tiistai 11. elokuuta 2015

Kolmen kirjan haaste

Minut on haastettu kolme kertaa Kolmen kirjan haasteeseen. Miten osuvaa. Kiitoksia haasteesta, Celestine Lasisipuli, Kirjaneito ja Q+Black.  Haaste on kiertänyt blogeissa jo jonkin aikaa, mikä pistää bloggaajan nostalgiseksi. Blogiurani alkuvaiheissa haasteita kiersi vilkkaasti. Se auttoi löytämään muita blogeja ja antoi omalle blogilleen näkyvyyttä. Ilmiöt kuitenkin tulevat ja menevät, eikä haasteita ainakaan minun silmääni ole sattunut yhtä paljon kuin ennen. Se ei onneksi estä osallistumasta, kun kerta mukaan haastetaan.

Kolmen kirjan haasteessa täytyy nimen mukaan valita kolme kirjaa. Kolme sellaista kirjaa, joista on blogannut ja jotka joskus haluaisi vielä lukea uudestaan. Tämän jälkeen luonnollisesti pitää haastaa kolme bloggaajaa.

Luin kirjoja uudestaan nuorempana, mutta nyt se on vähän jäänyt. Maailmassa on niin paljon uusia kirjoja, joihin haluaisin tutustua. Silti harmittelen jatkuvasti, etten saa luetuksi joitain hyviä tapauksia uudestaan. Ehkä tämä bloggaus antaa edes vähän potkua takamukselle.

Olisin voinut valita listaan vaikka kymmenen kirjaa. Nämä kolme päätyivät tänään mukaan, mutta jos olisin vastannut haasteeseen jonain muuna päivänä, mukaan olisi voinut valikoitua ihan toinen setti.


Magdalena Hai: Gigi ja Henry -sarja

Yksinkertaisesti: sarja on vain hemmetin hyvä. Steampunkkia ja seikkailua!

Törmäsin ensimmäiseen osaan, Kerjäläisprinsessaan, sattumalta, melko pian sen ilmestymisen jälkeen. Olin nähnyt kirjasta yhden arvostelun blogissa, joten päätin ottaa riskin ja lainasin sen. Sarja ei ehkä ollut rakkautta ensisilmäyksellä, mutta kiinnostuksen kipinä syttyi ja laitoin kirja-sarjan korvan taa. Toisen osan kohdalla hurahdin täysin ja sitten olenkin ollut kova fani. Gigi ja Henry -sarja esitteli minut uudella tavalla suomalaiseen spefi- ja lanu -kirjallisuuteen. Voisin jopa sanoa, että en tiedä, missä olisin nyt, jos en olisi juuri oikealla hetkellä löytänyt tätä sarjaa.

Olen lukenut ensimmäisen osan jo kaksi kertaa, mutta olisi mukavaa joskus lukea kaikki kolme, mahdollisesti putkeen. Eräs fantasiakirjallisutta paljon lukeva tuttuni kommentoi, että hän näkee sarjan kuin yhtenä paksuna fantasia(steampunk)kirjana, joka on jaettu kolmeen osaan.


Philip Pullman: Kultainen kompassi ja koko Universumin tomu -sarja

Kultainen kompassi on yksi näistä kirjoista, jotka palauttivat lukuintoni pitkän jumin jälkeen. En ollut oikein saanut luettua mitään lukion jälkeen. Kävin töissä ja kotiin tultua katsoin TV-sarjoja ja istuin tietokoneen ääressä. Jostain syystä lainasin sitten kirjastosta Kultaisen kompassin, vaikken ollut sen elokuvaversiosta pitänytkään. Muistan, kuinka olin Rukalla laskettelulomalla ja huomasin nipistäväni yöunista, sillä halusin lukea vielä yhden luvun. En ollut kokenut sitä tunnetta pitkään aikaan.

Nimesin ensimmäisen kirjan erikseen ja lopuksi koko sarjan. Haluaisin eniten palata ensimmäiseen osaan, mutta hankin koko trilogian hyllyyni hiljattain, joten kai ne pitäisi lukeakin joskus. Muistaakseni pidin eniten ensimmäisestä osasta, mutta jos onnistuisin lukemaan trilogian putkeen, niistä voisi muodostua päähäni mukava kokonaisuus.


Ian McEwan: Makeannälkä

Sain tämän ystäviltäni syntymäpäivälahjaksi maaliskuussa 2013, mutta luin sen vasta seuraavana syksynä. Olin juuri aloittanut opiskelut uudella paikkakunnalla. Mieleeni on jäänyt, kuinka luin kirjaa junamatkoilla, sillä alkuaikoina jouduin seilaamaan paljon kahden kaupungin välillä.

Makeannälkä kesti yllättävän pitkään, vaikka luinkin sitä omasta mielestäni ahkerasti. Uppouduin kirjaan täysin ja olin lopulta hyvin yllättynyt, kun tajusin, että minulla oli mennyt kirjan lukemiseen epätavallisen kauan aikaa. En ollut huomannut, että olen lukenut yhtä kirjaa melko pitkään. Kirja pysyi koko ajan mielenkiintoisena, mutta sitä ei tullut ahmittua isoina möhkäleinä.

McEwanin tyylin mukaan tarina sijoittuu arkitodellisuuteen, mutta siinä on silti jokin vinksallaan. Nyt kun tiedän, mikä tässä kirjassa on se juju, olisi kiinnostavaa lukea kirja uudestaan ja yrittää bongata kaikki siihen viittaavat vinkit.

Haastan:

Pii lukee / Maailman ääreen
Nina / Kasoittain kirjoja
Kirsi / Cats, books & me

10 kommenttia:

 1. Kiitos haasteesta, tosin olenkin jo tähän haasteeseen kertaalleen vastannut, joten en tee enää uutta postausta :)

  Ja hyvät kirjavalinnat! Gigiä ja Henryä en ole vielä lukenut, mutta listalla on. Universumin tomu sen sijaan, ah. Pitäisi itsekin ehdottomasti lukea se uudelleen. Makeannälkää sen sijaan olen tällä hetkellä juuri lukemassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Selasin muka blogiasi pitkälle siltä varalta, että olisit jo osallistunut haasteeseen. Ilmeisesti en selannut tarpeeksi pitkälle. Pahoitteluni.

   Hyvää kirjaa olet lukemassa. ;)

   Poista
 2. Minäkin meinasin haastaa sinut. :D Mietin myös Gigiä ja Henryä, kun tein omaa listaani. Pullmanit pitäisi joskus lukea. Pöhkösti olen joskus lukenut Lyran Oxfordin, kun en silloin tiennyt sen tapahtuvan trilogian jälkeen tms. En oikein ymmärtänyt teosta. Miten muuten tykkäät, onnistuiko leffa kuinka hyvin? Kirjaa lukemattomana sitä oli hieman vaikeaa seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin varmaan haastanut sinut, ellen olisi huomannut, että haaste on sinne päin jo osunut. :D

   Lyran Oxford ilman Universumin tomua voi olla hyvin outo lukukokemus. Olin kyllä vähän pettynyt siihen kirjaseen muutenkin, sillä odotin jotain suurempaa, jotan isompia paljastuksia, mutta se olikin vain pieni palanen Lyran elämää seikkailujen jälkeen.

   Mielestäni elokuva seuraa kirjaa hyvin uskollisesti, mutta siinä piilee sen tylsyys. Tuli sellainen olo, että kirja on vain kopioutu paperilta valkokankaalle hyödyntämättä juuri lainkaan tarinankerronnallisen formaatin muuttumista. Kirja ja elokuva kun ovat kaksi erilaista tyyliä kertoa tarinaa. Kultaisen kompassin _tapahtumat_ oli siirretty visuaaliseen muotoon, mutta kaikki se, mitä esimerkiksi Lyra ajatteli tai mitä maailmasta kerrottiin yleisesti, oli jäänyt pois. Daimonien toteutua kyllä oli ihan siistiä ja elokuva oli muutenkin nättiä katseltavaa.

   Elokuvan näkemisestä on kyllä jo monta vuotta, joten en enää ihan tarkasti muista siitä kaikkea.

   Poista
 3. Kiitos haasteesta! Minä kiinnostuin tuosta Makeannälästä, pitänee poiketa kirjastossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bloggaajan homma hyvin tehty: joku innostui uudesta kirjasta, jee! :)

   Poista
 4. Ah, pitäisikin lukea vielä Susikuningatar! Olen tykännyt Gigi ja Henry -sarjasta valtavasti, mutta olen toistaiseksi lykännyt Susikuningattareen tarttumista, koska olen ymmärtänyt että se on suht väkivaltainen (vaikka nuortenkirja onkin), ja minulla on ollut viime aikoina tosi alhainen sietokyky väkivallan suhteen. Mutta haluan kyllä ehdottomasti lukea sen... Luulen että syksy voisi olla hyvä aika sille. :-)

  Olen huomannut myös tuon ilmiön, että vanhemmiten kirjoja ei tule luettua niin paljon uudestaan. Olen kyllä kova uudelleenlukija, mutta se on silti aikuisena selvästi vähentynyt. Lähinnä luen tiettyjä suosikkeja yhä uudelleen, kuten L.M. Montgomeryn kirjoja ja Monte-Criston kreiviä (se onkin melkein ainut säännölliseen uudelleenlukuun päätynyt kirja, jonka luin ensimmäisen kerran aikuisena). On kyllä paljon kirjoja, joista ajattelen että tuohon voisi palata uudestaan, mutta jostain syystä sitä ei tule tehtyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se Susikuningatar väkivaltainen. Varsinkin yksi ällö kohtaus tulee mieleen... Mutta muuten kyllä suosittelen kovasti!

   Ooh, minulla on hyllyssä Monte-Criston kreivi, jota en vain vielä ole lukenut. Olen kuullut monelta sen olevan tosi hyvä, joten kaipa minun pitäisi joskus ottaa itseäni niskasta kiinni ja lukea se.

   Poista
 5. Universumien tomu pitäisi kyllä todellakin lukea uudestaan, edellisestä kertasta on todella pitkä aika. Ja Gigi ja Henry on ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudella lukukerralla yleensä huomaa paljon asioita, joihin ei aiemmin tajunnut kiinnittää huomiota. Siksi molemmat sarjat olisi jännää lukea uudestaan. Nyt tietää, miten ne päättyvät, joten malttaa enemmän keskittyä matkaan kuin itse päämäärään.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...