torstai 20. helmikuuta 2014

Kafka: Muodonmuutos


Kirjallisuuden lukupakettiin kuului Franz Kafkan novelli Muodonmuutos, joka löytyy muun muassa yllä olevan kuvan Kootut kertomukset -kirjasta. Kirja on 448 sivua pitkä ja fontti on hyvin pientä. Itse novelli on n. 50 sivua pitkä. 

Luin kirjasta myös muutaman muun lyhyehkön tekstin. Oli yllättävää huomata, kuinka paljon erilaisia juttuja kirjasta pystyi löytämään. Eniten pidin ehkä vain parin sivun mittaisista pätkistä, joissa oli muutama oivallus arkipäivän elämästä, tai kenties jotain täysin absurdia. Mieleen jäi erityisesti vain sivun mittainen tekstinpätkä, jossa kuvailtiin sitä, kuinka tekstin henkilö kokee yllättäen halua lähteä kävelylle ja havahtuu kunnolla vasta kun on päässyt luonnon helmaan, sillä näin minullekin käy usein. Oli mukava lukea jotain ja huomata, että joku toinenkin on joskus kokenut samaisen asian ja kokenut sen vielä niin kiinnostavaksi, että se kannattaa kirjoittaa ylös.

Mutte sitten itse Muodonmuutokseen... Se ei nimittäin ollut mitenkään erityisen samaistuttava novelli. Se oli kyllä erikoisinta mitä olen vähään aikaan lukenut. Kaksi ensimmäistä sivua teki tiukkaa, sillä minulle tuli sellainen olo, että en halu tätä tekstiä aivoihin. Jatkoin kuitenkin lukemista, ja novelli paljastui varsin mielenkiintoiseksi tapaukseksi.

Gregor Samsa nimittäin herää eräänä aamuna ja huomaa muuttuneensa suunnattomaksi syöpäläiseksi. Alkuhämmennyksen jälkeen niin lukija kuin Gregorkin lopulta hyväksyvät asian ja alkavat pohtia, mitä pitäisi seuraavaksi tehdä. Novelli seuraa sitä, miten Gregorin perheelle käy, kun Gregor on muuttunut jättimäiseksi hyönteiseksi. Kaikkeen tunnutaan suhtautuvat hämmentävän neutraalisti. Kukaan ei oikein halua etsiä vastauksia, vaan hahmot joko kääntävät selkänsä koko tilanteelle tai yrittävän parhaansa mukaan ylläpitää rutiineja.

Koko novellin ajan ja sen jälkeen olen miettinyt paljon sitä, mitä ihmettä novellissa oikein tapahtui. Sen voi lukea täysin konkreettisesti. Okei, nyt Gregorista on tullut hyönteinen. Tai sitten sen voi ajatella metaforana. Onko Gregor tehnyt jotain niin kamalaa, että hän kokee muuttuneensä ällöttäväski ötökäksi, jonka pitää eristäytyä maailmasta? Vai onko hän kenties halvaantunut tai sairastunut ja kokee olevansa vain perheensä haittana, loisena?

Joka tapauksessa varsin erikoinen teksti. Kafkaa pidetään modernismin ja absurdiuuden edelläkävijänä ja hänen tekstejään pidettiin ilmestyessään hyvin kummina, enkä lainkaan ihmettele. En oikein osaa sanoa, pidinkö siitä vai en. Alkujärkytyksen jälkeen en kuitenkaan kadu, että se on nyt päässäni.

4 kommenttia:

 1. Olen joskus lukenut tämän ja silloin ajattelin koko muodonmuutoksen vain mitä mainioimpana tarinana, huikeana ideana ja osoituksena siitä, että kirjailija voi kirjoittaa, mitä haluaa. Pidin tästä kovasti, Kafkan absurdius on uskottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se uskottavuus piilee siinä, kuinka arkipäiväisesti asiaan suhtauduttiin? Gregor vain harmitteli, että joutuu ilmoitamaan töihin, ettei enää pääse sinne, yms.

   Poista
 2. Pitäisipä lukea tämä jossain vaiheessa, Kiitos teoksen mieleen palauttamisesta!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...