keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Saga (volume 1)

Kirjoittanut: Brian K. Vaughan
Piirtänyt: Fiona Staples
Sivuja: 160
Kieli: englanti

Kaikkeen sitä internetissä törmääkin, ja välillä siitä voi olla kiitollinenkin. Kiinnostuin Sagasta, kun sattumalta luin parin sivun näytteen. Kiinnostuin näytteessä kolmesta asiasta. Ensinnäkin, jokainen joka lukee kirjoja, varmasti tunnistaa tummahiuksisen naisen tuntemukset. Toiseksi, sarjakuva näyttää sisältävän avaruusseikkailuja ilman että tapahtumat ovat koko ajan pelkkää toimintaa, vaan aikaa on myös keskusteluille kirjoista, ja kolmanneksi, naisia seikkailemassa avaruudessa, kyllä kiitos. Ilokseni huomasin, että sarjakuvan ensimmäinen osa, joka sisältää kuusi ensimmäistä lukua, on saatavilla kirjastosta.

Sarjakuva kertoo Alanasta, Markosta ja heidän tyttärestään Hazelista. Alana on kotoisin Landfallista, joka on galaksin suurin planeetta, ja Marko on kotoisin Wreathista, joka on Landfallin satelliitti. Galaksi on ollut sodassa jo pitkään, Landfall ja Wreath tietenkin napit vastakkain. Sekä Alana että Marko päätyvät samaan aikaan Cleaveen, joka on sodan runnoma, aaveiden asuttama, mutta muuten lähes autioitunut planeetta, jota nykyään käytetään enimmäkseen sotavankien sijoituspaikkana. He rakastuvat ja saavat kahden lajin välisen lapsen, minkä ei uskottu edes olevan mahdollista. He haluavat päästä irti sodasta, joten heidän täytyy keksiä keino pois Cleavesta ja yrittää löytää galaksista jokin kolkka, jonne he voivat asettua turvallisesti asumaan. Luonnollisesti muut eivät ole innostuneet ideasta, vaan heidän peräänsä usutetaan yksi jos toinenkin työntämään kapuloita rattaisiin.

Perusidea on siis hyvin simppeli. Pieni perhe haluaa elää rauhassa ja heidän on matkustettava pitkiä matkoja, kohdaten samalla satunnaisia vastaantulijoita, jotka joko jäävät hetken tuttavuksiksi tai kulkevat matkassa pidemmän aikaa. Mutta yksinkertaiset ideat ovat yleensä ne parhaimmat. Sen päälle voidaan rakentaa kaikenlaisia yksityiskohtia ja voidaan keskittyä enemmän hahmoihin ja heidän tarinoihinsa, ilman että koko ajan on pakottava tarve vetää juonta kamalaa vauhtia eteenpäin. Jo kuudessa luvussa ehditään valottaa aika paljon sarjan maailmaa, sen erilaisia kansoja ja kulttuureita, mutta varmasti vielä on lisää nähtävänä. Minua ainakin kiinnostaa saada tietää, miten Alana ja Marko oikeastaan ovat tavanneet ja mikä on galaksisa vallitsevan epävakaan tilanteen historia.


Saga ei ole kaikista herkimmille. Luvassa on seksiä, väkivaltaa, kiroilua, ja hahmo, jolla roikkuu suolet ulkona, kuten yllä olevasta kuvasta näkyy. Saga ei kuitenkaan ole mielestäni läpeensä raaka, vaan siinä on näppärää sanailua, huumoria ja herkkiä kohtauksia. 

Siinä on tosin aistittavissa hienoinen seksin ylikäyttö. Scifi ja fantasia usein ottavat etäisyyttä maineestaan lasten genrenä lisäämällä juuri seksiä ja väkivaltaa. Ei minua nyt periaatteessa haittaa paikkojen vilkkuminen. Jos piirtäjä tykkää piirrellä alastomia ihmisiä, niin mikäs siinä, mutta monet kohdat olisivat voineet toimia paremmin ilman tarpeetonta paneskelua. Yksi vertailuesimerkki riitänee: Game of Thrones

Koska en ole kovin harjaantunut sarjakuvien lukija, minun on vaikea arvioida onko Saga teknisesti hyvä, mutta ainakin sitä oli sujuvaa lukea. Ruutujen koko vaihtelee aivan perusruudusta näyttäviin koko aukeaman kokoisiin kuviin (katso kuva alhaalla). 


Harmillisesti sarjakuva jäi pahaan paikkaan, eikä kirjastossa näytä olevan saatavilla seuraavaa osaa, ei ainakaan vielä. Kurjaa tämä, kun joutuu pohtimaan, ostaisiko sarjakuvan itselleen vai jääkö odottamaan, jos se joskus tulee lainattavaksi.

2 kommenttia:

  1. Luin viime viikolla kaikki julkaistut 18 numeroa Sagaa ekirjaversioina ja myös tykästyin maailmaan. Vielä kun ehtisi bloggaamaan sarjasta... Minustakaan Saga ei ole samalla tavalla raaka/väkivaltainen kuin Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga tai Grandvillekään, koska siinä korostuu pehmeät arvotkin voimakkaasti. Toivottavasti saat jatko-osatkin käsiisi. Volume 3 julkaistaan maaliskuussa, joten sekin varmasti ilmestyy kirjastoon jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin kirjastolle hankintapyynnön. Ehkä saan sen pian käsiini :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...