lauantai 12. heinäkuuta 2014

Ritarin ansio (Keskilinnan ritarit II)

Kuva kustantamon sivuilta
Kirjoittanut: J. S. Meresmaa
Sivuja: 93 
(tosin en nyt näistä e-kirjoista tiedä, ainakin minun lukijani heittää sivunumerot ihan kummallisesti)
Arvostelukappale

Jos kirjan lukeakseen täytyy tapella jumittuvan tietokoneohjelman takia ja itse tekstikin täytyy lukea tietokoneen näytöltä, koska ei ole tehnyt mieli investoida 50-150€ lukulaitteeseen, täytyy olla aika kova halu päästä lukemaan kyseinen kirja. En ole tottunut lukemaan pitkiä tekstejä tietkoneen näytöltä, jossa ruutu on liian kirkas. Olen tänään ollut Finnconissa kuuntelemassa paneelia e-kirjojen vallankumouksesta. Teoriatasolla liputan täysillä e-kirjojen puoleen, mutta itse valitsen aina mielummin paperisen version, jos se vain on saatavilla. Sellainen ei ole mahdollista tämän sarjan kohdalla, joten siksi minun täytyi lukea Ritarin ansio edellisen osan tavoin junassa ja toivoa, ettei takana istuva henkilö kurki olkani takaa juuri silloin kun meneillään on kahden miehen välinen yksityiskohtainen seksikohtaus.

Noniin, pienen ininän jälkeen itse kirjaan. Ritarin ansio on siis jatkoa Aseenkantajan kunnialle, jonka luin vähän alle vuosi sitten ja josta tykkäsin. Minusta kuitenkin tuntuu, etä tykkäsin Ritasin ansiosta enemmän. En oikeastaan muista Aseenkantajan kunniasta kovinkaan paljon ja pelkäsin, että se haittaa lukemista, mutta Ritasin ansio tuntui kertaamaan sopivasti kaikki pääpointit, joten pysyin taas juonessa mukana. Ritarin ansiossa huomasi myös olevani kiinnostuneempi siitä, mihin tarina on menossa. Ensimmäisessä osassa esiteltiin tilanne, toisessa osassa tuntui, että nyt päästään itse asiaan.

Ensimmäisen osan draamailusta ollaan päästy eroon ja sekä Konno että Jehrem tuntuvat päässeen yli toisistaan. Vai ovatko he? Jehrem palaa Keskilinnaan selvittämään isänsä ja entisen aseenkantajansa outoa kuolemaa, vaikka hänet onkin karkoitettu sieltä. Hän sattuu väärään paikkaan väärään aikaan ja joutuu pahaan pulaan. Kotona tylsää arkistoijaelämää viettävä Konno saa kuulla ongelmiin joutuneesta Jehremistä ja päättää mennä auttamaan entistä isäntäänsä.

Ritarin ansio tuntuu puhtaalta seikkailukertomukselta, jossa on mausteena mustasukkaisuutta, sanomatta jääneitä sanoja ja muuta ihmissuhdedraamaa. Juuri seikkailukertomuksena minä haluankin Keskilinnan ritarin lukea. Tuntuu oikeastaan virkistävältä, että seikkailukertomus jaksaa vetää mukaansa, sillä minusta tuntuu, että suuri seikkailujen viehätys on tainnut jäädä lapsuuteen. Nyt kuitenkin huomasin jännittäväni, miten Jehrem saadaan pelastettua ja kuka onkaan kaiken takana.

Pienoisromaanin mitta tuntuu sopivan tälle tarinalle. En tiedä, olisiko samaa juonta mielekästä lukea pidempänä ja venytettynä. Ehkä siihen saisi lisää yksityiskohtia maailmasta ja hahmojen menneisyydestä, mutta tämä vähäisempikin määrä riittää. Erityisesti pidin tässä kirjassa kurvojen, jonkinlaisten ratsastettavien elukoiden kuvauksista. Tämä pieni yksityiskohta toi elävyyttä tarinan maailmaan ja se tuntui riittävän. 

Kuten J. S. Meresmaa tänään sanoi Finnconissa, Keskilinnan ritarit on hänelle jonkinlainen kokeilu siitä, onko hän kehittynyt kirjailijana sen verran, että kykenee kirjoittamaan suunnitellun trilogia ja vieläpä pienoisromaanin muodossa. Hyvin näyttää toimivan. Olisi vain mukavaa päästä lukemaan trilogian päätösosa mahdollisimman pian, sillä tarina jäi sen verran pahaan cliffhangeriin, että luulin ensiksi, että tiedostostani puuttuu viimeinen sivu. Jatkoa on luvassa ensi keväänä.

PS. Aloitan tällä bloggauksella uuden tagin blogiini. Pyytämätön arvostelukappale tarkoittaa kirjaa, jonka olen saanut arvostelukappaleena kustantamolta ilman pyyntöä.

Tämä on e-kirja.
Ei vieläkään bingoa. Miten tämä on mahdollista?

2 kommenttia:

 1. Pienoisromaani on minulle tuntematon konsepti (vielä :D), mutta tottahan se on, että turha venytys ei kannata.

  Mahtava bingo, mistä tuo on? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäbingo on täältä: http://lemasquerouge.blogspot.fi/2014/05/haasta-itsesi-kirjabingoon.html?showComment=1401542416481#c6466098560938304174

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...