tiistai 29. joulukuuta 2015

Rainbow Rowell: Landline

SIVUJA: 310
KUSTANTANUT: St. Martin's Press
KIELI: Englanti
JULKAISTU: 2014
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Joululoma lähtestyy, mutta Georgie McCool on saanut elämänsä työtilaisuuden. TV-sarja, jota hän ja hänen ystävänsä Seth ovat luoneet jo pitkään, on vihdoin saanut vihreää valoa. Georgien aviomies Neal vain ei ole innoissaan, sillä Georgien täytyy tehdä töitä koko joulun yli, eikä voi siis lähteä viettämään joulua Nealin lapsuudenkotiin. Neal pakkaa lapset autoon ja lähtee lomalle ilman Georgieta, joka hyvin pian tajuaa, ettei hänen ja Nealin avioliitto ole ollut kunnossa pitkään aikaan. Sen sijaan, että Georgie keskittyisi töihin, joiden takia hän on vaarantanut avioliittonsa, hän viettää lähes koko joululoman hermoillen avioliittoaan.

Landline on Rainbow Rowellin tuotannon kenties heikoin tapaus. Yleensä hänen kirjansa ovat antaneet mukavia oivalluksia arkielämästä, olleen hyvin koskettavia ja sisältäneet hauskoja ideoita, mielenkiintoisia hahmoja ja vetävän juonen. Landlinesta tuntuu puuttuvan nuo kaikki.

Kirja kertoo noin 35-vuotiaasta naisesta, jonka avioliitto on kriisissä. Hän löytää lankapuhelimen kautta keinon kommunikoida menneisyyden kanssa. Kun hän yrittä tavoittaa Nealia lankapuhelimella, toisesta päästä vastaakin se Neal, jonka kanssa Georgie on ehtinyt seurustella vain hetken aikaa. Ilman että nuori Neal tajuaa, mistä on kyse, Georgie alkaa selvittää, mikä heidän suhteessaan on alusta asti ollut kaikkein tärkeintä.

Idea kuulostaa kyllä ihan mielenkiintoiselta, mutta vähän päälle 300:an sivuun mahtuu paljon toistoa. Ja aivan uskomattoman paljon rakkaudentunnustuksia. Niitä jaeltiin niin paljon, että johan suomalaista lukijaa alkoi ärsyttää.

Tarina ei tunnu sisältävän yhtään mielenkiintoista hahmoa, enkä kokenyt tarinaa edes erityisen koskettavana. Ehkä jos itse olisin ollut naimisissa 15 vuotta ja avioliittoni olisi kriisissa? Mielestäni kirjan kuitenkin pitäisi olla koskettava myös silloin, jos elämäntilanteeni ei ole sama kuin hahmoilla.

Olen hieman pettynyt, sillä Rainbow Rowellista on melkein tullut takuuleima. Rainbow Rowell = hyvä kirja. Olihan Landline ihan luettava tapaus. Sitä luki ja sivut etenivät, mutta huomasin pyöritteleväni silmiä lapsellisille hahmoille ja kliseistä romanttista elokuvaa myötäilevälle juonelle. Ehkä tämä on se kuuluisa väliteos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...