maanantai 4. tammikuuta 2016

Andy Weir: Yksin Marsissa

ALKUPERÄINEN NIMI: The Martian: A Novel
SIVUJA: 387
KUSTANTANUT: Into
JULKAISTU: 2011, 2015 (suom,)
SUOMENTANUT: Kaj Lipponen
MISTÄ MINULLE: Arvostelukappale, alun perin lähetetty Turun Science Fiction Seuralle / Spinille

"En ollut tajunnut kuinka pohjattoman vaitonainen Mars on. Se on aavikkomaailma, jossa ei oikeastaan ole ääntä kuljettavaa ilmakehää. Kuulin omat sydämenlyöntini." s. 302
Mark Watney jää yksin Marsiin kohtalokkaan hiekkamyrskyn seurauksena. Hän saa osuman raskaasta objektista, lentää syrjään, ja hänen avaruuspukunsa lakkaa lähettämästä signaaleja elonmerkeistä. Muu tutkimusryhmä luulee Markin kuolleen, joten he pakenevat planeetalta ja jättävät Markin sinne ilman kommunikointimahdollisuutta, noin vuoden ruokavarojen keskelle. Ongelmana vain on se, että seuraava lento planeetalle saapuu neljän vuoden kuluttua. Näyttää siltä, että sen sijaan, että Mark olisi vain 17. Marsiin laskeutunut ihminen, hän on ensimmäinen, joka siellä kuolee.

Andy Weirin romaani Yksin Marsissa nousi suomalaisen yleisön tietoisuuteen syksyn 2015 aikana, kun siihen perustuva elokuva julkaistiin. Into-kustantamo julkaisi kirjan suomeksi ja lähetti siitä arvostelukappaleen Spinille. Koska minä olen Spinin kirja-arvosteluvastaava, päätin lukea kirjan, ja nyt bloggaan siitä myös blogiini.

Kirjaa on kuvailtu jännittäväksi moderniksi seikkailutarinaksi, joka vilisee teknisiä yksityiskohtia. Olen lukenut arvosteluja, joissa yksityiskohtia ei ole arvostettu tai ne on koettu vaikeina. Ehkä kirjan aloittaessa on hyvä tiedostaa, että tarina tulee olemaan yksityiskohtainen. Mutta ei se minusta kovin vaikea ollut. Olen opiskellut fysiikkaa ja kemiaa vain lukion pakollisen oppimäärän, enkä muista läheskään kaikkea kursseista, mutta silti koin, että kirja ei ollut liian monimutkainen. Se lisäsi aitouden tuntua, ja jos jotain kohtaa ei ihan ymmärtänyt, sen pystyi vain silmäilemään ja siirtymään lopputulokseen, sillä se nyt yleensä oli ymmärrettävä. Välillä minusta jopa tuntui, että kirja kertoi asiat liian yksinkertaisesti, mutta osittain se oli osa päähenkilön Markin luonneta.

Markin huumoripitoinen luonne kantaa koko kirjan yli. Se on ihan piristävää, sillä kirjalla olisi ollut mahdollisuus mennä pitkän, toivottoman yksinäisyyden kuvaukseen. Välillä taas Markin huumorintaju menee sellaiselle koulupoikatasolle, joka ei ainakaan allekirjoittanutta huvittanut. Pääsääntöisesti Mark on kuitenkin positiivinen hahmo, jonka toimia ajaa voimakas selviytymisvaihto. Ässänä hihassa on insinöörin ja botanistin koulutus.

Yksin Marsissa ei ole kaunokirjallisesti järin korkeatasoinen. Kieli on yksinkertaista ja suoraa, välillä jopa elokuvakäsikirjoitusmaista. Toisaalta tähän genreen yltiöpäinen luontokuvaus tai runokielisyys olisi tuntunut naurettavalta. Kirja toimii hyvin siinä tarkoituksessa, mihin se on tarkoitettu. Se on kunnon page-turner, joka yllättää juonenkäänteillään. Suunnitelmia luodaan, ne epäonnistuvat, luodaan uusia suunnitelmia, ja lukijalta pimitetään sen verran sopivasti tietoa, ettei aina voi olla ihan varma, miten lopussa käy.

En muista, milloin viimeksi olin yhtä jännittinyt kirjaa lukiessani. Tällä kirjalla pääsin siihen lukuinnostukseen, josta nautin paljon lapsena, silloin kun seikkailukertomukset upposivat paljon paremmin. Mutta kuten monissa seikkailutarinoissa, juoni kestää vain yhden nauttimiskerran. En usko, että palaan koskaan tämän kirjan ääreen. Se oli oikein hyvää viihdettä joululomalleni, mutta nyt loppuratkaisun tietäessäni en varmaan jaksaisi käydä juonta uudestaan läpi. Enkä halua juonesta enempää tässä bloggauksessa kertoakaan, koska se on melkein kaikki, mitä kirjassa on.

2 kommenttia:

  1. Minulla tämä kirja edelleen odottelee lukulistalla vuoriaan. Kävin katsomassa ihan vasta elokuvan ja pidin siitä niin paljon! Tarina oli todella jännittävä ja huumori erinomaista. Leffan näkeminen ensin ei kuulunut alkuperäisiin suunnitelmiini, mutta kun kirjan saaminen on nyt venähtänyt niin en malttanut enää odottaa. Leffa herätti kuitenkin nyt todella voimakkaan tarpeen lukea kirja vähän niin kuin nyt heti eikä pahemmin haittaa, vaikka loppuratkaisun jo tiedän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, että katson elokuvan kyllä, sillä formaatin vaihtaminen luo taas uuden kokemuselämyksen.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...