torstai 29. toukokuuta 2014

The Parasol Protectorate: Soulless

Kirjoittanut: Gail Carriger
Sivuja: 357 + liitteet
Kieli: Englanti

Alexia Tarabotin elämä on monimutkaista. Hän elää 1870-luvulla ja on kaikkien muiden paitsi Alexian harmiksi jäänyt vanhaksi piiaksi. Hänen isänsä on kuollut ja äiti mennyt uusiin naimisiin. Perheeseen kuulu myös kaksi nuorempaa sisarusta, jotka tuntuvat sopivat viktoriaanisen neidin muottiin paljon paremmin kun Alexia. He ovat vaaleaihoisia ja -hiuksisia ja ovat suosittuja avioliittomarkkinoilla. Alexia taas on puoliksi italialainen ja hänen nenänsä on aivan mahdoton.

Alexia elää viktoriaanisessa Lontoossa, mutta kaikki ei olekaan täysin samoin, miten meille on historiankirjoissa opetettu. Monet viktoriaanisen ajan ilmiöt on selitettävissä sillä, että Brittiläisellä imperiumilla on ollut käytössään ihmissusien, vampyyrien ja kummituksien apuvoimat. Pimeät ajat ovat ohi, sillä yliluonnolliset olennot ovat saaneet virallisen aseman ja heillä on jopa oma neuvosto, joka päättää heitä koskevista asioista ja muun muassa säännöstelee hyvin tarkkaan vampyyrien ja ihmissusien määrää. Ihmisten pureminen ja muuttaminen ilman lupaa on laitonta. Suurin osa muutettavista työskentelee jo valmiiksi ihmissusille tai vampyyreille ja heidät muutetaan heidän vapaasta tahdostaan kun ihmissusien alfa tai vampyyrien kuningatar katsoo sopivaksi. Muuttamisen säännöstely pyörii tarkkaan sielun mittaamisen ympärillä, sillä heikkosieluiset eivät tule selviytymään muutoksesta hengissä.

On myös olemassa täysin sieluttomia ihmisiä. Alexia on tällainen, myös preternaturalina tunnettu. Sieluttomia ei tunneta maailmassa kovin monta, eikä Alexiakaan tiedä ketään muuta itsensä lisäksi, ellei lasketan hänen edesmennyttä isäänsä. Preternaturaleilla on kyky tehdä supernatururaleista, eli vampyyreista ja ihmissusista, tavallisia kuolevaisia ihmisiä koskettamalla heitä. Vaikutus toki on vain väliaikainen ja kestää ainoastaan kosketuksen verran, mutta silti useat yliluonnolliset olennot pelkäävät sieluttomia.

Eräissä juhlissa Alexian epäonneksi hänen kimppuunsa hyökkää rekisteröimätön vampyyri, joka ei tunnu tietävän Alexian sieluttomuudesta. Siitä seuraa monenlaista sotkua, jota hän alkaa selvittää Lontoon ihmissusilauman alfan lordi Macconin kanssa. He saavat selville, että Lontoossa on havaittu useita rekisteröimättömiä yliluonnollisia olentoja. Joku muuttaa ihmisiä ilman vaadittavaa byrokratiaa.

Alun perin luin tämän kirjan mangaversion. Bloggauksessa kommentoin, että haluan lukea myös kirjan, sillä haluan tietää, miten manga ja kirja poikkeavat toisistaan. Pakko todeta, että umaga on hyvin uskollinen alkuperäistekstille. Ei mitään elokuvista turhan tuttuja kummallisia ratkaisuja. Toki mangassa kohtaukset ovat vähän lyhyempiä eikä kaikkia kirjan keskusteluja ehditä keskustella sarjakuvan sivuilla, mutta yleiskuva on onnistunut. Kirja luonnollisesti selittää Gail Carrigerin luoman maailman paljon yksityiskohtaisemmin, minkä huomaa jo siitä, kuinka erillä tavalla referoin kirjan ja mangan alkuasetelman.

Mangan lukeminen auttoi minua kirjan kanssa, sillä välillä kirjan englanti on sen verran vanhahtavaa, että oli vaikea pysyä mukana. Kieli tuskin tuottaa ongelmaa niille, jotka ovat haarjaantuneita englannin kielen käyttäjiä, mutta minun piti välillä turvautua sanakirjaan. Vaikka kieli olikin vanhahtavaa, nautin siitä suunnattomasti. En ole vielä lukenut kovin monta steampunk-romaania, mutta ne mitä olen lukenut, ovat harmikseni olleet melko modernia kieltä. Soullessissa kaikki sanotaan ihanasti hienoin sanakääntein. Tämänhän voi ottaa ihan kielitreeninä ja sanavaraston kartuttamisena!

Kivan kielen lisäksi kirjassa viehätti luonnollisesti sen viktoriaanisuus. Kaikki on omalla tavallaan hyvin jäykkää, mutta koska soppaan on heitetty yliluonnollisia olentoja, kummallisilta tilanteilta ei tulla välttymään. Alexia yrittää hoitaa asiat kuten kunnollisen, sivistyneen ja kohteliaan neidin tulee toimia, vaikka hän ei olekaan kaikista yhteiskunnan normeista täysin samaa mieltä. Alexian jalat pysyvät maassa. Hänen asenteensa on melko ihailtavaa. Hän on etääntynyt perheestään ja saa jatkuvasti kuulla syntyperästään, naimattomuudestaan ja nenästään, mutta hän ei anna noiden asioiden lannistaa häntä, vaan hän tekee sen, minkä näkee oikeaksi ja välttämättömäksi.

Soulless on varsin mukavaa luettavaa. Erittäin piristävää steampunkia. Alku saattaa olla vähän kankea, mutta loppua kohti tarina todella vetää mukaansa. Yhtäkkiä huomaa menettäneensä ajan tajun ja lukeneensa viimeiset sata sivua. Mielestäni Soulless ei kyllä ole sarjan paras osa, sillä se ei annan vastauksia kaikkiin kysymyksiin. Tarina lähtee liikkeelle vähän niin kuin jostain puolesta välistä, jolloin hahmot jo tuntevat toisensa ja asioita on ehtinyt tapahtunut, joten lukijana meni jonkin aikaa hahmottaa, missä mennään. Olen lukenu mangaa kolme osaa (enempää ei ole ilmestynyt) ja kirjasarjaa eteenpäin toisen osan verran. Changelessissa tuntuu olevan selkeämpi ja kiinnostavampi juoni ja maailma saa enemmän taustoitusta. Lukija tutustuu maailmaan samaa tahtia kuin Alexia oppii uutta. Mutta siitä sitten enemmän Changelessin postauksessa.

4 kommenttia:

 1. Minua houkuttaa tämä sarja todella kovasti! Viktoriaanisuus ja steampunk ovat viime aikoina alkaneet aina vain enemmän kiinnostaa ja tähän sarjaan tutustuisin aivan erityisen mielelläni. Onneksi minulla on kesäksi useampi steampunk-kirja luettavaksi, että pääsen tutustumaan genreen paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin odottaa hyllyn reunalla ainakin Scott Westerfeldin Leviathan, joten lisää steampunkia on tiedossa. Muitakin saman genren kirjoja saa vinkata, tunnun löytävän hyviä, lukemisen arvoisia aika heikosti.

   Poista
 2. Ehkäpä luen syksyllä Changelessin bloggauksesi rohkaisemana, sillä Soulless jäi minulle vain ihan hyväksi lukukokemukseksi enkä sitten ole saanut aikaiseksi lainata Changelessia kirjastosta, koska on koko ajan ollut muita vielä houkuttavampiakin kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa! Changeless oli oikein mainio! Koitan blogata siitä mahdollisimman pian, jotta voin vakuttaa sinua enemmän siitä, että se kannattaa lukea :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...