tiistai 15. heinäkuuta 2014

Finncon 2014 - lähes perinteikäs käsintehty raportti

Viime vuoden käsin kirjoitettu Finncon-raporttini keräsi ihan mukavasti palautetta, joten päätin tänä vuonna tehdä samoin.

Vihkoon raapustelu toimi kaverin korvikkeena, sillä olin conissa jälleen kerran ilman seuralaista. Sen sijaan, että olisin kertonut kaiken mieleen tulevan kaverille, kirjoitin ne paperille. Nämä 19 skannattua sivua eivät ole millään tavoin laadukasta journalismia, vaan pikemminkin henkilökohtaisia muistiinpanoja, jotka lakkaavat olemasta henkilökohtaisia sillä sekunnilla kun painan julkaise-nappia.

Muutamaa kumitusta (suttuja ja kirjoitusvirheitä) ja värien säätöä lukuun ottamatta skannaukset ovat alkuperäisessä tilassa. Jonkin verran tosin lisäsin öökkösten pisteitä, sillä näköjään ne tuppaavat minulta unohtumaan, kun kirjoitan käsin.


Nyt kun jälkikäteen luin tuota tekstiä, päällimmäisenä silmiini osui valitus kuumuudesta ja panikointi siitä, etten puhunut kenellekään. Nuo asiat ovat jääneet vaivaamaan. Vaikka ohjelma olikin kiinnostavaa, minulla oli koko ajan epämukava olo kuumuuden takia ja välillä pelkäsin pyörtyväni, sillä tuntui, ettei tilassa ollut tarpeeksi happea.

Ohjelman kanssa tuntui taas käyvän niin, että kaikki kiinnostava tapahtui juuri siellä missä itse en ollut. Yritin kyllä olla aktiivinen ja mennä erilaisiin ohjelmiin ja olin jopa menemättä Johnlock-paneeliin ja yhteen LGBT-paneeliin, koska olen ollut sellaisissa jo niin monta kertaa, että halusin kuunnella vaihteeksi jotain muutakin. Tweettien perusteella juuri ne, joista jäin pois, vaikuttivat mahtavilta. Tosin tweettasin itsekin, että ehkä tämä on vain somen luomaan illuusiota, ehkä paneelit muuten olivat puhelinluettelon ääneenlukemista, mutta siellä sanottiin kaksi hauskaa asiaa, joista some sitten räjähti.

Iso moka Finnconin järjestämisessä tänä vuonna oli ehdottomasti ohjelmakuvausten puuttuminen lehtisestä. Käytävillä ilmoitustauluilla oli tarkemmat kuvaukset, mutta niitä oli vaikea mennä lukemaan kesken paneelin. Kiireiden takia en ollut ehtinyt perehtyä ohjelmaan kovin tarkkaan etukäteen, joten minun piti melkeinpä veikata nimen perusteella, mikä kuulostaa kiinnostavalta. Sen takia minulla jäi muun muassa väliin Bimbopaneeli - The final cunt down ja Definitiinen definitiivinen, jotka jälkikäteen ajateltuna kuulostivat hauskoilta ohjelmanumeroilta, joissa olisin halunnut olla paikalla, mutta joiden sisältöä en voinut nimien perusteella arvata.

Opin myös tästä conista sen, että ehkä seuraavalla kerralla voisin perehtyä kunniavieraisiin vähän paremmin. Usein en ole koskaan ennen kuullutkaan kunniavieraista (mitä se kertoo minusta, kun en tiedä kunniavieraita?) mutta tällä kertaa tiesin Scott Lynchin ja Hannu Rajaniemen. Nämä vieraat ovat olleet tiedossa jo pitkään. Olisin ehtinyt lukea pari Rajaniemen kirjaa ja lukea Lynchin kirjan uudestaan. En kuitenkaan ollut tehnyt sitä, joten ei ollut mitään mieltä mennä heidän paneeleihinsa, sillä en tiedä/muista heidän teksteistään mitään. Conista tulisi varmasti paljon antoisampi, jos perehtyisi kunniavieraisiin etukäteen.

Kaiken tämän negatiivisuuden jälkeen pitää kuitenkin vielä sanoa, että en kadu, että osallistuin Finnconiin tänäkin vuonna. Kiinnostava ajateltavaa, samanhenkistä fandom-porukkaa ympärillä. Kyllä on mukava päästä välillä sellaiseen seuraan, jossa ei katsota oudosti, teki mitä tahansa.


Eija Lappalainen, J. S. Meresmaa, Helena Waris, Anu Holopainen ja Magdalena Hai Tarina, joka ei mahtunut yhteen kirjaan -paneelissa

Juontoa Kaksintaistelulle viimeisestä roskakirjailijan tittelistä.

Raakaa aseistettua väkivaltaa.

Hannu Rajaniemi, Tiina Raevaara Johanna Sinisalo ja Jukka Halme Faktan ja fiktion suhteessa.


Jonotusta Hannu Rajaniemen nimmarointiin

Päätöstilaisuus

Kirja-antia spefi-kirpparilla.

Pinssien joukossa oli useita helmiä.

Omat ostokseni. Katri Alatalon Karnin Labyrintti, tietokirjat Kummallisen kirjoittajat, Miisa Lopperin sarjakuva Gore ja sen mukana tullut kaupanpäällinen ja Myrtnain kirjanmerkki.

Karnin labyrintti ja kirjanmerkki ovat jo päässeet käyttöön.

14 kommenttia:

 1. Kuuma tosiaan oli ja luentosaleissa oli tosi tukalaa! En tiedä miten selvisin, mutta ruokatauon pito ja runsas juominen varmaan auttoivat. Molempina päivinä oli kyllä ohjelmien päättymisen jälkeen hirveä väsy ja nälkä.

  Minä missasin kans kunniavieraat aika lailla kokonaan. Pitäisi joku vuosi perehtyä enemmän heihin, mutta valitsen ohjelmistosta aina kirjoittamiseen liittyvät/fanitusjutut, joten ne vaan menevät päällekkäin.

  Huikkaa kuule seuraavan kerran blogissa etukäteen osallistumisestasi (onko sitten seuraavana kirjamessut?) niin treffataan! Onhan se mukavampi pyöriä näissä porukalla. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin suunnitellut ruokapuolen hyvin huonosti, mulla oli mukana banaaneja, vettä ja karkkia. Niillä sitten elin iltaan saakka.

   Pitääpä seuraavan tapahtuman kohdalla pidellä enemmän ääntä. Toisaalta kirjamessuihin yleensä järkätään jotain kirjabloggaajienkin juttuja aktiivisemmin.

   Poista
 2. Minullekin saa huikata jos kaipaa joskus con-seuraa ja olen samaiseen tapahtumaan menossa, olen tosi kiltti enkä pure ja minulle saa kommentoida. :-) Tuolla saleissa oli tosiaan tukala ilma. LGBT-paneeli tosiaan täyttyi harmillisen nopeasti, se olisi ansainnut isomman salin, sillä moni yritti vielä sisään senkin jälkeen, kun täynnä-lappu oli laitettu oveen. En tahdo kääntää veistä haavassa tai mitään, mutta se oli kyllä kiinnostavin tuon aihepiirin paneeli jossa olen ollut, kiitos panelistien asiantuntemuksen. Tein aika paljon muistiinpanoja, joten tulen varmaan raportoimaan blogissani heti kun jaksan raportin kirjoittaa. Con-viikonloppu imi mehut aika tehokkaasti, vaikka olikin antoisa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, saavuin LGBT-paneeliin muistaakseni vähän ennen kun se alkoi ja jo silloin ovessa oli täynnä-kyltti. Odotan siis raporttiasi :)

   Poista
 3. Ihana postaus! =D Sinulla on kiva käsiala ja nuo piirustukset ovat niin suloisia, olet taitava!

  VastaaPoista
 4. En ole Finnconissa koskaan ollut, en ole "uskaltanut" mennä vaikka se pari vuotta sitten (viime vuonna, koska?) olikin täällä Tampereella. Muistiinpanosi tuovat tapahtuman todella hienosti eloon! Jos vaikka sitten ensi vuonna uskaltautuisin jopa mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna kriiseilin Finnconista (se oli Helsingissä), kun ajattelin, etten uskalla mennä sinne, mutta menin kuitenkin ja oli kiva. Kannattaa uskaltautua!

   Poista
 5. Ihanan kiehtova tuo käsintehty reportaasi! :)

  Minäkin olin paikalla enkä bongaillut kuin valmiiksi tuttuja ihmisiä. Samat pinssit oltiin näköjään bongattu. ;) Ja kiva oli lukea selostustasi niistäkin paneeleista, joissa en itse ollut.

  Paikkana tuo ei tosiaan ollut mikään optimi (vaikka mahtavaa, että välillä Jyväskyläänkin saadaan tapahtumia!), kun pikkusaleissa loppui ilma ja isoissa oli järkyttävän kylmä. Hyvä tapahtuma oli silti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, isossa salissa oli tosiaan kylmä. Sitten siitä muodostui hämmentävä tunnelma kun oli kylmä-kuuma ja huono happi.

   Poista
 6. Ihanat muistiinpanot! :) Mä kyllä tunnistin sut ja yritin vilkuttaakin, mutta en tiedä huomasitko ;) Finncon on kyllä aina sellanen tuttujen ohijuoksumaratooni, ettei mitään rajaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinkin vilkutuksen, se oli iloinen yllästys :) Muistaakseni vilkutin takaisin, mutta saattoi käydä niin, että ele ei ollut tarpeeksi näkyvä.

   Poista
 7. Osuttiin sitten kolmeen samaan ohjelmaan koko viikonlopun aikana. Tiesin Twitterin perusteella, että olet paikalla, mutta en nähnyt sinua edes niissä missä oltiin yhtäaikaa. Olen sokea. Pääsin kuiten näköjään päätöstilaisuuskuvaasi :) (eka rivi, vas. poninhäntä). Mainitsemasi painotukset jäi minulta huomaamatta, kun kuuntelin eri keskusteluja. Suomi-kirjailijoiden paneelit jätin vähälle, innostuin niistä nyt vähemmän kuin edellisenä vuonna. Saleissa oli tosiaan kuuma, mutta johtuikohan siitä, että istuin aina ekassa rivissä, jolloin hapen määrä oli siedettävä.

  Minulla oli mukana iPad, jolla pääsin Finnconin mobiiliohjelmaan. Sieltä sai ajantasaisemmin tietoa ohjelmista ja näki kuvauksetkin. Ohjelmalehtistä käytin lähinnä viuhkana.

  Ensi vuonna Archipelaconissa? Minulta saattaa jäädä kirjamessut väliin syksyllä, jos ketään itseäni kiinnostavaa kirjailijaa ei tule vierailulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin sunnuntaina valeasussa ;) Eli laitoin hiukset kiinni kamalan helteen takia. En yleensä pidä hiuksia kiinni ja uskon, ettei oma äitinikään tunnistaisi minua hiukset kiinni, jos tulisin satunnaisesti vastaan.

   Minusta tuntuu, että näin sinut kerran vilaukselta jossain, mutta olit niin kaukana, etten ehtinyt tulla moikkaamaan, kun jo olit kadonnut. Näin sitä käy, kun on kamalasti porukkaa joka paikassa.

   Oli mullakin älypuhelin, mutta sen pienehkön näytön tökkiminen paneelien aikana ei erityisemmin houkutellut, iPadilla varmaan onnistui paljon paremmin ohjelman selaus.

   En vielä tiedä, olenko menossa Archipelaconiin, sillä sinne pitäisi varata majoitus ja kulkeminen muutenkin voi olla vaikeaa. Pitänee sumplia ja tutkia ja katsoa, onko siellä edes kiinnostavaa ohjelmaa. Turun kirjamessuille olen melko varmasti menossa, Helsingistä en tiedä.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...