keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Wonderstruck

Kirjoittanut & piirtänyt: Brian Selznick
Sivuja: 629
Kieli: englanti

Monille Brian Selznickin jutut saattavat olla tuttuja Hugo Cabretin elokuvan muodossa. Elokuva perustuu ihastuttavaan kirjaan, jossa Hugon tarina on kerrottu pääsääntöisesti lyijykynäpiirroksin, vain pienen tekstimäärän avulla. Luin (tai oikeastaan katselin) kirjan läpi muutama vuosi sitten ja nyt ilokseni löysin Selznickin toisen kirjan, joka on toteutettu samalla tekniikalla. Hyvä kirja niitä päiviä varten, jolloin haluaisin lukea jotain, mutta ei oikeastaan jaksaisi lukea.

Huomasin nopeasti, että Selznickillä vaikuttaa selvästi olevan erityinen kiinnostuksen kohde. Hugo Cabret käsitteli elokuvien syntyä ja Wonderstruck jatkaa elokuvien alkutaipaleen käsittelyä. Tarina kerrotaan kahdessa tasossa. Osa tarinasta sijoittuu vuoteen 1977, jolloin Ben-niminen poika löytää äitinsä jäämistöstä vinkkejä siitä, kuka hänen isänsä voisi olla. Ben lähtee New Yorkiin selvittämään, kuka hänen isänsä on. Toinen osa tarinasta sijoittuu vuoden 1927 New Jerseyyn, jossa Rose-niminen tyttö haaveilee tapaavansa kuuluisan näyttelijän Lillian Mayhewin.

Valitettavasti nämä kaksi näkökulmaa toimivat välillä vähän kehnosti, sillä näkökulma saattoi vaihtua kesken kohtausten, jolloin halusi vain hypätä jomman kumman yli, jotta pääsisi näkemään, miten toinen tarina jatkuu. Loppua kohden näkökulmat onneksi tasoittuvat ja tarinaan malttaa keskittyä paremmin.

Kiinnostavaa tarinan toteutuksessa on se, että molemmat päähenkilöt ovat kuulovammaisia. Lähes pelkin kuvin kerrottu tarina lisäsi tunnetta hiljaisesta maailmasta. Se toimii. Tarina sivuaa sitä, kuinka mykkäfilmien aikakauden loppuessa kuulovammaiset jäivät elokuvakokemusten ulkopuolelle, mutta se ei kuitenkaan ole tarinan pääjuju.

Enempää en viitsi paljastaa, sillä tarina ei ole oikeastaan kovin pitkä ja monimutkainen enkä halua spoilata. Mukana on muutama yllättävä juonenkäänne, mutta juonen sijaan minulle tässä tarinassa tärkeintä on se, miten se on kerrottu. Kuvat ovat mielestäni kauniisti piirretty ja ne on sujuvasti liitetty yhteen.

Tässä muutama esimerkki:

2 kommenttia:

 1. Yritin lukea Hugo Cabretia ennen kuin elokuva ilmestyi (eli siitä on ainakin 4 vuotta), mutta jostain syystä jätin kirjan kesken. Nyt ihmettelen miksi, sillä laittamiesi kuviesi perusteella tämä tyyli vaikuttaa oikein mainiolta. Harmi vain, että meidän kirjastossa olen Selznickin muita kirjoja, tämä vaikuttaa mielenkiintoisemmalta kuin Hugo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni elokuvasta on vähän päälle kaksi vuotta.

   Kannattaa kyllä lukea näitä, piirustustyyli on kivaa!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...