perjantai 13. maaliskuuta 2015

Ihon alaiset

Kirjoittanut: Anu Holopainen
Sivuja: 202
Arvostelukappale

Anu Holopaisen uudessa nuortenkirjassa eletään maailmassa, jossa ulkonäkö on kaikki kaikessa. Hyvännäköiset saavat parhaat työpaikat, muokkaamattomat eli luomut ovat silmäänpistäviä epätavallisuuksia ja kaikkialla vallitsee asenne, että jos ulkonäköä on mahdollista muokata helposti ja turvalliseksi, niin miksi jättää tilaisuus välistä. Kirja seuraa usean eri näkökulman kautta, mitä kaikkea ulkonäkökeskeinen maailma pitää sisällään. Yleinen mielipide on muokkausmyönteinen, mutta alla muhii mielenosoittajia, vallankumouksellisia ja myös luomuja hyödyntävä baaribisnes.

Jara elää lähitulevaisuuden Suomessa eivätkä hänen vanhempansa anna hänelle lupaa muokata ulkonäköään, vaikka lähes kaikki kaverit ovat niin jo tehneet. Vielä juuri ja juuri alaikäisen Jaran päähän ei mitään muuta mahdukkaan, kuin tulevat kauneusleikkaukset ja se, miten hommata siihen rahat.

Kirja on kerrottu monipuolisesti eri tekstimuotoja hyödyntäen. Yksi tarina kerrotaan lähes kokonaan blogikirjoitusten kautta, ja kirjassa on niin uutispätkiä kuin litteroituja radio- tai TV-haastattelujakin. Kirja on hyvin nopeatempoinen ja sivut kääntyvät kuin huomaamatta, mutta niin vain kahteensataan sivuun on saatu sisällytettyä paljon asiaa. Kokonainen tulevaisuudenkuva. Monen ihmisen tarinat.

Kyllä se Holopainen osaa. Olen lukenut lähes kaikki Holopaisen kirjat, suurimman osan tosin jo yläasteikäisenä, mutta jo aikoinaan minulle tuli sellainen olo, että tässä on kirjailija, joka ei pelkää kirjoittaa rajuista jutuista. Nopealukuiseen ja keveältä tuntuvaan tekstiin on ujutettu yllättävän paljon rankkoja aiheita ja tapahtumia, jotka kerrotaan välillä niin kylmästi todeten, että minua alkoi karmia. Monet jutut ovat kirjan henkilöille niin arkipäivää. Monia pikku juttuja huomasi rivien välistä. Ja paljon siitä, mitä kirjassa tapahtuu, on olemassa jo nyt, mutta yksityiskohtia on vain viety hieman pidemmälle.

Siitä huolimatta, että kirjassa suhtaudutaan plastiikkakirurgiaan arkipäiväisesti, minua häiritsi kirjaa lukiessa jonkin verran se, kuinka paljon lukijalle selitetään asioita. Päähenkilö (miellän hänet päähenkilöksi, vaikka tarinassa seurattiin muitakin hahmoja) Jara ajattelee muokkauksia jatkuvasti. Aina kun hän näkee ihmisen, hän kiinnittää huomiota siihen, minkälaisia muokkauksia tälle on todennäköisesti tehty. On ymmärrettävää, että teini-ikäinen muokkauksista haaveileva Jara kiinnittää muiden ulkonäköön huomiota, mutta välillä se tuntui menevän yli. Yritin miettiä vertailevaa esimerkkiä tämän hetken arkipäivästä. En minäkään ajattele jokaisen vastaantulijan kohdalla sitä, miten he ovat laittaneet hiuksensa tai miten he ovat meikanneet kasvonsa. (Eräänlaista ulkonäön muokkausta sekin.)

Toki tarina on vahvasti Jara-vetoinen ja siksi suurin osa kerrotaan vahvasti päähänpinttneen näkökulman kautta. Vertaisin tämän kirjan tulevaisuudenkuva-astelmaa Ernest Clinen Ready Player Oneen, jossa päähenkilö Wade näkee kaiken OASIS-pelin näkökulmasta ja kaikki liittyi kultamunan metsästykseen, vaikka todennäköisesti sen kirjan maailmassa on paljon muutakin, eikä kaikki oikeasti pyöri pelin ympärillä, vaikka Wade niin antaakin ymmärtää. Niin Jarellakin on päähänpinttymä.

Kaiken kaikkiaan tämä on kirja, joka taatusti jää mieleeni. Se on tulevaisuudenkuva ulkonäkökeskeisestä maailmasta, jossa muokkaukset ovat statussymboli ja siedettävän elämän perusedellytys. Aiheeltaan se muistuttaa hieman Scott Westerfeldin Uglies-sarjaa, mutta en ole sitä lukenut, niin en osaa tarkemmin sanoa.

Nina T. luki Ugliesin ja aikoo verrata sitä Ihon alaisiin.
J. S. Meresmaa oli kuuntelemassa Anu Holopaisen haastattelua.

2 kommenttia:

  1. Ajattelin heti luettuani tekstisi alun, että muistuttaapa paljon Uglies-kirjaa, ja lopussa mainitsitkin sen. En ole lukenut siitä sarjasta kuin vasta ensimmäisen osan, josta pidin kyllä valtavasti. Täytyisi lukea tämäkin, ja aion myös ehdottomasti jatkaa Uglies-sarjaa eteenpäin, ensimmäistä kirjaa voin ainakin suositella. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää ehkä tutustua ko. sarjaan. Olen Westerfeldiltä lukenut toisen kirjan, josta kyllä pidin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...