sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Koontipostaus 4/5: Kokoelmat


Elokuisen reippauden jälkeen työpöytäni nurkkaan kertyi iso pino kirjoja, joista en ehtinyt kirjoittaa bloggauksia säädyllisessä ajassa. Pino vain kasvoi ja kasvoi, kunnes vihdoin päätin kääriä hihat ja tehdä asialle jotain. Tällä kertaa käyn läpi kaksi novellikokoelmaa ja yhden tietokirjan. Mikään näistä kirjoista ei liity lukumaratoniin tai BookTubeAThoniin, mutta jäivät noiden lukuprojektien seurauksena yhtä lailla bloggaamatta.

Anne Leinonen: Pienen rasian jumala ja muita novelleja
Kustantanut: Atena
Sivuja: 228

Novellikokoelma sisältää seuraavat novellit:

1. Pienen rasian jumala
2. Talo jota ei näe
3. Kutsuvat sitä kuolemaksi
4. Nahat
5. Sanojen mahti
6. Ken vainajia muistelee
7. Tuonenkalma, surmansuitset
8. Tilastollisesti syyllinen
9. Oliverin kirja

Syyskuun spefilukupiirikirja taitaa olla ensimmäinen kokonaan lukemani novellikokoelma, johon on koottu vain yhden kirjoittajan novelleja. Luin viime syksynä Pasi Ilmari Jääskeläisen Missä junat kääntyvät -kokoelman, mutta toden nimissä en lukenut sitä läheskään kokonaan. Anne Leinosen kokoelman luin alusta loppuun ja nautin joka novellista.

Kokoelma yhdeltä kirjoittajalta osoittautui ainakin tässä tapauksessa hyväksi puoleksi, sillä se kannusti aina lukemaan seuraavan novellin. Useiden kirjoittajien kokoelmissa ei koskaan tiedä, onko seuraavan novelli edellistä parempi tai huonompi. Tykästyin Anne Leinosen tyyliin nopeasti enkä millään malttanut pitää novelli päivässä -tahtia, jonka olin aluksi määrännyt itselleni.

Toki minä olen aiemminkin lukenut Leinosen novelleja, ja kokoelman novelli Ken vainajia muistelee on jopa yhden aiemmin lukemani novellikokoelman nimi. Pienen rasian jumala jätti Leinosen nimen pysyvästi mieleeni.

Novellikokoelmaan on valittu yleisen haikeita ja melankolisia tekstejä, joissa ei kovin tarkkaan aina selitetä, mistä on kyse. Oikein mikään novelleista ei ole liian suoraviivainen ja selkeä, mutta se juuri teki niistä mielenkiintoisia. Jokainen teksti on kurkistus maailmaan, josta olisi halunnut tietää niin paljon lisää.

Lukupiirissä kävi ilmi, että lähes jokaisella oli oma suosikkinsa, eivätkä mielipiteet novelleista todellakaan olleet yksimielisiä. Oli kiinnostavaa huomata, kuinka muilla oli sellaisia teorioita, jotka itsellä eivät olleet edes käyneet mielessä. Joku lukija oli kiinnittänyt huomiota yhteen yksityiskohtaan, toinen toiseen.

Minun suosikikseni nousee Ken vainajia muistelee, Nahat ja Tilastollisesti syyllinen. Ken vainajia muistelee kertoo kylästä, jossa kuolleet unohtuvat nopeasti, mutta silti kuollut tyttö jää kaivelemaan Laurin mieltä. Nahat taas kertoo kylästä kylään kiertelevästä naisesta, jonka ihoon on kaiverrettu ihmisten menneisyys. Tilastollisesti syyllinen keskittyy ahdistavaan toimistoympäristöön, jossa kaikki perustellaan tilastotieteellä.

Kokoelmasta nousee esille samoja teemoja, jotka toistuvat useissa novelleissa. Lasten hankkiminen on vaikeaa tai säännösteltyä, tekniikan kehityksen huippu on saavutettu ja ohitettu ja nyt ihmiset elävät jonkinlaista postapokalyptista aikaa, ihmiset ovat yksin ja ulkopuolisia ja aina tunnutaan kaipaavan jotain.

Suosittelen kokoelmaa varsinkin niille, jotka eivät ole ennen novelleista lukeneet ja pelkäävät niihin tarttumista. Uskoisin, että tästä kokoelmasta on hyvä aloittaa.


Murhamystiikkaa - Okkulttisia etsivätarinoita
Toimittaneet: Tuomas Saloranta & Jyrki Pitkä
Kustantanut: Aavetaajuus
Sivuja: 215

Novellikokoelma sisältää seuraavat novelli:

1. Katri Alatalo: Murhaajan kasvot
2. Jussi Katajala: Äijön pojat
3. Suvi Kauppila: Aavetukikeskus
4. Shimo Suntila: Kalpean noidan naamio
5. Tarja Sipiläinen: Älä astu harhaan metsämies
6. Jani Kangas: Epäpyhä kolminaisuus
7. Tiina Laine: Anna meille enkeleitä
8. Juha Jyrkäs: Tulikipunan synty
9. Anu Korpinen: Riesenholtin valot
10. Mixu Lauronen: Seidan lapset
11. Juhana Lumme: Ilmari Rautapää, Parapoliisin vasikka
12. Willian Hope Hodginson: Viheltävä huone (suom. Janne Nahkuri)

Heti kun pääsin hehkuttamasta novellikokoelmaa, jossa on vain yksi kirjoittaja, päästään suomalaisen spefin yleisempään novellikokoelmamuotoon, eli useamman kirjoittajan antologiaan. Tässäkin kokoelmassa on nähtävissä novellien laadullinen ja mielenkiintoisuuden ero, joka taatusti johtuu suurelta osin lukijan omista mieltymyksistä.

Murhamystiikkaa on sinänsä erikoinen kokoelmalla omalla kohdallani, että se sisältää Anu Korpisen Riesenholtin valot, jolle annoin parhaat pisteet tämän vuoden Atorox-äänestyksessä, mutta se myös sisältää novelleja, joita en edes jaksanut lukea loppuun saakka. Yleensä kokoelma on suhteellisen tasaisesti hyvä tai huono, mutta tämän kokoelman laatu tuntuu heittelevän.

Parhaimmillaan kokoelman novellit ovat vetäviä salapoliisikertomuksia, joita lukee oikein mielellään. Kokoelman aloittava novelli, Katri Alatalon Murhaajan kasvot oli mukaansatempaisena, joskin hieman ennalta-arvattava teksti, joka jättää pohtimaan, mitä se oikein haluaa sanoa painettujen kirjojen arvosta. Tiina Laineen Anna meille enkeleitä taas on juuri sellaista karmivaa osastoa, joka tehoaa lukijaan sen selittämättömyytensä takia. Mixu Laurosen Seidan lapset sen sijaan muistuttaa liika hänen toista novelliaan, jossa on sama päähenkilö. Luulin lukeneeni sen jo aiemmin, mutta myöhemmin huomasin, että kyseessä olikin ollut eri novelli. Juhana Lumpeen novelli Ilmari Rautapää, Parapoliisin vasikka on kerronnaltaan hyvin suoraviivaista, mutta idealtaa se jää taatusti mieleen.

Yleensä en tykkää "leimata" kirjoja viihteeksi, mutta Murhamystiikan kohdalla on todettava, että se on juuri sitä mitä lupaa: viihteellisiä salapoliisikertomuksia. Novellikokoelma tarjoaa mukavan lukemiston, joka sopii varsinkin syksyn tunnelmallisiin syysiltoihin.


Vesa Sisättö: Unohtunut avain joka upotti Titanicin + muita historian mokia
Kustantanut: SKS
Sivuja: 313

Jos ollaan täysin rehellisiä, niin tämä kirja on oleskellut monta kuukautta kylpyhuoneessani, pyykkikoneen päällä. Kirja osoittautui täydelliseksi vessakirjaksi, sillä se koostuu muutaman sivun mittaisista luvuista, jotka lukee juuri sopivassa ajassa. Välillä kirja oli niin mielenkiintoinen, että se piti tuoda kylpyhuoneesta pois ja jatkaa lukemista sohvalla loikoillen.

Kirja käy nimensä mukaan läpi historian mokia aivan ihmiskunnan alkuajoista lähtien ihan 2000-luvulle asti. Kirjan 55 mokaa sisältävät sotia, johtajien huonoja päätöksiä, isompia tapahtumasarjoja, joita ei osattua etukäteen ennustaa, unohduksia, ajattelemattomuuksia ja välillä ihan täyttä typeryyttä. Mokiin kuuluu niin Aleksandrian kirjaston tuhoutuminen kuin Kolumbuksen seikkailut alueella, jonka luulee olevan Aasia, Vasa-laivan rakentamisen uskomattomat informaatiokatkot, Maon kulttuurivallankumous, Coca-Colan reseptin muuttaminen, Tšernobylin ydinreaktorin räjähtäminen ja Suomen hiihtojoukkueen kärähtäminen dopingista.

Mokat tarjoavat yhtäkkiä uusia keskustelunaiheita kaveriporukassa. Kirjan ansioista pystyy yhtäkkiä heittämään ilmaan faktoja, joita kaikki muut eivät ehkä tiedäkään.

2 kommenttia:

 1. Piti kommentoida tätä jo silloin kun ekan kerran luin, mutta se jäi syystä tahi toisesta. Ensiksikin oli kiva lukea että joku tykkäsi Rieseholtin valoista. Hyvä sijoitus Atorox-äänestyksessä oli aikamoinen yllätys, itse en alunperin ajatellut että mulla olis mahiksia kymmenen kärkeen.

  Murhamystiikassa on mukana aika erilaisia juttuja, itse taisin kirjaan tarttuessa odottaa enemmän sellasia x-files tyylisiä tarinoita. Toisaalta on ihan hyvä että määritelmä 'yliluonnollinen dekkari' on käsitelty aika laajasti, ainakaan novellit eivät toistaneet mitään kaavaa. Itse tykkäsin eniten Shimo Suntilan Kalpean noidan naamiosta ja Hodgsonin Viheltävästä huoneesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. X-files ei ole minulle kovin tuttu sarja, sillä silloin kun se näkyi Suomen telkkarista ekoja kertoja, olin niin nuori, että se oli automaattisesti kielletty minulta pelottavuuden takia. Taisin lapsena nähdä yhden mainoksen ja jo se pelotti. :D Sen jälkeen olen katsonut satunnaisia jaksoja silloin tällöin, niin että tiedän perusidean ja osaan nimetä päähenkilöt.

   Kiitos kommentista. On aina jännittävää, että kirjoittajat itse löytävät bloggaukset. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...