torstai 15. tammikuuta 2015

RoutamieliKirjoittanut: Silja Susi
Sivuja: 346
Kustantanut: Torni Kustantamo

Heti alkuun on mainittava, että tämä kirja on arvostelukappale ja tunnen kirjailijan. Pyrin aina kirjoittamaan rehellisen bloggauksen, mutta mielestäni on myös rehellistä kertoa, että kyseessä on tuttuni kirjoittama kirja. Se saattaa vaikuttaa jonkin verran mielipiteeseeni.

Routamieli on tarina pojasta, jolle annetaan tehtävä. Hän elää Pohjolassa, jossa jumalat valitsevat lapset suojalukseensa. Routamielen suojelija on Tuonelan valtiatar Saala, mikä on harvinaista ja pelottaa joitain ihmisiä. Saalalla on Routamielen varalle suunnitelmia, jotka tietäjä kertoo hänelle. Hänen pitää nousta Pohjolan hallitsevaa soturiklaania vastaan voidakseen kitkeä sen pahat puolet pois. Ennen vallankumousta Roudan on matkustettava tuntureille kuuntelemaan jumalkaikua, jotta hän voisi ymmärtää jumalten tahtoa paremmin.

Eniten pidinkin tässä kirjassa alusta ja lopusta. Alussa maalaillaan Routamielen lapsuus ja nuoruus ja hänen rakkautensa päällikön veljentyttäreen Ranaan. Lähtö tuntureilla jumalkaikuja kuuntelemaan tapahtuu yllättävän vaivihkaa, vaikka siihen ollaan valmistauduttu jo jonkin aikaa. Jumalkaikujen kuuntelun aikana minä huomasin puutuvani, sillä tarina tuntuu junnaavan hetken paikoillaan. Kun vihdoin on aika aloittaa itse vallankumous, huokaisin helpotuksesta. Loppu on jälleen kiinnostavaa. Nautin juonittelusta ja siitä, ettei kaikki onnistu aivan niin kuin ollaan suunniteltu. Ihastuin varsinkin Ranaan, joka on muuttunut Roudan ollessa poissa ja joka tekee lopussa muutaman kiintoisan ratkaisun.

Olisin halunnut, että tarina olisi tasapainotettu hieman erillä tavalla. Keskivaiheen suvanto tuntui liian pitkältä. Alkua ja loppua olisi voinut venyttää lähemmäs keskiosaa. Tekstissä olisi voitu myös kiinnittää enemmän huomiota aikahyppyihin, jotka välillä tapahtuivat melko huomaamatta. Jouduin useasti palaamaan taaksepäin ja tarkistamaan, että missä vaiheessa tarina siirtyi talvesta kesään tai peräsi seuraavaan vuoteen.

Routamieli on eräänlaista fantasiaa, jossa tarina sijoittuu kuvitteelliseen maailmaan, mutta jossa ei välttämättä ole kauheasti taikuutta. Tämän kirjan kohdalla lukija saa mielestäni päättää, onko taikuus mukava vai ei. Kuvitteellinen maailma ei mielestäni edes tarvitse yliluonnollisia elementtejä, vaan maailman mielenkiintoisuus voi tulla sen yksityiskohdista ja poikkeavuudesta tuntemaamme historiaan.

Routamielen maailma on melko suomalainen, mutta siinä on myös sellaista ritariromantiikkaa, joka ei ehkä istu Suomeen täysin luonnollisesti. Tarinan maailma on sopiva sekoitus vähän kaikkea. Eurooppalaiseen perinteeseen otetaan mukaan Lappi, tunturit ja erämajat.

Samalla kuitenkin pohdin, onko tämä kirja enemmänkin fiktiivinen matkakertomus kun eeppinen tarina. Suurin osa kirjasta kuluu tien päällä. Vastaan tulee erilaisia porukkaa, osa jää mukaan pidemmäksi aikaa ja osa vain käväisee. Fantasiakirjojen tyyliin olisin kaivannut tätä kirjaa lukiessa karttaa, jonka avulla olisin voinut seurata, missä nyt mennään. Toisaalta kartan puute lisäsi kirjan maailman epätietoisuutta siitä, missä he tarkalleen ottaen sijaitsevat.

En ole pitkään aikaan lukenut tällaista kirjaa. Luin paljon samantyylisiä eeppisiä sankarikertomuksia yläasteikäisenä ja pidin niistä silloin. Veikkaisin, että tämä kirja voisi upota hyvin yläasteikäiseen. Samaan aikaan olen kyllä hieman epäileväinen, sillä kirjan keskivaiheessa on pitkiä pohdiskelevia kohtauksia tuntureilla ilman sen suurempaa toimintaa.

Muissa blogeissa:
Vaarna tykkäsi kirjan keskivaiheesta.
Lilan mielestä kirja jättää lukijan täyteläisen hiljaisuuden valtaan.
M. Carole sanoo, että Routamieli on paras kotimaisen fantasian edustaja, jonka hän on lukenut toviin.

2 kommenttia:

  1. Lukukokemus on kyllä jotenkin erilainen, kun tuntee kirjailjan ainakin jollain henkilökohtaisella tasolla. Vaikea selittää, miten, mutta on kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se aina jotenkin muuttaa lukukokemusta, ainakin kirjan alussa. Usein kuitenkin huomaan kirjan edetessä unohtavani itse kirjailijan ja luen itse tarinaa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...