maanantai 6. huhtikuuta 2015

Paljon on vettä virrannut

Kirja: Teemestarin kirja
Kirjoittanut: Emmi Itäranta
Sivuja: 266

Teemestarin kirja saa minut palaamaan kirjabloggaamiseni alkuaikoihin, jolloin olin vasta tutustumassa siihen, minkälainen yhteisö internetin syövereistä löytyykään. Kirjan ilmestymisen aikoihin olin ehtinyt blogata jonkin aikaa, ja muistan, kuinka Teemestarin kirja oli silloin tapetilla. Se jäi mieleen. Se jäi monien mieleen, niin monien, että se julkaistiin englanniksi ja sai palkintoja. Minua tämä kirja kummitteli kirjaston spefi-hyllyssä pitkään, kunnes eräänä päivänä kohautin olkiani, annoin periksi kirjastolakolleni ja päätin vihdoin lukea kirjan, joka on jo pitkään kiinnostanut.

Lyhyesti tiivistettynä kirja kertoo Noriasta, Suomessa asuvasta tytöstä, jonka isä on teemestari dystooppisessa maailmassa, jossa ilma on kuivunut ja makea vesi saastunut. Norian on tarkoitus jatkaa isänsä tietä, vaikka teemestarin ammatti on jatkuvasti vesipulaa kärsivän yhteisön mielestä epäilyttävä. Norian perheellä onkin veteen liittyvä salaisuus. Tarkan säännöstelyn kylässä heidän talonsa vedenkulutus kiinnittää huomiota, varsinkin siinä vaiheessa, kun veden käytön valvontaa tehostetaan.

Oikeastaan Teemestarin kirjan juoni ei ole erityisen monimutkainen tai yllättävä, tai en ainakaan kokenut sitä sellaisena. Eniten pidin kirjan tunnelmasta. Se on hidas ja rauhallinen, hieman haikeakin, mutta samaan aikaan uhkaava. Koin kirjan kuumuuden, ilmassa pörräävien ötököiden ärsytyksen, hiostavan ilman ja kuivuuden. Tunsin sen ahdistavuuden, mikä aiheutuu siitä, kun tilanne on todella epätoivoinen,

Valitettavasti en saanut otetta itse päähenkilöstä. Noria on erittäin flegmaattinen. Aivan kuin hän ei tuntisi mitään eikä hänellä olisi juuri mitään taistelutahtoa. Asioita tapahtuu ja hän vain päättää mennä virran mukana. Toki hänellä on pieniä kapinallisia ajatuksia ja salaisuuksia varjentavana, mutta turhan usein jouduin huokaisemaan Norian passiivisella käytökselle. Kun salaisuudet alkavat rakoilla, hän ei tunnu tekevän oikein mitään niiden varjelemiseksi.

Onneksi päähenkilön lievä epäkiinnostavuus ei haitannut. Noria tuntuu olevan ikkuna, josta dystooppista Suomea kuvataan. Teemestarin kirja ei kerro siitä, mitä on tapahtunut, mutta pienistä vinkeistä voi päätellä paljon. Kirja oli kuin kurkistus mahdolliseen tulevaisuudenkuvaan ilman tarkkaa tietoa siitä, miten siihen ollaan päädytty. Yksin kirjan läpi jatkuvista punaisita langoista on CD-levyt, joista löytyy tietoa menneisyyden tutkimusmatkasta. Lukija kuitenkin saa tietoa menneestä yhtä paljon kuin päähenkilö.

Jonkin verran minua ihmetytti kirjan kehityksen taso. Se on selvästi taantunutta nykypäivään verrattuna, mutta on oletettavaa, että ennen taantumista kehitys jatkui pidemmälle, mitä se tällä hetkellä on. Miksi siis retkikunta on tallentanut lokikirjansa CD-levyille? Kovin moni ei nykyäänkään tallenna mitään CD-levyille.

Täysin suljetut loput eivät ole mielestäni ihanteellisia, mutta Teemestarin kirja jättää mielestäni turhan monta kysymystä auki. Olen alkanut viime aikoina arvostaa itsenäisiä kirjoja, mutta tästä kirjasta lukisin mielelläni jatko-osan. Jos olen ymmärtänyt oikein, sitä ei valitettavasti ole tiedossa. Aion kuitenkin seurata Emmi Itärannan tuotantoa jatkossa, sillä vaikka esitinkin kirjasta muutaman moitteen, yleiskuva on erittäin positiivinen. Kirjan kieli on kaunista ja nopealukuista olematta kuitenkaan liian yksinkertaista. Kirjan luettua täytyi pitää hiljainen hetki ja vasta sitten mennä ihmettelemään keittiön vesihanan ääreen, kuinka sieltä saa vettä niin helposti. Jos jotain, niin ainakin tämä kirja sai minut ajatelemaan veden käyttöä.

12 kommenttia:

 1. Minä tykkäsin todella paljon kirjasta. Minusta se oli vuoden paras kirja. Toivoin viimeiseen asti, että kirja saisi jatkoa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta jatko olisi voinut olla venytetyn oloinen. Ihan hyvä loppujen lopuksi, että tähän jää.

   Poista
 2. Mielenkiintoni tätä kirjaa kohtaan vain kasvaa! Ostin itsekin tämän Hulluilta päiviltä ja tarkoitus olisi lukea teos kesään mennessä. Kuulostaa kyllä siltä, että tulen pitämään tästä paljon. Avoimet loput ovat ehdotonta plussaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinkin, että tämä oli Hulluilla päivillä alessa. Toivottavasti tykkäät! :)

   Poista
 3. Kivaa, että lopulta tartuit kirjaan. Se on aivan loistava! Sen verran oikaisen, että kirjailija kirjoitti itse kirjasta kaksi versiota, suomen- ja englanninkielisen. Sitä ei siis käännetty. :)

  VastaaPoista
 4. Minä tykkäsin tästä kovasti. Itsekin pohdin tuota CD-levyä, mutta toisaalta mietin, että se tuntui loogiseltakin. Kaikilla ei kuitenkaan ole varaa kaikkeen, nykyäänkään kaikilla ei ole esimerkiksi tietokonetta ja ehkä se on tallennettu johonkin yleiseen muotoon, joka on useamman helppo kuunnella/katsella. Heh, no jaa. Mutta näitä on hauska pohtia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenties mp3-tiedostoiksi tallennetut lokikirjat olisi ollut vaikeampi purkaa kuunneltavaan muotoon? Jonkin aikaa sitten juttelin kaveriporukan kanssa siitä, kuinka paljon tästä hetkestä häviää, jos kaikki tallennetaan sähköisesti ja jos tulevaisuuden ihmisillä ei sitten olekaan välineitä lukea vaikka muistitikkuja ja -kortteja.

   Poista
 5. Minä ostin tämän juuri Hulluilta päiviltä, kiva kuulla että on lukemisen arvoinen. :) Minunkin on pitänyt lukea tämä jo hävettävän pitkään.

  VastaaPoista
 6. Pidin tästä kirjasta kovasti. Luulen, että kulutus on kasvanut liikaa, luonnonvarat ovat ehtyneet ja on jouduttu taantumaan muussakin kuin veden käytössä eli kuvataan kulutusjuhlien jälkeistä elämää.
  Hitaus, rauhallisuus, arvokkuus ja avoin loppu ovat mielestäni tämän kirjan parhaita puolia. Monesti jatko-osat vain pilaavat tarinan turhilla selityksillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kirjassa kävi ilmi, että kehitys on taantunut. Monet muun muassa asuivat vanhoissa taloissa, joissa oli merkkejä entisajan tekniikasta, mutta niitä ei enää voi käyttää.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...