keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Turun kirjamessujen tärpit

Kuva (x)
Ensi viikonloppuna suuntaan Turun messukeskukseen elämäni ensimmäisille kunnon kirjamessuille. Olen kerran ollut eräillä kirjamessuilla, mutta koska messut käsittivät yhden kirppisalueen ja yhden noin kymmenen tuolin rykelmän, jonka edessä pidettiin muutama haastattelu, voin omasta mielestäni väittää, että vasta nyt pääsen kunnolla tutustumaan messuelämään. Saa nähdä, mitä tykkään.

Erityisen kiinnostavaa minulle on se, että pääsen saman tien tutustumaan messuelämään myös pöydän takaa. Minut on nimittäin värvätty päivystämään TSFS:n ja Tutkan pöytään. Science fiction ja fantasia Turussa -osasto sijaitsee A-salin peränurkasta, paikalta A/17. Se löytyy kun kääntyy heti pääaulassa vasemmalle, jatkaa vaatesäilytyksen ohi ja suunnistaa A-hallin kauimmaista nurkkaa kohti. Näin minulle ainakin on kerrottu.

Science fiction ja fantasia Turussa -osasto tarjoaa sohvineen ja kahvi- ja teetajoiluineen lepopaikan spefisteille. Sieltä löytyy myös kirppispöytä (jonne itsekin kiikutin muutaman kirjan myyntiin), hauskoja rintamerkkejä ja joitain novelliantologioita. Paikalla voi myös liittyä TSFS:n jäseneksi messuhintaan.

Osastolla on vieläpä mahdollisuus päästä kahvittelemaan nimekkäiden henkilöiden kanssa, jos vain paikalle uskaltautuu. Suosittelen uskaltautumista, kirjailijoiden kanssa on kiva jutella :) Sinne ei edes tarvitse ilmoittautua ennakkoon, kuten esim. Finnconin kaffeeklatfcheihin on pitänyt.

Paikalle kannattaa ilmaantua näihin aikoihin:

Perjantai 3.10. klo 15.00-15.45. Anni Nykänen ja Tuuli Hypén
Lauantai 4.10. klo 13.00-13.45. J. S. Meresmaa ja Katri Alatalo
Sunnuntai 5.10. klo 14.00-14-45. Magdalena Hai ja Juha Jyrkäs

Niin, ja jos välttämättä haluaa varmistaa, että bongaa minut paikan päällä (ihka oikea kirjabloggaaja, iih!) niin osastolle kannattaa lipua tyylikkäästi perjantaina klo 14-15 ja sunnuntaina klo 13-15.

Turku Vartiovuorenmäeltä kuvattuna
Olen jonkin verran vilkuillut ohjelmaa ja nämä kiinnostavuudet ovat sattuneet silmään:

PERJANTAI 3.10.

Agricola-lava 

10.20-10.40 
Salla Simukka: Lumikki-trilogia (Tammi). Punainen kuin veri, Valkoinen kuin lumi. Musta kuin eebenpuu. Simukan kansainvälinen menestystrilogia koukuttaa niin nuoret kuin aikuiset. Haastattelijana Katariina Heilala.
Miksi: No koska Salla Simukka. Harmi, etten oikeasti tänne pääse, sillä olen vielä luennolla.

15.45-16.15
Tove 100! Muumi-kirjojen kuvat ja kieli –keskustelu. Osallistujina kuvittajat Sami ja Riina Kaarla ja Päivi Arenius (Tammi) sekä kääntäjä, kirjailija Sirke Happonen (WSOY ja kirjailija Tuula Karjalainen (Tammi). Haastattelijana Katariina Heilala.
Miksi: Ihan jokainen Tove-aiheinen ohjelma ei kiinnosta minua, mutta kuvista ja kielestä kuuntelen mielelläni jotain

Fiore-lava

16.10-16.40
Milla Paloniemi: Kiroileva siili –juhlakirja (Sammakko) & Anni Nykänen: Mummo 3 (Sammakko). Paloniemi ja Nykänen ovat maamme eturivin sarjakuvataiteilijoita. Haastattelijana Henry Lehtonen, Sammakko.
Miksi: Pitäähän nämä nyt katsastaa :) Seuraan Millan blogia ja olen lukenut myös Mummo-sarjakuvia.

Kuisti-lava

10.50-11.10 
Linnasta humisevalle harjulle. 50 parasta kirjaa (Avain). Aino-Maria Savolainen ja Katja Jalkanen Tiina Aallon haastateltavana.
Miksi: Kirjabloggaajia näkösällä!

11.10-11.30 
Kirja esineenä menneisyydessä, tänään ja tulevaisuudessa. Konservaattori Mait Luik, Åbo Akademi. Haastattelijana Inkeri Näätsaari.
Miksi: Kaikki mikä liittyy kirjaan esineenä, on mielestäni kiinnostavaa. Kirjoitin kulttuurihistorian lähdeharjoituksenkin mummoni vanhasta kirjasta esineenä.

Auditorio 1

15.50-16.30
Kuinka kirjailijaksi pääsee – ja mitä sitten tapahtuu. Kirjan tie kustantamossa. Keskustelemassa kustannuspäällikkö Anna-Riikka Carlson (WSOY), viestintä- ja markkinointijohtaja Katja Leino (Gummerus), kirjailija, runoyhdistys Nihil Interitin pj. Tommi Parkko sekä toimitus- ja kustannusjohtaja Mari Koli (Schildts & Söderströms), joka johtaa keskustelua. Suomen Kustannusyhdistys.

16.35-17.20
Tove 100! Muumit Rivieralla -animaatioelokuva. Tuottaja Hanna Hemilä ja ohjaaja Xavier Pickard kertovat elokuvasta, josta nähdään katkelmia. Handle Productions, Pictak Cie ja Ranskan suurlähetystö & Ranskan instituutti.

Eino

13.00-14.30 
Mutuhuttua vai punnittua puhetta? Paneelikeskustelu kritiikin tilasta. Minkälainen on kirjallisuuskritiikin tilanne muuttuvassa mediamaailmassa? Korvaavatko toiset juttutyypit kritiikin painetussa mediassa? Sisältävätkö kirjallisuutta arvioivat blogit mutuhuttua vai punnittua polemiikkia? Alustamassa ja keskustelemassa lastenkirjallisuuskriitikko, FT Päivi Heikkilä-Halttunen, kriitikko, FT Päivi Kosonen sekä kirjallisuusblogisti ja äidinkielenlehtori Penjami Lehto. Keskustelua moderoi Julia Litokorpi. Suomen arvostelijain liitto yhteistyössä TY:n kotimaisen kirjallisuuden opiskelijoiden kanssa.
Miksi: Mutuhuttu on yleisesti tunnettu sana kirjabloggaajien keskuudessa.

Suomen nuorisokirjailijat RY:n osasto

11.30 
SUOMALAISTA HISTORIAA NUORILLE Kirjailijat Maijaliisa Dieckmann ja Laila Kohonen kertovat, miksi ja miten kirjoittavat historiallisia kirjoja lapsille ja nuorille. Raili Mikkanen juontaa.
Miksi: Maijaliisa Dieckmann on syy nettinimimerkilleni


LAUANTAI

Fiore-lava

12.00-12.30 
Lastenkirjasta elokuvaksi. Kotimaiset lastenelokuvat ovat nousseet vuoden katsotuimmiksi elokuviksi. Lastenkirjan matkasta elokuvaksi keskustelemassa käsikirjoittaja, kirjailija Juuli Niemi sekä kirjailija, käsikirjoittaja sekä mm. Rölli-elokuvan ohjaajana tunnettu Taavi Vartia.

15.00-15.30 
Sosiaalinen media kirjailijan työssä. Anja Snellman keskustelee lukijoidensa kanssa mm. Facebookissa, Terhi Rannela osallistuu oman bloginsa ohella Grafomania-yhteisblogiin. Snellman ja Rannela keskustelevat sosiaalisen median merkityksestä kirjailijan työlle.
Miksi: Nuorena lähetin kirjailijoille sähköpostilla palautetta kirjoista. Nykyään on some. Kiinnostava aihe.

Sastamala-lava

13.15-13.45 
Punahilkka - Klassikkosatu, kerrottuna kuten aikuiset sen tuntevat ja kuten lapset tulevat sen muistamaan. Järjestäjä: Vammalan teatteri.

14.00-14.20 
Kirjailija Mauri Kunnas ja Sastamala. Mauri Kunnasta haastattelee Marko Vesterbacka. Kunnas signeeraa osastolla klo 13.30 ja 14.20.

Jukola

15.00-16.00 
Kirja kaupan päälle. Mitä on kirjailijuus nykypäivän markkinoilla? Kuinka kirjailijakuvaa luodaan? Brändäys ja kaupallisuus puheenaiheina Muusa ry:n seminaarissa. Keskustelijoina runoilija Heli Laaksonen, kirjailija Aki Ollikainen, kustannustoimittaja Jussi Tiihonen sekä tutkija Elsi Hyttinen. Seminaarijuontajina Iisa Tammisto ja Juha Väisänen. Muusa ry

16.00-16.30
Kirjoittamisen taide ja taito -kirjoittajakoulutusta käsittelevä paneelikeskustelu. TY:n luovan kirjoittamisen oppiaineen ensimmäisen oman julkaisun pohjalta keskustelevat kirjoittamisen jatko-opiskelija Emilia Karjula, tutkija Katja Keisala, tutkija, kirjallisuusterapiaohjaaja Päivi Kosonen, kirjailija Taina Kuuskorpi sekä kirjailija Iida Rauma. Keskustelua johtaa kirjailija, luovan kirjoittamisen yliopisto-opettaja Petri Tamminen. Atena & TY:n luovan kirjoittamisen oppiaine.
Miksi: Yritän parhaillaan päästä luovaan kirjoittamiseen sisälle. Tuttuja nimiä, sekä opettajina että oppikirjan kirjoittajina.

Suomen nuorisokirjailijat RY:n osasto

14.00 
KUVITTEELLISET KARTAT Miten luodaan fantasiamaailma? Mitä kuvitteellisen maailman maantieteessä täytyy ottaa huomioon? Voiko maailman heittää hatusta? Nuortenkirjailijat Magdalena Hai, Anne Leinonen ja J.S. Meresmaa keskustelevat kartoista ja maailmanrakennuksesta.

15.30 
FANTASIAN LÄHTEILLÄ Kirjailijat Katri Alatalo, Siiri Enoranta, Merja Mäki ja Sari Peltoniemi paljastavat Anu Holopaisen johdolla, mistä aiheita sikiää.

SUNNUNTAI

Fiore-lava

16.30-16.50 
Juba Tuomola: Viivi ja Wagner: Kyljys kainalossa (Otava). Viivin ja Wagnerin elämää nelivärisenä uutuusalbumina.Haastattelijana Topi Saavalainen.

Suomen nuorisokirjailijat RY:n osasto

10.30 
ILMESTYSKIRJAN TÄTI Kirjailija Anu Holopainen kauhutädin armoilla

14.00 
SARJOJEN PAULOISSA Pitkien sarjojen kirjoittajilla on usein viha-rakkaus-suhde luomiinsa henkilöihin. Herääkö murhanhimo sarjan osassa numero 21? Miten sarjan saa pysymään mielekkäänä? Tunnustuksia tekemässä Kirsti Kuronen, Tuija Lehtinen ja Anneli Kanto.

15.00 
BLOGIEN SYÖVEREISSÄ Kenelle kirjallisuusblogit on suunnattu, kuka niitä kirjoittaa? Pienen piirin polemiikkia vai virkeää kirjallisuusharrastuksen herättelyä? Keskustelemassa 
kirjailijat Magdalena Hai, Anu Holopainen ja Morren Maailma -blogin pitäjä Hanna Matilainen.
Niin muuten, pitäisikö tälläkin kertaa tehdä käsintehty raportti? Jaksaisikohan... Ohjelma näyttää sellaiselta, että joko juoksen joka paikassa (en edes ottanut tähän mukaan ihan jokaista ohjelmanumeroa, joka vaikutti kiinnostavalta) tai sitten luuhistun kaiken tekemisen äärelle ja istun koko messun kanttiinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...