lauantai 29. maaliskuuta 2014

Roope Ankan elämä ja teot

Kirjoittanut ja piirtänyt: Don Rosa
Sivuja: 272

Klaaninsa viimeinen! Kuparikukkulan kuningas! Klondiken keisari! Ankantaan miljardööri! Maailman rikkain ankka!

Rosamaniani jatkuu. Päätin edetä kokoelmien julkaisujärjestyksessä, joten seuraavaksi on vuorossa Roope Ankan elämä ja teot. Tämä on ollut minun perheeni hyllyssä jo vaikka kuinka pitkään ja kun minä saavutin iän, jolloin aloin kiinnostua Don Rosan sarjakuvista enemmän, albumi siirtyi vaivihkaa omaan hyllyyni ja on ollut siellä siitä lähtien.

Olen aina ollut melko huono sarjakuvaromaanien lukija, mutta tämä on yksi, jonka olen lukenut kokonaan ja monta kertaa. Tämä on sarjakuva, joka nosti Roopen suosikkihahmokseni ankkamaailmassa.

Albumi sisältää kaksitoista Roopen nuoruuteen sijoittuvaa seikkailua. Tarina alkaa kun kymmenvuotias skottiankka Roope tienaa tarunhohtoisen ensikolikkonsa ja päättää sen seurauksena pelastaa perheensä köyhyydeltä. Vain 13-vuotiaana hän lähtee rapakon taa etsimään onneaan. 1800-luvun lopun Pohjois-Amerikka on mahdollisuuksien maa, jossa jokainen, joka on valmis työskentelemään kovasti, voi menestyä. Menestys ei kuitenkaan tule saman tien, vaan tarina kuljettaa lukijaa läpi useiden seikkailujen, ennen kun pääsee siihen pisteeseen, jossa Roope Ankka on kuin onkin maailman rikkain ankka. 

(Näin tylsästä näkökulmasta ajatellen, Roopen ei olisi tarvinnut työskennellä niin kovasti, sillä maailman rikkaimman ankan titteli on melko helposti saavutettavissa. Kuinka moni ankka edes omistaa mitään siinä mielessä, miten me ihmiset omistamisen ymmärrämme?)

En edes muista, kuinka mones lukukerta tämä oli. Lukeminen oli yhtä aikaa erittäin nostalgista, tunteellista ja yllättävää. 

Nostalgista sen vuoksi, koska näiden sarjakuvien parissa olen viettänyt monta hetkeä lapsena, makoillen sängyssäni mahallani, uppoutuen tarinan maailmaan sellaisella keskittymisellä, johon aikuinen harvoin kykenee. 

Tunteellista siksi, koska Rosa vain osaa sen. Koska sarjakuva kattaa lähes koko Roopen elämän, hän joutuu kokemaan pettymyksiä ja myöskin vanhempiensa kuoleman. On myös otettava huomioon, että koska kyseessä on prequel-sarja kaikelle sille, minkä yleisö tietää Roopesta, matkan varrella törmätään moniin hahmoihin ensimmäistä kertaa. Kuinka Kulta-Into Pii ja Roope kohtasivat? Entäpä Akun vanhemmat? Rosan kertoman mukaan Akun vanhempien esitteleminen aiheutti sensaation Euroopassa ja juttu keikkui lehtien etusivuilla ja uutisissa viikkokausia.

Yllättävä siksi, koska luin tarinan ensimmäistä kertaa aikuisen silmin. Tajusin ensimmäistä kertaa monia juttuja, hyvin pienistä, esimerkiksi että Roopella todennököisesti on skottiaksenti, hyvin suuriin, esimerkiksi siihen sankarimyyttiin, jota Rosa yhtä aikaa sekä luo että yrittää kumota. Rosa tekee Roopesta legendaarisen hahmon, joka pystyy lähes mihin vain, vaikka hän yrittääkin sanojensa mukaan välttää amerikkalaista supersankarimielleyhtymää.


Huomasin myös ensimmäistä kertaa, kuinka sarja on varsin päivänselvä tarina amerikkalaisesta unelmasta. Roope on köyhä onnenonkija, joka saavuttaa materialistisen vaurauden kovalla ja rehellisellä työnteolla, mutta ei koskaan oikeastaan nauti varallisuuden tuomista mahdollisuuksista. Hän säilyy äärimmäisen pihinä, sillä jokainen lantti on hänelle muisto pikemminkin kuin maksuväline. Rosa onneksi ei jätä Roopea yksipuoleiseksi, vaan tekee lukijalle selväksi, että maailman rikkain ankka on ehkä pikemminkin maailman muistorikkain ankka.

Oli hän lopulta myyttinen sankari, pihi tai maailman ahkerin hamstraaja, Roope on ja pysyy suosikkihahmonani. Hänellä on värikäs menneisyys, ja koska hän on sattunut syntymään 1800-luvun loppupuolellani (jos siis olemme rosauskovaisia ja hyväksymmen vuoden 1867 Roopen syntymävuodeksi), Roope on ehtinyt olla mukana 1800-luvun lopun kiinnostavissa historiallisissa tapahtumissa. Minua jäi kuitenkin harmittamaan, ettei Roopen elämästä maailmansotien aikaan ole annettu paljon tietoa. Lopussa hypitään vuosien yli rivakkaa tahtia. Voi myös olla, ettei tästä ajasta löydy kauheasti tietoa, koska Carl Barks, jonka sarjakuviin ripoteltuihin faktoihin tämän albumin sarjakuvan perustuvat, ei vain ole tullut maininneeksi.

Yksi merkittävä ensikohtaaminen.

PS. Sarjakuvien lopussa on tapansa mukaan Rosan omakätinen esittely sarjakuvistaan. Hymyilin moneen otteeseen, kun Rosa kuvaili vaivalloisen kuuloista tutkimustyötään, jossa hän lähetteli kirjeitä ympäri maailmaa tuntemilleen ankkafaneille saadakseen jonkun tietyn faktan käsiinsä. Nykyään sitä voisi vain lähettää sähköpostia.

PS2. Tuomas Holopainen on tekemässä tälle nimenomaiselle sarjakuvaromaanille omaa soundtrackiaan, joka ilmestyy 11.4.2014. Sitä odotellessa!

2 kommenttia:

  1. Olipa mukava postaus :) Pidän kovasti näistä Roopen lapsuuteen ja nuoruuteen sijoittuvista tarinoista. "Nykyhetken" Roope, tuo vanha visukinttu, onnistuu monesti ärsyttämään, vaikka niin mahtava persoona onkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! "Nykyhetken" Roopen seikkailut yleensä kiinnostavat aiheiden takia. Matkustetaan ajassa, mennään kiinnostaviin paikkoihin, Karhukopla hyökkää mitä eriskummallisimmilla tavoilla!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...