keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Kesän lukuhaaste


Blogini alkutaipaleen aikoihin aloitin kesän lukuhaasteen, jonka ideana oli saada luettua kirjat, joita on kirjahyllyn kertynyt. Idea epäonnistui eeppisesti, sillä yksi ensimmäisistä kirjoista, jonka luin, olin George R.R. Martinin Valtaistuinpeli. Sarja oli sen verran koukuttava, että loppukesän luinkin sitten lähes ainoastaan Tulen ja jään laulua

Nyt kuitenkin päätin yrittää uudestaan ja ajattelin pysyä paremmassa kurissa. Hyllyyn on kertynyt yhteensä 35 lukematonta kirjaa. Mitä olen muiden kirjabloggaajien kanssa keskustellut, 34 kirjaa ei ole edes vielä kovin paha tilanne, mutta koska se kattaa lähes 1/5 kirjahyllyni sisällöstä, se tuntuu minusta paljolta. 

Osa kirjoista on ollut minulla vuosikausia, osa on aivan vasta hankittuja ja osa on sellaisia, joita en todennäköisesti koskaan tule lukemaan, mutta otin ne silti mukaan, sillä en ole vielä hankkiutunut niistä eroon. Osa on myös sellaisia, jotka ovat minulla parhaillaan kesken. Otin mukaan myös lainassa olevat kirjat, jotka toivon saavani mahdollisimman pian luettua. Niitä on tällä hetkellä 10.

Tavoitteeni ei todellakaan ole saada luettua kaikkia näitä kesän aikana. Sehän tarkottaisi ihan kamalaa vauhtia, sillä nykyään luen noin 70 kirjaa vuodessa. Mahdotonta olettaa, että lukisin parissa kuukaudessa puolet siitä, mitä yleensä luen vuodessa.

Siksi asetankin tavoitteeksi, että saisin luettua yhden hyllyn kirjan viikossa. Alkaen ensi viikosta. Ehtisin näin lukea 14 kirjaa, mikä olisi jo kovaa edistystä. 

Jotta haaste lähtee mukavasti käyntiin, ajattelin huomenna vetäistä lukumaratonin. Saisin muutaman keskeneräisen kirjan luettua, ennen kun pääsen aloittamaan puhtaalta pöydältä.

Saa nähdä, miten haaste etenee. 14 kirjaa ei ole niin paha juttu ja aion päivittää tänne blogiin haasteen etenemistä tavallisina kirjabloggauksina, joiden loppuun lisään infoa haasteen etenemisestä.

Ihannetilanne olisi se, että kaikki hyllyn kirjat olisivat luettuna ja lukisin uuden hankinnan saman tien ja voisin ilman syyllisyyttä raahata kirjastosta kirjoja kotiin. Milloinkohan hyväksyn, että tuollainen on lähes mahdoton haave?

Muokkaus 16.5.2014
Lukemattomia kirjoja onkin 34, ei 35. Annoin eteenpäin yhden lukemattomista kirjoista, mutta unohdin päivittää sen kirjahyllyyni.

24 kommenttia:

 1. Oho! On kyllä komea pino kirjoja :D Minullakin on hyllyssä muutamia kirjoja, jotka olen ostanut vuosia sitten, mutta en vain ole saanut aikaseksi niitä lukea ja koko ajan niitä tulee vain lisää.. Siksi tällainen haaste onkin hyvä keino saada ne luetuksi, minullakin on sellainen parhaillaan käynnissä ;)

  Pinossa on paljon mielenkiintoisia kirjoja, onnea haasteeseen! :)

  VastaaPoista
 2. Sofian maailma oi! Tykkään siitä aivan mielettömästi. Pari muutakin myös omasta hyllystäni löytyvää kirjaa bongasin: Meren katedraalin ja Linnunrata-sarjan yhteisniteen. Minullakin on suunnitelmana lukea kesällä oman hyllyn kirjoja, mutta vielä tämän kuun aion käyttää lähinnä kirjaston kirjojen lukemiseen. Tsemppiä haasteeseen! Tavoitteesikin kuulostaa ihan realistiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankin Sofian maailman joskus kirpparilta, ajatuksenani joskus tutustua vähän enemmän filosofiaan romaanin muodossa, mutta lukeminen on jäänyt...

   Poista
 3. Melkoinen pino! :) Itse yritin viime kesänä lukea oman hyllyn lukemattomia kirjoja, mutta jotain tapahtui, eikä homma edennytkään suunnitelmien mukaan. Nyt yritän kyllä jälleen saada pinoja pienemmiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa hyvää tulee. En itsekään halunnut asettaa liian suuria tavoitteita.

   Poista
 4. Yritin jatkuvasti päästä tilanteeseen, että kaikki hyllyn kirjat olisi luettu, mutta jossain vaiheessa vain luovutin, mahdotonta kuten totesit :D Ja kun sinne kirjastoonkin eksyn jatkuvasti. Mutta on se kiva haaveilla kirjoista joita ei vielä ole päässyt lukemaan, että no stress! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä pitisi vain pidättäytyä ostamasta kirjoja, niin ei tulisi tällaista tilannetta. Mutta kirjoja haluaa ostaa myös ihan tukemismielessäkin! Ongelmallista.

   Poista
 5. Ihailin myös pinoa! Ja kiinnostavia kirjoja! Omissa hyllyissä ja e-kirjastossa on myös luvattoman paljon lukemattomia kirjoja. Meinaan myös pikkuhiljaa käydä niitä läpi, toivon mukaan samassa tahdissa kuin uutuuksiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin koetan lueskella samalla kaikkea muuta, olisi nimittäin vähän ankeaa, jos ei mitään vapautta lukemisien suhteen olisi moneen viikkoon.

   Poista
 6. Melkoinen pino! :D Minulla on varmaan 150 lukematonta kirjaa hyllyssä, pitäisi huvikseen koota ne pinoiksi niin määrä konkretisoituisi. Kesällä on onneksi aikaa lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa olla varovainen sen pinon kanssa! Tuo minunkin pinoni oli hyvin hutera ja itse asiassa se kaatui vähän kuvan ottamisen jälkeen :D Tosin 150 kirjaa menee varmaan kolmeen pinoon, ellei asunnossasi ole erittäin korkeaa kattoa tai kaikki kirjat ovat hyvin ohuita.

   Poista
 7. Oikein ihania kirjoja sieltä pilkistää, ainakin Maameren tarinoiden kaksi ensimmäistä kirjaa lukee hujauksessa :)

  Minusta ei ole väärin, että ei lue heti ostamaansa kirjaa. En ole itseasiassa koskaan tehnyt niin -- pidän jotenkin siitä, että kirja ehtii "muhia" hyllyssä ja tartun siihen sitten kun siltä tuntuu. Jonkinlainen varasto on aina hyvä olla, tuntuu jotenkin turvalliselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maameren tarinoita yritin lukea joskus, mutta ilmeisesti ei silloin ollut oikea hetki. Pitä yrittä uudestaan.

   Minä koen joutuneeni oravanpyörään, jossa ostan kiinnostavia kirjoja, mutta ne aina jäävät lukematta, kun olisi kaikkea muutakin mitä lukea ja välillä kirjaston uusin kirja onkin se kaikista houkuttelevin...

   Poista
 8. Onnea maratoniin ja haasteeseen! Minuakin on tuo Tervon Layla tuijotellut syyttävästi omasta hyllystä jo toissa joulusta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia!
   Mulla on Layla ollut syyttävästi hyllyssä jo monta vuotta...

   Poista
 9. Hui mikä pino! Ja onnea haasteeseen. Minä en tiedä mitä teen enää näiden omien kirjojeni kanssa. Lukemattomia on laskujeni mukaan 100 ja silti luen vaan kirjaston kirjoja... HUOH. On tämä kirjabloggaajan elämä niin kovin rankkaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se rankkaa :D
   Koeta olla kovemmassa kurissa? En tiedä, en osaa oikein neuvoa, kun mullakin on ongelma tän kanssa.

   Poista
 10. Tsemppiä haasteeseen! Bongasin pinostasi ainakin Adamsin Linnunradan, joka on myös omalla lukulistallani. Sen lisäksi pitäisi ehkä koittaa joskus uudelleen Monte-Criston kreiviä, luin sitä nuorempana puoleen väliin saakka, mutta sitten se jäi ajanpuutteen vuoksi kesken. Muuten muistelisin kirjan olleen jopa ihan mielenkiintoinen.

  Aiotko muuten päivittää maratoniasi myös tänne? Voisin tulla tenttin lukemisen lomassa katsomaan edistystäsi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen oikeastaan lukenut Linnunradasta jo ensimmäisen kirjan. Luin sen joululomalla, mutta se jäi silloin siihen. Pitäisi lukea neljä muutakin osaa.

   Aion päivittää lukumaratonia blogiini, se antaa motivaatiota, sillä jos laiskottaa, niin se on sitten pakko nolona ilmoittaa blogissa. :D

   Poista
 11. Melkoinen pino, tsemppiä haasteeseen :)

  Pinosta bongaamani Sofian maailma on ollut minulle yksi suurimpia kirjallisia kompastuskiviä, yritin lukea sitä, mutta kesken jäi. Se on minulle todella harvinaista ja kaivelee vieläkin, itse asiassa niin paljon, että kirja piti poimia kotiin kun sain sen puoli-ilmaiseksi kirpputorilta. Nyt se ei sitten huutele perääni vain kirjastosta vaan myös kodin kirjahyllystä. Pakko selättää se ja lukea se joskus!

  Lukumaraton on minullakin suunnitelmissa, mutta vasta kesemmällä.

  Hui, pelottava ajatus, että kaikki kodin kirjat olisi luettuna! Minulla on tapana ostaa kirjoja "sadepäivän varalle" eli haluan kirjahyllystä löytyvän aina tarpeen vaatiessa luettavaa. Aika iso osa kirjoistani onkin vielä lukematta. Pitäisi joskus tehdä ihan inventaario mitä kaikkea kirjahylly(i)stä löytyy ja mitkä niistä on luettu/lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minäkin hankin Sofian maailman hyllyyn kummittelemaan, että saan sen joskus luettua. En kyllä ole koskaan edes yrittänyt.

   Sadepäivän varaa ovat minulle hyvät kirjat, jotka olen jo lukenut ja joihin mielellään haluaa palata.

   Olen vähän sellainen tyyppi, etä jos jotain on kesken, se ärsyttää helposti, joten siksi "keskeneräinen" kirjahylly meinaa vähän ärsyttää. Minulla olisi parempi mielenrauha, jos kaikki hyllyn kirjat olisi luettuna. Mutta todennäköisesti saan vaan haaveilla siitä.

   Poista
 12. 35? Huhhuh, minun hyllyssäni odottavat 12 lukematonta kirjaa eivät enää tunnukaan niin suurelta urakalta, varsinkin kun suurin osa niistä on alle 500-sivuisia ja osa jo puoliksi luettu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, mullakin oli josku vain 12. Olisipa nytkin :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...