tiistai 11. helmikuuta 2014

Seikkailu Jyväskylässä

Lähdin melko extempore Jyväskylään Vanhan kirjan talveen. Jo lähes perinteenomaisesti päätin laatia siellä blogikelpoisia muistiinpanoja.

Ohjelmassa oli muun muassa:
 • Faktan ja fiktion sekoituminen Don Rosan Aku Ankka -sarjakuvissa
 • Sadan sanan raapaleita
 • Exlibriksen symboliikkaa
 • Kirjailijahaastattelussa Magdalena Hai ja J. S. Meresmaa
 • Kirjabloggaus
 • Dekkariseuran 30v-kiertue
 • Steampunk-paneeli
Eli jos joku noista aiheista kiinnostaa, kannattaa jatkaa lukemista :)Fun fact: ennen kun pidin kirjablogia, olin aika aktiivinen sarjakuvablogimaailmassa. Todella vaiheessa -blogi alkoi siis alun perin sarjakuvablogina syksyllä 2007. Tässä kuitenkin näette ehkä syyn, miksi siirryin lopulta tekstin puolelle: en ole mikään sarjakuvien piirtäjä. Aina kun yritän, lopputuloksena on kuvitettuja muistiinpanoja.

Löysin melko poliittisesti värittyneen kirjakorin...

Ostoksia:
 - Exlibris
 - Exlibris Aboensis -lehti
 - Magdalena Hai: Kerjäläisprinsessa (nimmaroituna, jee!)

19 kommenttia:

 1. Kuulostaa kivalta tapahtumalta! Minäkin lainasin juuri Meresmaan kirjan, saa nähdä koska ehtii tutustumaan :)
  Niin ja hienot muistiinpanot :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä, oli hauska lukea muistiinpanoja, kun en itse päässyt paikalle. :) Ja selvisipä tuo kannen mysteeri, olen aina miettinyt ketä sen kansi esittää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aina ajatellut, että se olisi Fewrynn isona, mutta en koskaan keksinyt syytä, miksi hänet olisi kanteen kuvattu niin aikuisena.

   Poista
 3. Tämä oli tosiaan hauska lukea, kiitos raportista. Itseäni harmitti kovasti kun en paikalle ehtinyt, mutta ehkäpä ensi vuonna sitten. Kiva kun tapahtuma vaikuttaa kehittyvän & monipuolistuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin tuolla tosiaan ensmmäistä kertaa, niin en voi verrata, mutta tuolla oli kyllä yllättävän paljon ohjelmaa!

   Poista
 4. Kiva että kävit ja kirjoitit aiheesta - muuten minulta olisi jäänyt tämä kaikki tietämättä! :)

  Kirjabloggaamisesta kuulee välillä tosi ihmeellisiä mielipiteitä, jos itse pitää sitä vähän samanlaisena kuin ystävien kanssa kahvilla jutteleminen on. Kiinnostavaa tietysti miten kirjabloggaaminen nyt muuttuu, kun siitä tulee yhä julkisempaa. Mutta voin kuvitella mitä siitä puhuttiin tuolla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joidenkin mielestä kirjabloggaus on kulttuurin uusi avantganre suuntaus, osa vain kirjoittaa lukemistaan kirjoistaan niitä ajatuksia joita tuli mieleen, olivat ne syvällisiä vai eivät, ja jotkut kirjoittavat nenänpäät vakavuudesta valkoisina ja kaikki tavat ovat minusta ihan yhtä hyviä/tärkeitä/tarvittuja. :)
   Itse taidan kuulua tuohon sakkiin joka tykkää kirjoittaa puhtaasti omasta lukukomeuksesta ja pohtia vaikka kirjassa esiintyvien lemmikkien nimiä jos sille päälle satun, mutta joskus eksyy vähän esittämään syvällistäkin.

   Poista
 5. Ihana raportti! Paluumatka sujui näemmä hienolla höyryveturilla. ;)

  VastaaPoista
 6. Plääh, nyt harmitaa kun en mennyt vaikka asun Jykylässä... Täällä ei turhan usein kirjallisuustapahtumia järkätään mutta ei kai niitä ole koskaan tarpeeksi. :D Muistiinpanot ovat ihanat, lisää tällaisia postauksia!

  VastaaPoista
 7. Olipas tuo topakka lähtö ja hauskat muistiinpanot, virkistävät.

  VastaaPoista
 8. Hah, olin sun kanssasi kahdessakin samassa tilaisuudessa :) Mietin että mietä tuo tyyppi tuolla vihon kanssa nyhertää, mutta tulihan sekin sit ilmi... Hyvä tapahtuma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä ollut ainoa siellä vihkon kanssa :D Jossain vieressäni istui nainen joka kirjoitti noin kolme sivua sinä aikana kun minä yhden.

   Poista
 9. Olen käynyt Vanhan kirjan talvessa n. 10 kertaa, ja nyt tilaisuus on ollut liipaisimen alla jo muutamia vuosia. Tänä vuonna myyjiä oli vähemmän kuin koskaan niinä vuosina, kun minä olen osallistunut tapahtumaan. Tavallaan surullista, mutta näin kokeneen kävijän silmin näyttää siltä, että tapahtuma kuihtuu pois.

  Syitä on varmasti monia: käytettyjen kirjojen kauppa on siirtynyt hyvin paljolti nettiin, eivätkä ihmiset enää viitsi lähteä paikan päälle etsimään kirjoja. Myös myyjäkaarti on ikääntynyt, eivätkä monet heistä enää viitsi nähdä sitä suurta vaivaa, mikä tulee kirjojen pakkaamisesta, kuljettamisesta toiselle puolelle maata, asettamisesta esille, myymisestä - ja sitten taas pakkaamisesta, ajamisesta takaisin, lastin purkamisesta ja asettamisesta jälleen myyntiin. Kun lisäksi joutuu maksamaan bensat ja ehkä pari hotellivuorokauttakin, niin myynnin pitäisi olla todella hyvää, että touhu kannattaisi.

  Asiakkaat ovat lisäksi tulleet entistä nirsommaksi, ja keräilijät eivät osta mitään, ellei myyjällä ole tarjota todella priimakuntoisia ensipainoksia. Keräilyala on yleensäkin nykyään vanhojen ihmisten harrastus - olipa sitten kyse kirjojen, postimerkkien, rahojen tai ex libristen keräilystä. Nuoret lukevat e-kirjoja tabletilla. Vanhojen kirjojen suhteen tilanne on myös se, että yksiöissä ja kaksioissa asuvilla nuorilla ei ole tilaa kerätä tavaraa samalla tavalla kuin vanhemmilla ihmisillä, jotka monesti asuvat omassa omakotitalossa. Kun nuori ihminen muuttaa, hän ei halua kanniskella hyllymetreittäin painavia kirjoja, vaan toivoo ettei olisi mitään isoa ja raskasta kannettavaa. Kaikki tällaiset seikat vaikuttavat varmasti Vanhan kirjan talvi -tapahtumaankin.

  Kun ne vanhan liiton miehet jättäytyivät Vanhan kirjan talven johdosta pois pari vuotta sitten, niin arvelin jo silloin, että tapahtuma on lopahtamassa ja että sen takia viestikapula haluttiin sysätä nuoremmille, jotta ei itse tarvitsisi ottaa vastuuta perinteisen tapahtuman loppumisesta. Saattaa näet hyvin olla, että tapahtumaa ei järjestetä enää kovinkaan montaa kertaa - jos enää lainkaan. Olit oikeassa, kun totesit, että väkeä oli vähän. Sekä myyjiä että vieraita oli vähemmän kuin koskaan 2000-luvulla, jolloin olen itse ollut paikalla. Vielä reilut puolikymmentä vuotta sitten tapahtumassa oli paljon kävijöitä molempina päivinä (la ja su). Ennen tapahtuma oli aina viikonloppuna lauantaina ja sunnuntaina, mutta ikääntyvät myyjät valittivat sitä sunnuntaita, kun on raskasta samana päivänä sekä koko päivän myydä että lastata kamat ja ajaa takaisin ja sitten kenties olla heti maanantaiaamuna omassa myymälässä taas myymässä kirjoja.

  VastaaPoista
 10. Kiitoksia pitkästä kommentistasi! Olin tosiaan tapahtumassa ensimmäistä kertaa, joten en osaa lainkaan sanoa, näyttikö se kuihtuneelta vai elinvoimaiselta. Mielestäni siellä oli yllättävän paljon porukkaa, koska odotin paljon pienempää tapahtumaa.

  En nyt tiedä, lukevatko kaikki nuoret kirjoja e-lukulaitteesta. Kukaan tutuistani ei käytä e-lukulaitetta, tai se ei ainakaan ole tullut ilmi, ja tuttavapiirini koostuu ihmisistä, jotka harrastavat paljon kirjallisuutta. Ne, joiden tiedän käyttävän lukulaitteita, ovat yleensä vähän vanhempia. Ei tätä kuitenkaan voi yleistää. Minun silmissäni keskiverto e-lukulaitteen käyttäjä on noin 30-vuotias joka tykkää lukea vaikkapa työmatkoillaan kevyestä lukulaitteesta.

  Ja mitä tuohon nuoriin ja yksiöihin tulee, niin vaikka sanomasi on varmasti osittain totta, olen käynyt monissa hyvin pienissä kämpissä, joissa on ollut mielettömästi kirjoja :) Jos ihminen haluaa kerätä kirjoja, kyllä se onnistuu. Muutin itsekin äskettäin ja raahasin mukanani noin 150:n kirjan kokoelmani. Muuttohetkellä kyllä rasitti kantaa monta painavaa kirjalaatikkoa, mutta yhtäkään en olisi halunnut antaa pois. Mutta on kyllä varmasti niitäkin ihmisiä, jotka muutavat usein, eivätkä siksi halua säilyttää nurkissaan isoja kasoja kirjoja.

  Mainitsemani vähäväkisyys ilmeni pikemminkin ohjelmanumeroissa, mikä oli kylläkin odotettavissa (omasta mielestäni), sillä valitsemani ohjelmanumerot olivat hieman marginaalisempia ja sellaisia, joihin hieman vanhempi spekulatiivista fiktiota kammoksuva henkilö ei osallistuisi.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...