keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Lemmen ilot ja sydämen salat

Kirjoittanut: Kirsi Vainio-Korhonen & Anu Lahtinen
Sivuja: 265 (sis. viitteet, lähteet ja henkilöhakemiston)

Lemmen ilot ja sydämen salat: suomalaisen rakkauden historiaa on Turun yliopiston professorin Kirsi Vainio-Korhosen ja suomen historian dosentin Anu Lahtisen tietokirja, joka käsittelee rakkautta keskiajalta nykypäivään, keskittyen kuitenkin eniten aikaan ennen 1900-lukua. Kirja julkaisiin kätevästi ystävänpäivän tienoilla.

Olen viime aikoina tykästynyt erityisesti Vainio-Korhosen kirjoihin, jotka keskittyvät varsinkin 1700-luvun arjen ja naisten historiaan, unohtamatta mielenkiintoista erityistapauksia. Tämäkin kirja kertoo palasen suomalaisten arkea, pyörien koko ajan rakkauden, seurustelun, romantiikan, naimisiinmenon ja perhe-elämän ympärillä.

Kirja käy rakkauden historiaa läpi enimmäkseen esimerkkitapausten kautta, mikä ei välttämättä ollut minulle mieluisin tapa, sillä olisin halunnut lukea enemmän aiheesta yleisesti ja nauttia sitten makupaloina muutaman yksittäistapauksen. Joillekin kuitenkin henkilöiden kautta kerrottu historia varmasti toimii ja he sitten saavat siitä enemmän irti.

Mielenkiintoisina faktoina kirjasta nousi esiin muun muassa se, kuinka perinteisinä ja ikiaikaisina avioliiton sääntöinä pidetyt seikat ovat monet varsin moderneja juttuja, esim. kirkollinen vihkiminen ei pitkään ollut lainkaan välttämätöntä ja naisen piti ottaa miehen sukunimi vasta vuodesta 1930 lähtien - asia, joka taas kumottiin vuonna 1986. Kirja myös korostaa kihlauksen merkittävyyden ja rikkoin ainakin minun harhaluuloni siitä, että entisaikaan mentiin aina nuorena naimisiin. Muutenkin kirjassa nousi esille se, kuinka ennen 1800-lukua romantiikka ja seksuaalisuus oli paljon vapaampaa. Elämme edelleenkin eräänlaista 1800-luvun perintöä.

Kirjassa on leipätekstiä loppujen lopuksi vain noin 200 sivua, joten yleiskuva kirjasta jäi vähän pintaraapaisuksi. Tämä kyllä saattaa johtua siitä, että opiskelen historiaa yliopistossa ja olen viime aikoina lukenut paljon raskaampiakin tietokirjoja. Niin sanotulle tavislukijalle tämä kirja saattaa tarjota oikein hyvin juuri sen verran tietoa, kun kokee haluavansa. Yleisesti ottaen kirja on nopealukuinen ja sen luettua on kuin huomaamatta oppinut yhtäkkiä yhtä sun toista suomalaisen historiasta.

2 kommenttia:

 1. Kuulostaapa kiintoisalta kirjalta! Olen lukenut joitain Vainio-Korhosen kirjoja aiemminkin ja pitänyt niistä, täytyypä etsiä tämä käsiini.

  1800-luku, niin kiinnostava kuin se joissain suhteissa olikin, teki pahaa nykyihmisten käsitykselle menneistä ajoista. Monet luulevat, että esim. nuo siveysasiat ovat aina olleet sellaisia kuin 1800-luvulla, vaikka tosiasiassa se vain oli poikkeuksellisen häveliästä aikaa. (Tosin 1800-luvullakin luonnollisesti oli ihmisiä, jotka eivät tehneet ollenkaan "sääntöjen" mukaan.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjassa puhuttiin myös siitä, että 1700-luvulla pidettiin hedelmöittymisen kannalta tärkeänä, että myös nainen on halukas. Lapsien uskottiin saavan alkunsa, kun sekä miehen että naisen "nesteet" sekoittuivat. Sitten kun lääketiede kehittyi ja tajuttiin, että hedelmöitys tapahtuu periaatteessa täysin riippumatta siitä, onko nainen halukas vai ei, ihanne alkoi pikku hiljaa muokkautua passiiviseksi "makaa selällään ja ajattele Englantia" -naiseksi. Tästä oli tosin enemmän juttua Vainio-Korhosen kätilöistä kertovassa kirjassa, Ujostelemattomissa.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...