keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Jouluksi kotiin

Kirjoittanut: Eero Korpinen
Sivuja: 94

Jouluksi kotiin on Eero Korpisen esikoisteos. Tätä aiemmin hän on kirjoittanut myös Ken vainajia muistelee -kokoelmaan novellin nimeltään Vainajan palmikko, josta olen bloggaukseni mukaan pitänyt kovasti. Sain Jouluksi kotiin -kirjan arvostelukappaleen, jonka päätin lukea sen näin sopivasti joulun alla ja julkaista jutun ajankohtaiseen aikaan.

Pienoisromaani kertoo karmivan tarinan tehtaanomistaja Smith J. Leedsistä ja hänen helikopterilentäjästään Hawkstonesta. Leedsin työntekijät haluaisivat palkankorotuksen, mutta Leeds ei koe pystyvänsä sitä antamaan. Hän lähtee kotiin rivakasti, vaikka sää on huononemaan päin. Helikopterimatka tyssää lyhyeen, kun alijäähtynyt vesi pudottaa kopterin maahan, keskellä Kanadan erämaata.

Leeds ja Hawkstone, kaksi toisilleen käytännössä tuntematonta miestä, joutuvat selviytymään lumimyrskyn läpi erämaamökkiin odottamaan pelastajia. Siellä odotellessa he joutuvat kohtaamaan monia henkisiä ja psyykkisiä ongelmia, ja ehkä myös jotain yliluonnollista.

Hieman alle sata sivua on mielestäni tälle seikkailulle oikein sopiva mitta. Mainittakoon tässä vaiheessa, että kirjan taitto on varsin tiivis. Vähän väljemmällä taitolla tarina olisi varmaan hieman yli satasivuinen. Noin sadan sivun seikkailuun mahtuu kaikki tarpeellinen toiminta ja sen verran taustoja, että huomasin välittäväni, mitä hahmoille tapahtuu, vaikka en oikeastaan pitänyt heistä kenestäkään, jos näin luonnetta pitäisi arvioida.

Mielenkiintoista on se, että kyseessä on suomalaisen kirjailijan teos, joka sijoittuu Kanadaan ilman että mukana on yhtään suomalaista hahmoa. Usein ulkomaille sijoittuvissa kirjoissa on edes joku Suomi-linkki. Oli ihan virkistävää lukea sellaista tekstiä, jossa ei Suomi-linkkiä, lukuunottamatta kirjoittajan kansalaisuutta.

Jäin miettimään kyllä sitä, miksi tarina on sijoitettu Kanadaan. Kenties helikopterilla paikasta toiseen lentävä suomalainen tehtaanomistaja olisi ollut liian kaukaahaettua? Henkilön olisi kyllä voinut sijoittaa helikopteriin monesta muustakin syystä. Kenties kirjoittajaa kiehtoi Kanadan rajut lumimyrskyt ja sen tarjoamat kauhuelementit? Kenties Kanadan erämaahan katoaminen on isompi ongelma kuin Suomessa katoaminen. Tarina on kaiken lisäksi sijoitettu 80-luvulle, joten kännyköillä avun soittaminen ei onnistu. Ei minua kyllä haitannut, että tarina oli sijoitettu Kanadaan, vaan pohdin erilaisia mahdollisuuksia, samalla tavalla kuin Leed pohti tarinassa, olisiko onnettomuutta tapahtunut, jos hän olisi lähtenyt liikenteeseen eri aikaan.

Enempää en oikein uskalla sanoa tästä tarinasta ilman että spoilaan kaiken. Luvassa on mukavasti soljuvaa tekstiä, jossa käydään läpi varsin yksityiskohtaisesti sitä, mitä ihmismieli ajattelee jouduttuaan erämaan armoille ja eristyksiin. Oikein viihdyttävää luettavaa, unohtamatta kuitenkaan karmivia hetkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...