torstai 1. lokakuuta 2015

Huomenna: Turun kirjamessut


Kirjamessuihin, coneihin ja muihin monen päivän mittaisiin tapahtumiin tulee valmistauduttua aivan eri tavalla kuin päivän mittaisiin tapahtumiin. Luvassa on yleensä monta päivää menoa ja meininkiä, joten elämä on pakko yrittää aikatauluttaa niin että myös conin jälkeen pystyy elämään. (Usein kyllä tapahtumia seuraa post con blues.)

Tänä vuonna olen valmistautunut Turun kirjamessuihin laatimalla tarkat aikataulun niistä ohjelmista, missä haluan olla. Kirjamessujen ohjelma on julkaistu hassussa muodossa eikä sieltä edes löydy kaikkea ohjelmaa, johon haluaisin osallistua, joten on pakko tehdä itse itselleen aikataulu.

Messueväitä. Kaikkea mikä säilyy eikä vaadi suurta laittamista paikan päällä.

Tänä vuonna, kuten viimekin vuonna, osallistun Turun Science Fiction Seuran eli TSFS:n ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetin eli Tutkan osaston ylläpitoon, päivystykseen ja ohjelmaan. Jos satut olemaan messuilla ja sinua kiinnostaa messualueen ehkä rennoin loossi, josta löytyy muun muassa ilmaista kahvia, teetä, keksejä ja sohva, jolla leputtaa jalkojaan, kannattaa suunnata Science fiction ja fantasia Turussa -osastolle, joka löytyy auditorion viereisestä tilasta. Voit myös tutustua osaston Facebook-eventiin.

Osastolla vierailee messujen aikana kirjailijoita, sarjakuvataiteilijoita ja muita nimekkäitä fandom-ihmisiä seuraavasti:

 PERJANTAI

12:00-12:45 Tuuli Hypén ja J. S. Meresmaa
14:30-15:15 Mike Pohjola ja Juha Jyrkäs

LAUANTAI

14:00-14:45 Anni Nykänen ja Magdalena Hai
16:00-16:45 Milla Paloniemi ja Katri Alatalo

SUNNUNTAI

11:00-11:45 Anu Holopainen ja Anni Nupponen

Jos jostain syystä kiinnostaa nähdä itse allekirjoittanut bloggari messupöydän takana, kannattaa suunnistaa osastolle perjantaina klo 12-14, lauantaina klo 13-15 ja sunnuntaina klo 13-15.


Myös ostoksia on tullut mietittyä jo etukäteen. Viime vuonna tulin ostaneeksi muutaman täysin turhan heräteostoksen. Tänä vuonna olen varautunut vähän paremmin. Olen laatinut listan kirjoista, jotka ostan, jos ne löytyvät messuilta edullisemmin kuin mitä netistä saisi. Samalla koitan etsiä myös suomennettua tai suomalaista spefiä, jota haluan hyllyyni hieman enemmän. Yritän välttää täysin satunnaisia heräteostoksia, vastustaa kiusasta ostaa jotain vain koska on siellä. Tiedätte varmaan tunteen? Messut ovat pääsääntöisesti myyntitapahtuma, mutta minä koitan nauttia sen ohjelmasa, ihmisten tapaamisesta ja seuraosaston pyörittämisestä.


Messuilta löytyy huimasti muutakin ohjelmaa. Harmillisesti ne ovat hyvin lyhyitä ohjelmanumeroita, joissa hyvinkin syvälliselle aiheelle on varattu 20 minuuttia aikaa ja neljä keskustelujaa. Saa nähdä, mitä siitä tulee.

Ainakin näihin ohjelmiin ajattelin osallistua:

PERJANTAI

10:45 - Nuorisokirjailijoiden osasto
Paljon muutakin kuin suippokorvia
Siiri Enoranta, Magdalena Hai, J. S. Meresmaa, Katri Alatalo

15:10 - Nuorisokirjailijoiden osasto
Ihonalaisia arpia
Henry Aho, Tiina Lehtineva, Anu Holopainen
(Pitäähän sitä viime kevään mukaansatempaisevimman nuortenkirjan kirjoittajaa eli Anua mennä kuuntelemaan.)

16:00-16:20 - Eino, 2. kerros
Haastattelu. Jenna Kostet: Marrasyöt
(Viime messuilla olin kuuntelemassa Kostetin haastattelua Lautturista. Tehdään tästä tapa.)

16:20 - Nuorisokirjailijoiden osasto
Kirjailija & lettupanu - lastenkirjailija muistelee
Maijaliisa Dieckmann
(Viime vuonna missasin Dieckmannin, tänä vuonna pitää päästä näkemään se kirjailija, jonka historiallisia kirjoja suurkulutin lapsena.)

LAUANTAI

10:30-11:00 - Fione, A-halli
Kirjakauppa kirjailijan ystävänä
Aiheesta keskustelevat turkulaisen Pienen kirjapuodin Katri Tuominen ja Tampereella sijaitsevan Tulenkantajien kirjakaupan Ville Hytönen.
(Kävin Tulenkantajien kirjakaupassa ihan vastikään!)

12:10-13:20 - 2. kerros
Kirjailijan ja kustannustoimittajan suhde -seminaari
Esiintyjiä ei ole julkaistu messuohjelmassa

15:20 - Nuorisokirjailijoiden osasto
Rakastutaan! Tunteita tuutin täydeltä
Tuija Lehtinen, J. P. Palviainen, Magdalena Hai, Anu Holopainen

SUNNUNTAI

11:05 - 11:45 - Agricola, A-halli
Lastenkirjan mestarit 
Mauri Kunnas ja Timo Parvela
(Mauri Kunnakselta on näköjään tullut uusi Koiramäki-kirja, Kesä Koiramäessä.)


Messuilla nähdään! Nyt pitää enää valita hyviä asukokonaisuuksia, sillä messut ovat näyttäytymistilaisuus siinä missä jumalanpalvelus sunnuntaisin aikoinaan, joten totta kai sitä pitää tarjota paras versio itsestään. ;)

2 kommenttia:

  1. Minullakin on messuille ostoslista! Tosin hieman lyhyempi (olen vain lauantaina, onneksi). Hauskoja messuja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle ostoslistat ovat usein viitteellisiä. Se, mitä lopulta päädyn ostamaan, riippuu fiiliksestä. Tuosta enemmän messuraportissa, jonka koitan kirjoittaa piakoin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...