torstai 8. toukokuuta 2014

Sivullinen

Kirjoittanut: Albert Camus
Sivuja: 160

Tämän kirjan lukemisesta onko jo aikaa. Se kuuluu opintojen lukupakettiin, joten minulla oli aikataulu, mihin mennessä kirja täytyy saada luettua. Vaikka minulla on ollut vähän ongelmia lukupaketin kirjojen kanssa (ne ovat yleensä olleet mielestäni vähän tylsiä) olen iloinen, että minun piti lukea Sivullinen. En olisi varmaan muuten koskaan tullut lukeneeksi tätä kirjaa.

Sivullinen on absurdi kertomus siitä, kuinka Meursault-niminen mies päätyy sattuman kautta ampumaan henkilön kuoliaaksi. Kirjassa seurataan Meursaultin näkökulmasta tapahtumia ja saadaan kuulla hänen ajatuksiaan tilanteesta. Hän on äärimmäisen rehellinen mies eikä hän halua esittää jotain vain jotta pääsisi syytteestä eroon.

Kirjaa oli yhtä aikaa pelottavaa ja kiehtovaa lukea. Se koostuu kahdesta osasta, jossa ensimmäisessä ei tunnu tapahtuvan mitään, mutta myöhemmin kyllä tajuaa, kuinka merkit tietyistä jutuista oli siellä jo huomattavissa, vaikka niihin ei vielä osannut kiinnittää huomiota. Pelottavan siitä teki sen samaistuttavuus. Ainakin minä samaistuin Meursaultin ajatuksiin todella hyvin, luin kirjaa päätäni nyökytellen, että "aivan, aivan, herra päähenkilö, olen täysin samaa mieltä!", mutta koska samaan aikaan Meursaultin ajatusmaailma oli melko karmiva, aloin kyseenalaistaa omia ajatuksiani.

Albert Camus itse sanoi luonnostelleensa kirjaa tämän ajatuksen pohjalta:
 "In our society any man who does not weep at his mother's funeral runs the risk of being sentenced to death."

Meursault ei sovi yleiseen sosiaaliseen normiin, joten hän joutuu vaikeuksiin. Ei kovin eksoottinen tilanne, eikö vain?

Enempää tästä minulla ei ole oikein sanottava, ilman että spoilaan kaiken. Suosittelen kyllä lukemaan, jos jossain tulee vastaan.

2 kommenttia:

  1. Minäkin luin tämän hiljattain eikä se herättänyt sen kummempia intohimoja minussa. En kyllä kadukaan lukemistani, mutta jokin Sivullisessa jätti kylmäksi. Kirjan tunnelma elää kyllä yhä mielessäni; sen verran hikinen ja jollakin tapaa usvaisen kirkas se oli. En osaa selittää paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selitit mielestäni aika osuvasti kirjan tunnelman. Mielestäni kirjan nimi Sivullinen sopii sille täydellisesti, sillä lukiessakin tuli vähän sivullinen olo.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...