tiistai 24. helmikuuta 2015

Eleanor & Park

Kirjoittanut: Rainbow Rowell
Sivuja: 325
Kieli: englanti

Rainbow Rowellin Fangirl, jonka luin viime kesänä, paljastui ennakko-odotuksistani huolimatta oikein mainioksi kirjaksi. Se oli kevyttä luettavaa, mutta se myös antoi yllättävän paljon ajateltavaa. Kirjailijasta innostuneena varasin hänen toisen nuortenkirjansa Eleanorin & Parkin kirjastosta. Sitä sainkin odottaa vaikka kuinka kauan ja kun kirjan lopulta sain käsiin, jo ensivilkaisulla huomasin sen olevan ruotsinkielinen! Voi surku! En ole vielä kunnolla sisäistänyt sitä, että asun kaksikielisessä kaupungissa, jonka kirjastossa on melko laaja ruotsinkielinen valikoima, joten olin unohtanut tarkistaa kirjan kielen varaushetkellä. Palautin kirjan harmissani ja päätin hankkia englanninkielisen version itselleni, sillä jostain syystä kirjastosta saa vain ruotsin- ja vironkielistä käännöstä.

Kirja saapui minulle ja aloin lukea sitä heti lukumaratonin jälkeen. Eleanor & Park oli minulle mysteeri. Olin kuullut siitä, tiesin sen olevan rakkaustarina, mutta muuta en tiennytkään. Siksi olinkin yllättynyt, kuinka raskas tarina se loppujen lopuksi on. Tyyli on edelleen kepeää ja helppolukuista, mutta riisutun kerronnan alta löytyy rankka tarina perheväkivallasta ja siitä, kuinka kortit eivät mene elämässä tasan.

Rankkoja aiheita keventää Eleanorin ja Parkin uskomattoman suloinen rakkaustarina. Se alkaa huomaamatta, vaivihkaa, niin lukijalle kuin kirjan henkilöillekin. Eleanor on koulun uusi tyttö, joka pukeutuu oudosti eikä tunnu noudattavan koulumaailman normeja. Park on syrjässä pysyttelevä poika, joka kokee, että hänen ainoa määrittelevä ominaisuutensa on hänen aasialaisuutensa, vaikka hän ei edes tiedä, miten olla aasialainen. Eleanor ja Park joutuvat koulumaailman tiukkojen sosiaalisten sääntöjen seurauksena istumaan joka päivä vierekkäin bussissa. Park lukee bussimatkan sarjakuvia, jotta hän voisi teeskennellä, ettei hänen vieressään istu ketään. Yhden bussimatkan aikana hän kuitenkin huomaa, että Eleanor lukee hänen olkansa yli.

Tämä kirja onnistui yllättämään minut. Aloin lukea söpöä romantiikkaa. Kyllä sitäkin löytyi, mutta loppujen lopuksi koin romanttisen juonen pelkästään sivuseikkana ja elin enemmän Eleanorin tarinaa. Hänen äitinsä on mennyt naimisiin väkivaltaisen miehen kanssa eikä mies meinaa sietää silmissään uuden vaimonsa lapsia. Eleanor joutuu elämään varpaillaan omassa kodissaan. Hänellä ei ole juuri mitään. Hän joutuu näkemään nälkää, peseytymään kylpyhuoneessa, jossa ei ole ovea, hänellä ei ole hammasharjaa eikä hänen kotonaan ole puhelinta. Kaiken lisäksi koulussa häntä kiusataan, jumppatunnilla hänen arkivaatteensa huuhdotaan alas vessanpöntöstä ja hänen koulukirjojansa sotketaan. Eleanorin huono tilanne sai kaiken sympatiani ja toivoin koko kirjan ajan, että asiat muuttuvat hänen kohdallaan paremmaksi.

Parkin perhetilanne on huomattavasti parempi. Hänen kauttaan päästään seuraamaan niin sanotun perinteisen ydinperheen ongelmia. Isä ei meinaa hyväksyä sitä, että Park haluaisi käyttää kajaalia, äiti ei meinaa hyväksyä sitä, että Park on iskenyt silmänsä niinkin epänaiselliseen tapaukseen kuin Eleanoriin. He kuitenkin ymmärtävät, että Park tykkää Eleanorista ja Eleanorin perhetilanne on huono, joten he antavat tytön viettää paljon aikaa heidän kodissaan.

Kirja on omalla tavallaan hyvin viaton, johtuen varmaan näkökulmasta. Kirjan aikuiset hahmot näkevät, minkälainen tilanne heidän naapurustossaan on, mutta teinit eivät välttämättä edes tiedä muusta. Se kaikki on heille arkea. He takertuvat niihin pieniin asioihin, mitkä ovat hyvää heidän elämässään. Eleanor ja Park varmasti pitävät toisistaan hurjan paljon, mutta heidän suhteensa oli minun makuuni turhan riippuvainen. Eleanor itsekin ajattelee, ettei hän rakasta Parkia. Hän tarvitsee Parkia. Park tuntuu olevan ainoa hyvä asia hänen elämässään.

Jo varhaisessa vaiheessa kirjaa aavistelin, ettei tarina tule päättymään hyvin. Miten tällainen tarina voisi päättyä hyvin? Eleanorin isäpuoli tekee parannuksen, raitistuu ja saa hyväpalkkaisen työn? Koulukiusaajat tajuavat, kuinka lapsellisia ovat olleet? Tuskin. Kirja oli kuin tikittävä aikapommi, jota lukiessa odottaa, milloin kaikki alkaa mennä alamäkeen.

Loppujen lopuksi olin melko tyytyväinen lopetukseen. Toivottavasti en spoilaa liikaa. Mielestäni kirja ei olisi voinut päättyä paremmin. Kyllä, se on omalla tavallaan hyvin surullinen. Minulla oli haikea mieli kirjan lukemisen jälkeen. Silti olin iloinen varsinkin Eleanorin puolesta, sillä se, mitä kirjan lopussa tapahtuu, tekee varmasti hyvää hänelle pidemmällä aikavälillä. Kirjan hahmot ovat vasta 16-vuotiata, elämänsä alussa ja paljon tulee vielä tapahtumaan.

Rainbow Rowell on ollut positiivinen yllästys. Hänen kirjansa ovat mukaansatempaisevia, mutta ne eivät ole pelkkää hattaraa ja tanssahtelua. Ne tuntuvat oikealta elämältä, jossa hyvät ja huonot hetket seuraavat toisiaan. Laitoin seuraavaksi tilaukseen Rowellin aikuisille suunnatin romaanin Attachmentsin. Toivottavasti pidän siitäkin.

9 kommenttia:

 1. On aina mukavaa, kun kirja onnistuu yllättämään! :) Olen harkinnut tämän lukemista jossain vaiheessa, mutta saa nähdä milloin oikeasti pääsen siihen asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikuinen ongelma, milloin ehtii lukea kaikki kiinnostavat kirjat :D

   Poista
  2. Niinpä :D Suunnitelmien tekeminen on auttanut minua tässä!

   Poista
 2. Tämän muuten voisi lukea! Houkuttaa suunnattomasti.

  VastaaPoista
 3. Kiva kuulla, että sinäkin pidit! Rowell on ihastuttava ainakin tämän ja Fangirlin perusteella, Attachments on täälläkin lukulistalla. :)

  VastaaPoista
 4. Tämän minäkin haluaisin lukea, mutta itsekin olen päivitellyt, miksi kirjastosta löytyy tätä vain ruotsiksi tai viroksi... kumpikaan kieli kun ei ihan taivu niin hyvin, että voisi kokonaisen kirjan lukea :D Pikkusiskoni sanoi, että moni on pettynyt tähän, mutta postaukseksi perusteella tämä on kyllä lukemisen arvoinen, ja odotankin tämän lukemista nyt entistä enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siinä miten kirjoja hankitaan kirjastoon, ei aina tunnu olevan mitään logiikkaa. Suosittelen kyllä lämpimästi tämän kirjan lukemista.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...