lauantai 24. lokakuuta 2015

Maya Van Wagenen: Suosittu - omaelämäkerta

Sivuja: 266
Kustantanut: Karisto
Suomentanut: Leena Perttula
Mistä minulle: kirjastosta

Maya Van Wagenen saa käsiinsä Betty Cornellin oppaan suosiota tavoitteleville teineille. Vaikka opas on kirjoitettu 50-luvulla, päättää Maya aloittaa sosiaalisen kokeen. Voiko kirjan neuvojen avulla todella päästä koulun suosituimpien joukkoon? Tehoavatko 60 vuotta sitten kirjoitetun kirjan vinkit nykyajan amerikkalaiseen koulumaailmaan? Maya testasi vinkkejä vuoden ajan, kirjoitti havaintonsa ylös ja teki muistiinpanojensa pohjalla tämän kirja.

Kirja pohjautuu siis vahvasti tosielämän tapahtumiin. Se on kirjoitettu päiväkirjamuotoon. Vuosi on jaettu kuukausiin kouluvuoden mukaan, ja joka kuukausi Maya kokeilee yhtä kirjan vinkkiä. Hyväksi todetut aiemmat vinkit hän ottaa pidempiaikaiseen käyttöön.

Maya Van Wagenen oli 13-14-vuotias kokeilun aikana ja noin 15-vuotias kirjan kirjoittamisprosessin aikana, mikä näkyy kirjassa sekä suloisella että vähän harmittavalla tavalla. Teksti on nopealukuista ja melko yksinkertaista. Se menee suoraan asiaan, eikä ala pohtia asioita syvällisemmin. Olisin kaivannut paljon tarkempaa analyysia kokeen tuloksista. Kirja on pikemminkin muokattu päiväkirja kuin omaelämäkerta, vai miten sen nyt haluaakaan tulkita.

Samaan aikaan kirja on kuitenkin juuri teini-ikäisen näköinen. En tiedä, kuinka paljon kustannustoimittajilla on ollut sormensa pelissä ja kuinka paljon on oikeasti Mayan tekstiä, mutta ainakin kirjasta houkuu aidon oloinen teini-ikäinen tyttö. Vaikka kirjan maailma on raaka, koulussa tehdään jatkuvasti huumetestejä, lähellä sijaitsevan Meksikon rajan takana käydään huumesotia, joiden merkit näkyvät Mayan kotiin asti, Mayan tuntemia ihmisiä kuolee vuoden aikana, Mayan sisko on autistinen ja muita surullisia asioita paljastuu, Maya silti säilyttää positiivisen asenteensa. Se maailma on Mayan maailma, ja hän elää melko turvallisen kuuloista elämää.

Lukija ei voi olla miettimättä, mitkä osuudet kirjasta ovat muokattuja ja mitkä eivät. Maya kertoo varsin tarkkoja yksityiskohtia elämästään ja laukoo välillä hyvinkin suoria kommentteja muista ihmisistä. Jos kirjassa esiintyvät henkilöt ovat oikeita, haluaisinpa tietää, mitä esimerkiksi Mayan ihastus ajatteli, kun kuuli kirjasta.

Jonkin verran jäi harmittamaan kuvadokumenttien epätasaisuus. Kirjassa on välillä kohtia, joihin olisin halunnut enemmän kuvallista materiaalia, esimerkiksi kohta, jossa Maya kihartaa ensimmäistä kertaa hiuksensa tai ostaa uusia vaatteita. Kokeilin aikana Maya on jo tiennyt, että hän aikoo kirjoittaa kokemuksistaan kirjan. Minä olisin ottanut enemmän valokuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...