keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Teatteri Akseli: Kahdeksan naista

Kuva: Teatteri Akseli
Ohjaus: Emmi Louhivuori
Käsikirjoitus: Robert Thomas
Suomennus: Raoul af Hallstrom
Rooleissa: Kristiina Lahdenvesi, Petra Lähde, Emilia Räsänen, Mari Saario, Venla Stång, Minna Tuomarmäki, Kati Uhlgren ja Hannele Vesala

Kahdeksan naista on rikoskomedia, joka perustuu Robert Thomasin käsikirjoittamaan näytelmään 8 Femmes. Teatteri Akseli esittää sitä tämän kevään aikana Turussa.

Näytelmä sijoittuu 1950-luvun Ranskaan, jossa porvarisperheen ongelmat ja salaisuudet nivoutuvat yhden päivän aikana yhteen, kun talon isäntä Marcel löytyy murhattuna vuoteesta ja talo eristäytyy ulkomaailmasta huonon sään ja katkaistun puhelinlinjan seurauksena. Talon kahdeksan naista, perheenjäseniä ja palvelusväkeä, joutuvat keskelle suljetun huoneen mysteeriä, jossa pikku hiljaa alkaa käydä selväksi, että yksi talon naisista on suurella todennäköisyydellä murhaaja.

Harvoin tulee katsottua näytelmää, jonka näytelijäkaarti koostuu pelkästään naisista. Ainoa mieshahmo esiintyy vain nimellä, eli häntä ei näyttele kukaan. Näytelmän naisia ovat avioliittoonsa kyllästynyt vaimo Gaby, ulkomailla opiskelevat tytär Suzon, joka on tullut viettämään kotiinsa joululomaa ja teini-ikäinen tytär Catherine, joka on kyllästynyt siihen, että häntä kohdellaan kuin pikkulista. Mukana ovat myös Marcelin sisar Fanny, jolla on epäilyttävä menneisyys, Gabyn vanhapiika-sisko Augustine ja äiti Mamy. Palvelusväkeä edustavat taloudenhoitaja Madame Chanel ja sisäkkö Louise. Jokaisella naisella on selkeästi oma persoonansa ja ne tulevat mukavasti näytelmän aikana esiin.

Kun kerroin kaverilleni, että olen menossa katsomaan tämän näytelmän, hän sanoi, että saattaisin pitää sen tunnelmasta. Hän oli oikeassa. Kahdeksan naista oikein ratsastaa menneen maailman tunnelmassa, jossa on palvelusväkeä ja ylempää luokkaa, perhesalaisuuksia ja tiukkoja sosiaalisia koodeja. Tukahduttavassa yhteisössä kahdeksan erilaista naista joutuvat tilanteen pakottamana purkamaan vaikeita asioita. Eristyksiin jääneessa talossa stressitaso nousee ja lopulta kaikki salaisuudet tulevat julki, kun kaikki haluavat vuoron perään todistella, etteivät ainakaan he ole syyllisiä murhaan.

Koska kyseessä on rikoskomedia, on näytelmä näytelty jokseenkin ylidramaattisesti. Näytelmä sisältää useita paljastuksia, joiden jälkeen hahmot jähmettyvät paikalleen korostaakseen paljastuksen suuruuta. Teatteri Akseli on harrastelijateatteri, joten välillä osa näytelmän tehokeinoista jättivät minut pohtimaan, oliko niiden tarkoitus oikeasti olla koomisia vai oliko kyseessä dramaattinen kohtaus, jonka näytteleminen vain meni sen tietyn hienon rajan yli, jolloin dramaattinen muuttuu koomiseksi. Näiden hämmennystä herättävien kohtauksien lisäksi näytelmässä on kyllä ihan selkeää komiikkaa, kun erilaiset naiset kohtaavat toisensa ja reagoivat kukin milläkin tavalla talon eriskummalliseen tilanteeseen.

Näytelmä on amatöörimäisestä vivahteesta huolimatta oikein viihdyttävää katsottavaa. Oli mukavaa päästä katsomaan näytelmää, jossa on selkeä juoni, sillä viime aikoina on tullut katsottua vähän turhankin taiteellisia pläjäyksiä. Kahdeksan naista on sekoitus koulun kevätnäytelmää ja kesäteatteria, ja niitä molempia katsoo ihan mielellään.

Kuva: Teatteri Akselin facebook-sivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...