torstai 26. kesäkuuta 2014

Alshain

Kirjoittanut: J. Pekka Mäkelä
Sivuja: 301 + liitteet
Kesän lukuhaaste 5/14

Alshain on romaani, jossa ihminen on levittäytynyt avaruuteen. Tarina sijoittuu Alshain-tähteä kietävälle planeetalle, joka sijaitsee viidenkymmenen valovuoden päässä Maasta. Planeetta, Terratertia, on ollut suurimman osan ajastaan täysin jään peitossa, mutta Alshain-tähden ehdittyä elämänsä viimeiseen vaiheeseen, kuolevaan jättiläiseen, on planeetta alkanut sulaa ja paljastanut ihmiselle elinkelpoista maata. Suurin osa planeesta on vettä, ja saarilla asuu vain noin pari miljoona ihmistä, mutta planeetalla on silti jo oma värikäs historiansa. Elämää planeetalla seurataan viidestä eri näkökulmasta. Maasta saapunut siirtolainen eli maalainen, vammautuneen miehen morsian, vanha mies, poliisi ja merentutkija pääsevät kukin vuorollaan ääneen.

En oikein tiedä, mitä mieltä olen tästä kirjasta. Kirjaa oli äärimmäisen mielenkiintoista lukea, sillä halusin tietää kaikki pienet yksityiskohdat, miten elämä planeetalla erosi Maan elämästä. Siellä on erilaista ravintoa, johon maalaisen siirtolaisen on pakko totuttautua ennen kun voi asettua sinne kunnolla asumaan. Sen vuosi kestää yli kolme kertaa pidempään kuin Maan vuosi ja kuukausiakin on 24. Elämä ei ole kunnolla levittäytynyt maan pinnalle, vaan lähes kaikki löytyy meren alta, mutta silti siellä asuvat ihmiset tuntuvat pelkäävän merta. Karu, puuton maasto tuntui kirjaa lukiessa ahdistavalta, sillä luonnon läsnäolo on aina ollut minulle tärkeää. En haluaisi muuttaa Terratertialle.

Kiinnostava miljöö ei kuitenkaan tuntunut riittävän. Olin kirjan alussa todella innoissani kaikesta, sillä ensimmäisessä näkökulmassa alettiin luoda mysteeriä, jolle toivon saavani kunnon ratkaisun kirjan edetessä. Jotenkin ratkaisua ei kuitenkaan koskaan tuntunut tulevan, ei ainakaan minua miellyttävällä tavalla. Vaikka eri näkökulmat kietoutuvat todella kiinnostavasti yhteen, joskus muiden näkökulmien hahmoja saattoi bongailla jopa rivien välistä, jäi mielestäni liian moni asia vähän keskeneräiseksi. Viimeisen näkökulman kohdalla minun piti päivitellä kavereilleni sitä, kuinka eriskummallisen suunnan tarina on ottanut. No, ehkä joku toinen tykkää lopun suunnasta enemmän. Omalla tavallaan siinä oli järkeä, vaikka se olikin mielestäni aika korkealentoinen. 

Toisaalta, kirjailija kertoo liitteissä, että kirja on muodostunut pikku hiljaa yksittäisistä novelleista, jotka hän päätti kytkeä toisiinsa. Tämä tieto olisi ehkä pitänyt olla jo kirjan alussa, jotta olisin voinut lukea kirjaa vähän eri näkökulmasta. Lukiessani odotin, että ensimmäisessä näkökulmassa alkanut mysteeri saisi selvää jatkoa seuraavassa näkökulmassa, mutta toisin kävi. Välillä jopa ihmettelin, oliko joku näkökulma edes tarpeellinen. Mitä uutta se toi sen maailman kuvaukseen? Lisähämmennystä loi myös takakansiteksti, joka lupasi erään tapahtuman vaikuttavat radikaalisti jokaisen hahmon elämään, mutta mielestäni se oli loppujen lopuksi varsin pieni asia.

Kaiken tämän kritiikin jälkeen on kuitenkin todettava, että kirja on varsin mukavaa luettavaa, vaikka en olekaan kovin tottunut scifin lukija. Parhaiten kirja toimi eräänlaisena kurkistusikkunana toiseen maailmaan ja sen elämään monenlaisesta näkökulmasta. Miten maasta muuttanut siirtolainen suhtautuu siihen? Entä polisii? Entä maalaisen jälkeläinen, joka on kuitenkin elänyt koko elämänsä sillä planeetalla?

Tämä on ostettu kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...