maanantai 1. kesäkuuta 2015

Noviisi - kirjoituskilpailu 13-17-vuotiaille

Kuva (x)
Tänään moni koululainen on viettänyt kesälomansa ensimmäistä virallista vapaata arkipäivää. Ainakin täällä Turussa se taittui hyvin sateisissa merkeissä. Kun tein mutkan keskustassa, silmiini osui lukematon määrä 13-17-vuotiaita nuorukaisia viettämässä ihanan joutilasta kesälomaansa, ehkä jopa vähän huolissaan siitä, että mitä sitä tänä kesänä voisikaan tehdä.

Onneksi ainakin kirjoittamista harrastaville on luvassa hyvä houkutin tarttua kynään (tai näppäimistöön) ja pistää kirjoittamaan. Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat (Stk), Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti (Tutka) ja Turun Science Fiction Seura (TSFS) järjestävät 13–17-vuotiaille nuorille suunnatun science fiction- ja fantasianovellikilpailun Noviisi 2015. Kilpailu järjestetään jo viidettä kertaa ja on sukua TSFS:n Nova-kilpailulle.

Kirjoita siis suomenkielinen, alkuperäinen ja ennen julkaisematon teksti, jolla on mittaa korkeintaan 10 000 merkkiä välilyönteineen (noin viisi (5) liuskaa). Tekstin tulee olla spekulatiivista fiktiota, eli scifiä, fantasiaa ja kaikkea muuta kummallista.

Joillekin ahkerille kirjoittajille viiden sivun mittainen teksti voi kuulostaa vaikealta - eihän siinä ehdi päästä edes alkuun! Niin minäkin monesti olen ajatellut, mutta kun olen enemmän harrastanut kirjoittamista, olen huomannut, että lyhyissä teksteissä on omat etunsa. Siinä tulee karsittua pois kaikki ylimääräinen ja keskityttyä siihen, mikä on kaikista tärkeintä. Ja usein yksinkertaiset ideat ovat niitä kaikista parhaimpia.

Kisan tuomareina toimivat Noviisi 2013:ssa sijoittuneet kirjoittajat Olivia Huotari, Venla Siikaniemi ja Janette Heikkinen sekä kirjailijat Marko Hautala ja J.S. Meresmaa. Kisassa on esiraati, jonka muodostavat Jenni Hirvonen, Taru Hyvönen, Pasi Karppanen ja Nina Lahtinen. Kaikki esiraatilaiset ovat minun tuttujani, ahkeria lukijoita ja/tai kirjoittajia, joten voin rehellisesti sanoa, että tekstit päätyvät hyvien esiraatilaisten käsiin.

Edelliseen kilpailuun, joka järjestettiin vuonna 2013, osallistui vain 17 kirjoittajaa. Kuulemma tänäkään vuonna ainakaan tiedusteluja ei ole tullut samoissa määrin kuin ruuhkavuosina. Nyt olisi siis mahdollisuus päästä erottumaan ja saamaan itselleen vähän mainetta, mammonaa, palautetta ja erittäin hyvän mielen! Kaiken lisäksi voittajatekstit julkaistaan TSFS:n Spin-lehdessä. Jos haaveenasi on tulla julkaistuksi, tässä olisi yksi mahdollisuus. Ja jos ei vielä innosta, niin vihoviimeisenä houkuttimena on ilmainen Spin-lehti, joka lähetetään kaikille kisaan osallistujille.

Nyt ei muuta kuin kirjoittamaan. Vielä on kuukausi aikaa, sillä viimeinen osallistumispäivä on 30.6. Voitajat julkistetaan tulevana syksynä.

Tarkempaa tietoa kisaan osallistumisesta löytyy Novisin omasta blogista, johon pääset tästä.

2 kommenttia:

  1. Novelli kirjoitettu ja muokkaamista vaille :) Tosin sitä pitää muokata ihan reippaalla kädellä, koska se on aivan liian pitkä... Tämä ensimmäinen kerta kun osallistun mihinkään kirjoituskilpailuun tai vastaavaan, kyllähän se vähän jännittää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! :) Kannattaa luetuttaa teksti myös jollain tutulla, esim kaverilla, vanhemmalla tai äikänopella (tosin koulut ovat jo loppuneet, niin äikänopen saavuttaminen voi olla vaikeaa...) koska palautte auttaa näkemään paremmin, mitä kannattaa muokata.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...