maanantai 1. kesäkuuta 2015

Historian suurnaiset

Kirjoittanut: Reinhard Barth
Sivuja: 306
Kustantamo: Gummerus, Ajatus Kirjat

Sain Historian suurnaiset myöhäisenä joululahjana. Kirja on välillä esiintynyt blogissani mm. lukumaratonin merkeissä. Lukemiseen meni kauan, sillä kirja sisältää 26 noin kymmensivuista juttua historiallisista henkilöistä. Koin, etten voinut lukea kovin montaa henkilöä kerrallaan, joten etenin kirjan kanssa melko hitaasti.

Mielestäni kirja lähtee liikaa siitä oletuksesta, että lukija tietää jo valmiiksi jotain siinä esitellyistä henkilöistä. Minä valitettavasti en ollut kuullut kaikista henkilöistä, joten lukeminen tuntui välillä vaikealta.

Olisin kaivannut jonkinlaista yleistä esittelyä jokaisen luvun alkuun. Kuka, mitä, missä, milloin ja vähän selostusta sen maailman yleisestä tilanteesta. Toki elämme nykyään digiaikaa ja olisin helposti voinut tarkistaa pikku juttuja netistä, mutta jotenkin sitä vain haluaa, että kirja pystyisi seisomaan omilla jaloillaan.

Kaiken lisäksi tekstien taso tuntuu vaihtelevan. Välillä luku alkoi jonkinlaisella esittelyllä, välillä teksti oli hyvin luettelevaa, jopa puuduttavaa historiankuvausta ja välillä mennään kaunokirjallisen tyylin puolelle.

Huomasin kyllä, että silloin, kun kyseessä oli henkilö, josta tiesin edes jotain (kuten Katariina Suuri, Kleopatra, Elisabet I, Marie-Antoinette, kuningatar Viktoria), teksti oli paljon helpommin seurattavaa. Pysyin perässä, koska tiesin jo jotain. Valitettavasti kirja kuitenkin tuntuu keskittyvän useisiin saksankielisten alueiden henkilöihin, joista en ollut ennen kuullutkaan. Kenties tämä kertoo jotain myös historiasta yleisesti: vaikka olenkin perehtynyt historiaan jonkin verran, eivät nämä naishenkilöt olleet minulle tuttuja. Joko en itse ole vaivautunut painamaan heidän nimiään mielen tai historiankirjoittajat eivät ole vaivautuneet kirjoittamaan heistä.

Sinänsä harmi, että historiallisiin naishenkilöihin tutustuttava kirja on näinkin vaikealukuinen. Kirjoittajalla on selkeästi ollut paljon tietoa, mutta hän ei ole osannut muotoilla sitä hyvin.

2 kommenttia:

  1. Otsikoltaan kinnostava kirja, vaikka kuvauksesi perusteella ei ehkä niinkään. Jännä, ettei henkilöitä ole sitten esitelty sen tarkemmin. Kirjoittaja lienee saksalainen (?), joten ehkä sinulle tuntemattomat ovat sitten saksalaisille itsestäänselviä. Mutta kai sitä pitäisi kirjoittaa tällainen kirja niin, että tyhmä sivistymätön saksalainenkin tajuaisi (ja siinä ohella sitten normi suomalainen).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin googlettaa kirjoittajaa, mutta en edes melko tehokkaan hakemisen jälkeen päässyt selville hänen kansalaisuudestaan. Kenties saksalainen kylläkin, ja siksi tulin siihen tulokseen, että hänelle (ja monille saksalaisille) historialliset henkilöt voivat olla tutumpia.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...