torstai 31. heinäkuuta 2014

Every Day

Kirjoittanut. David Levithan
Sivuja: 371
Kieli: englanti
Kesän lukuhaaste 8/14

Olen juuri saapunut Lontoosta kotiin. Siellä, kirjaholisti kun olen, piipahdin luonnollisesti muutamassa kirjakaupassa. Päädyin hankkimaan kaksi David Levithanin kirjaa, koska metrotunnelit mainostivat häntä ja koska olen lukenut hänen tuotantoaan aiemmin. En muistanut itse ottaa kuvaa metrotunnelien mainoksista, mutta pikaisella googlauksella sellainen kuitenkin löytyy, joten kiinnostuneet voivat kurkistaa tänne.

Every Day kertoo 16-vuotiaasta A:sta, joka  herää joka aamu uudessa kehossa, jonka elämää hänen täytyy yrittää elää iltaan saakka, kunnes hän voi mennä taas nukkumaan ja herätä jälleen kerran uudessa kehossa. Tätä on jatkunut hänen koko elämänsä ajan. Hän ei tiedä, miksi niin käy, mutta hän on sopeutunut ajatukseen. Hän on oppinut lukemaan ihmisiä nopeasti ja käyttäytymään kuten hänen oletetaan. Monien virheiden kautta hän on oppinut navigoimaan päivien läpi niin, että sotkee isäntäkehon elämän totaalisesti.

Vaikka A onkin elänyt 5994:n kehon kautta hyvin kirjavaa elämää, pitkät ihmissuhteet ovat jääneet häneltä kokematta. Se ei A:ta oikeastaan haittaa, sillä hän uskoo elämänkokemuksensa olevan laajempi kuin kenelläkään muulla.

Kaikki kuitenkin muuttuu, kun hän herää Justinin kehossa. Justinilla on tyttökaveri, Rhiannon, ja nopeasti A huomaa, ettei Justin ole kovin mukava Rhiannonille. Hän päättä tarjota Rhiannonille yhden täydellisen päivän ja käyttäytyy täydellisen poikaystävän tavoin. Päivän lopussa hän on taas valmis heräämään uudessa kehossa, jättäen Rhiannonin vain yhdeksi niistä tuhansista henkilöistä, jotka hän on tavanut.

Pian hän huomaa ajattelevansa Rhiannonia useasti. Hän huomaa haluavansa viettää Rhiannon kanssa enemmän aikaa kun vain yhden päivän.

Luin Every Dayn todella nopeasti. Aloitin eilen metrossa lentokentälle, jatkoin lennoilla ja luin kirjan loppuun tänä aamuna. Tämä on kirja, jota en voinut laskea käsistä. Kerrankin takakannessa oleva suositus pitää paikkaansa: "I didn't just read this book - I inhaled it." (Jodi Picoult) Sivut kääntyivät huomaamatta, kun halusin koko ajan tietää, mitä tapahtuu seuraavaksi. Vaivaton teksti mahdollisti nopean tahdin. Halusin aina lukea seuraavan luvun, sillä halusin tietää, minkälaisessa kehossa A tällä kertaa herää.

Kirja on minusta äärimmäisen mielenkiintoinen. Se on tavallaan hyvin realista nuortenkirjallisuutta, jossa amerikkalaiset teini-ikäiset yrittävät selvitä elämästä, mutta siinä on silti pieni yliluonnollisuuden elementti, joka ei kuitenkaan tunnu lainkaan yliluonnolliselta. Kirjan aikana tutustutaan neljäänkymmeneen erilaiseen teini-ikäiseen. Ihailin Levithanin kykyä keksiä erilaisia nuoria ilman että heidän erilaisuutensa tuntui väkinäiseltä. Vaikka kirjan romanttinen juoni monesti keskeytyi kun päähenkilö ajautui isäntäkehonsa elämän riepottelemaksi, erilaisista perheistä oli silti hauskaa lukea. Kirja antaa yllättävän paljon ajateltavaa.

Pitäisin tätä täydellisenä kirjana, jos loppu olisi vähän erilainen. Tai oikeastaan, en muuttaisi sitä kokonaan, ainoastaan vähän laventaisin. Kirjan loppupuolella aloin olla huolestunut, sillä sivuja tuntui olevan hyvin vähän, mutta kysymyksiä paljon. Kirja ei lopulta vastaa kaikkiin kysymyksiin. Eihän sen tarvitsekaan vastata kaikkiin, mutta edes muutama lisävastaus olisi ollut kiva.

Ehdin jo innostua huomattuani, että tästä kirjasta on tulossa jatko-osa nimeltään Rhiannon, mutta ilmeisesti se vain kertoo tapahtumat Rhiannonin näkökulmasta. En tiedä, haluanko edes lukea sitä. A:n elämä kiinnostaa minua enemmän, enkä edes halua lukea samaa tarinaa uudestaan, vaan haluan tietää, miten kaikki jatkuu. Kirjan lopussa paljastetaan kutkuttavia asioita, joista olisin halunnut lukea lisää.

Tai kenties haluankin tietää, mitä kaikkea Rhiannon ajattelee. A käyttäytyy välillä erittäin vaativasti häntä kohtaan eikä tunnu ymmärtävän, että koko ruumiinvaihtojuttu voi olla Rhiannonille erittäin hämmentävää. Aika näyttää, luenko jatkoa, mutta ainakin ensimmäinen osa oli sen verran hyvä, että toivon mukaan luen sen joskus uudestaan.

BINGO!
Tämä kirja on saanut YALSA Best Fiction for Young Adults (Top Ten) (2013) -palkinnon.

4 kommenttia:

 1. Onnea bingosta! Ja kiitos tästä postauksesta, kirjailija on minulle aivan tuikituntematon, mutta nyt ainakin tämä kirja meni suoraan lukulistalle. :)

  VastaaPoista
 2. Aion lukea mahdollisimman paljon David Levithanilta, mutta jostain syystä en ole ollut erityisen innostunut tästä. Nyt kiinnostukseni kuitenkin heräsi, taidan kaivaa kirjan käsiini piakkoin! :) (Niin ja onnittelut vielä bingosta!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en oikeastaan ollut kuullut tästä kirjasta ennen kun törmäsin Lontoossa mainoksiin ja kirja osui kaupassa silmään. Suosittelen kyllä todella paljon.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...