sateessa. Joululahjakirja.
 • Gail Carriger & REM: Soulless 2. Jatkoa Soulless 1:lle.
 • Brian K. Vaughan & Fiona Staples: Saga volume 1, sis. luvut 1-6. Scifi-fantasiasarjakuvaa, jonka hankin käsiini, kun löysin netin syövereistä siitä näyteluvun. Suomen kirjastolaitos on ihmeellinen. Ajattelin sarjakuvan oleva täysin never-heard meidän maassamme, mutta niin se vain löytyi kirjastosta.
Toisesta pinkasta löytyy koulua varten luettavia kirjoja.
 • Daniel Defoe: Robinson Crusoe. Lainasin tämän vain siksi, koska kuulemma J. M. Coetzeen Foea on vaikea ymmärtää, jos ei ole mitään hajua Robinson Crusoesta, joten pitää tehdä taustatutkimusta. Kirja on yllättävän paksu, joten en aio lukea sitä kokonaan (ellei se yhtäkkiä osoittaudu aivan mielettömän vetäväksi tarinaksi). Aion pikemminkin lukea alkua ja vähän selailla.
 • Albert Camus: Sivullinen. Tämän olen jo aloittanut.
 • J. M. Coetzee: Foe
 • Puiden lohtu - saksankielistä runoutta
(Tähän ei tietenkään ollut listattuna niitä kirjoja, jotka ovat löytäneet kodin hyllyn sisältä, mutta joita en ole vielä lukenut. Siinäpä olisi teema jollekin maratonille: vain oman hyllyn kirjoja.)

Tarkoitukseni ei todellakaan ole lukea näitä kaikkea. Luen ihan fiiliksen pohjalta. Aloitan varmaan Sivullisesta ja sen jälkeen luen sarjakuvia ja sitten, jos on vielä aikaa, katson mitä silloin tekee mieli lukea. Tarkoitukseni ei myöskään ole päästä mihinkään tiettyyn sivumäärään. Tärkeintä vain olisi saada motivaatiota lukea.

Taidan aloittaa klo 19. Nähdään silloin.

klo 21:22
Aloitin oikeastaan vasta 19:30... Ja aloitin sitten Saga volume 1:stä. Sain luettua kokonaan. Nyt harmittaa, ettei toista osaa ole saatavilla kirjastosta. Ainakaan vielä.


Sivuja luettu: 160

klo 1:17
Alber Camusin Sivullinen luettu. Olipas kummallinen kirja. Samaan aikaan kiero, nerokan ja pelottavan samaistuttava.

Luin kirjan varsin hitaasti, sillä se vaati keskittymistä, ja koska minun pitää kirjoittaa tästä kirjasta essee, täytyi lukea erityisen huolellisesti. Aika soljuvaa tekstiä, mutta ei kauheasti kappalejakoa, joten silmät meinasivat hyppiä rivien yli.

Sivuja luettu: 287

klo 16:06
Aamu kului rennosti Soulless 2:sta lukiessa. Oli mukavaa palata vanhojen hahmojen pariin ja huomata, että seikkailu muuttuu vain jännemmäksi. Toisessa osassa esiintyi myös tuttuja hahmoja, nimittäin Vieve ja Sidheag, jotka esiintyvät myös Etiquette & Espionagessa. Nyt on sellainen olo, että ehkä E&E olisi pitänyt lukea vasta kun on tutustunut tähän sarjaan, siitä olisi ehkä saanut enemmän irti. Jossain pitäisi olla isot kissankokoiset huomiokyltit, jos kirjailijan kirjat kannattaa lukea ilmestymisjärjestyksessä, vaikka ne kuuluvatkin eri sarjaan :D

En tykkää kannesta yhtä paljon kuin edellisessä osassa (hyvin epäkäytännöllisen näköinen narusysteemi hameessa, eihän tuossa asussa voi taistella vihollsia vastaan!), mutta tarina oli kiinnostavampi.

Sivuja luettu: 527

klo 19:30
Nyt on 24h kulunut. Käytin loppupäivän Johanna Sinisalon Auringon ytimen lukemiseen. Onpas kiinnostava tapaus! Pari ensimmäistä lukua kului hämmennyksen vallassa, ja mietin jo, että onko tämä kirjoitettu sellaisella tyylillä, josta en saa minkäänlaista otetta, mutta sitten sainkin tekstistä kiinni.

Etenin tässä kirjassa sivulle 113, mutta itse tarina alkaa vasta sivulta 11, eli luin 102 sivua.

Yhteensä: 639 sivua

Tämä taitaa olla ennätykseni, mutta jos otetaan huomioon, että luin kaksi sarjakuvaa, en loppujen lopuksi lukenut kovin paljon tekstiä. Etenin aika rauhallista tahtia. Mutta kuten alussa sanoinkin, tavoitteeni ei ollut lukea kaikkia lukemista odottavia kirjoja sellaisella tahdilla, etten mitään muista jälkikäteen. Halusin vai saada vähän motivaatiota. :)

Motivaatiosta puheenollen, viime aikoina aina kun olen tarvinnut motivaatiota tehdä melkein mitä vain, olen kuunnellut tätä kappaletta. Jotenkin siitä tulee aina tekemisen maku.

8 kommenttia:

 1. Nythän on moni innostunut jälleen maratoonaamaan. Lukuiloa! En ole lukenut pinoistasi muuta kuin Auringon ytimen, mutta se onkin loistava.

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti kerrot Sagasta tarkemmin myöhemmin, kuulostaa mielenkiintoiselta!
  Tsemppiä maratoniin :)

  VastaaPoista
 3. Aikoinaan mulle sanottiin ettei Kärpästen herraa voi ymmärtää jos ei ole lukenut Robinson Crusoeta. Merkkipaalu teokset on vähän tällaisia. Allekirjoittaneella Robinson Crusoe on niitä kirjoja, jotka on hyvillä mielin jätetty kesken vanhempien kirjahyllyyn. Saatoin tietty nielaista liian suuren palan kun omani taitaa olla vanha englanninkielinen versio. :)
  PS: mie taidan tän postauksen perusteella etsiä käsiini tuon Sivullisen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärpästen herran ymmärsin kyllä mielestäni ihan hyvin, ilman robinson crusoeta. Taitaa siis jäädä vain selailuksi.

   Poista
 4. Jäin tuijottamaan tuota Auringon ydin -kirjan kuvaa, ilmeisesti sieltä ylälaidasta kurkkii kirjanmerkki? Hauska :) Tykkäsin Auringon ytimestä kovasti!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...